10, 15 чи 20 % жирності: нутриціолог розповідає, яка сметана корисніша
Будь-які добавки, включаючи крохмаль та підсилювачі смаку, перетворюють продукт на фальсифікат.
Без сметани складно уявити запашні млинці, наваристий борщ або літню окрошку, сезон якої незабаром почнеться. Але який відсоток жирності у найкориснішої сметани? Про це виданню «Чемпіонат» розповіла лікар-нутриціолог Ната Гончар.
Натуральна сметана виготовляється із вершків та закваски. Остання потрібна, щоб запустити реакцію кисломолочного бродіння та перетворити вихідні рідкі вершки на щільну й густу масу. Натуральні молочнокислі бактерії відновлюють функції шлунково-кишкового тракту, покращують травлення та активують процес очищення організму.
Щоб сметана стала потрібною жирності, її стабілізують і доводять відсоток жирності до потрібного за допомогою знежиреного молока, а не штучних добавок та загусників. Справжня сметана може бути жирністю менше 10 % і не має містити нічого, крім молочного жиру. Будь-які добавки, включаючи крохмаль та підсилювачі смаку, перетворюють продукт на фальсифікат.
За жирністю сметану ділять на види:
- нежирна сметана — від 10 % до 14 %;
- маложирна — від 15 % до 19 %;
- класична (найпопулярніша) — від 20 % до 34 %;
- жирна — 35-48 %;
- високожирна — 50-58 %.
Натуральна сметана з різним відсотком жирності не завдає шкоди організму, якщо ви не перевищуєте допустимі норми вживання й у вас немає проблем зі здоров'ям, таких як:
- алергія на молоко та незносність лактози;
- інсулінорезистентність.
Для дієтичного харчування та людей із надмірною вагою краще вибирати сметану з жирністю від 10 % до 15 % або зовсім замінити її грецьким йогуртом чи термостатною сметаною з 10 % жирності. Також класичну сметану з молока можна замінити на веганську сметану з тофу, горіхів кеш’ю або насіння соняшника.
Сметана корисна і багата на пребіотики (речовини, що допомагають захищати кишківник), вітамінами B2, B3 (він же PP), B12 та аскорбінову кислоту. У сметані з жирністю від 30 % міститься лецитин, який дозволяє холестерину відкладатися на стінках судин. Окрім того, до складу кисломолочного продукту входить велика кількість мінеральних речовин:
- кальцій;
- натрій;
- калій;
- магній;
- фосфор;
- хлор;
- цинк;
- залізо та інші.
Що жирніша сметана, то вона густіша, ніжніша, її смак більш насичений і вершковий.
Низькожирна сметана з 10-15 % жирності найчастіше зустрічається на полицях магазинів. Вона низькокалорійна порівняно з іншими сортами сметани та заправками, тому може стати частиною дієтичного раціону. Корисна людям, яким протипоказані жирні продукти, і водночас зберігає корисні поживні та смакові якості. Крім того, така сметана має невеликий глікемічний індекс, що захищає від різкого стрибка інсуліну у крові.
У сметани середньої жирності (20-30 %) калорійність вища, але підвищення жирності наділяє продукт цинком та холестерином, які корисні для здоров'я чоловіків. Цинк та холестерин беруть участь у синтезі тестостерону та позитивно впливають на його зростання. У такої сметани ідеальна консистенція та збалансований смак, вона підходить для приготування багатьох страв і використовується кондитерами для створення тіста, випічки та кремів.
«Особисто я раджу поєднувати жирну сметану із зеленню та свіжими некрохмалистими овочами без термічної обробки», — наголошує нутриціолог.
Справжня густа сільська сметана (її жирність вище 30 %) буде корисною у розумних кількостях і за відсутності індивідуальної незносності лактози. Жирну сметану можна використовувати у високожирових низьковуглеводних протоколах харчування.
Сметана 10-15 % ідеальна для заправки салату та легких десертів, підходить для дієтичного харчування.
Сметана 20 % — найкраще доповнення до борщу та універсальна основа страв.
Сметана 25-30 % — головний інгредієнт кондитерів для створення кремів та десертів. Можна використовувати на низьковуглеводних та кето-протоколах.
Також ми розповідали, чому не варто їсти вчорашню їжу: пояснює лікар.
Окрім того, ми писали, чим можна замінити сіль: радить лікар.