- Главная
- Новости
- Агро
- С/Г продукція
- Як відрізнити якісні харчові продукти від фальсифікату — фахівець дав поради
Як відрізнити якісні харчові продукти від фальсифікату — фахівець дав поради
Здебільшого споживач може лише довіряти виробникові. Але на деякі моменти можна звернути увагу.
Хвиля проблем із продуктами харчування завжди з’являється тоді, коли в країні йде економічна криза. Коли ж економіка стабільно зростає, то й кількість фальсифікатів і проблем із продуктами харчування зменшується: виробник має можливості виробляти краще, а населення — купувати дорожчі продукти. Про це у своєму коментарі GreenPost розповідає керівник Центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий.
Як же зорієнтуватися у пропозиціях на ринку, щоб обрати якісні продукти?
Прив’язка до ціни є, але вона не абсолютна, говорить Валентин Безрукий.
Тому занадто дешевий продукт має бути підозрілим. Казки ж про конфіскат або те, що це виробник привіз… Самі господарі просто не мають можливості щодня їздити торгувати на базарі. Ви маєте справу з перепродавцями, а отже, рівень довіри знижується», — говорить Валентин Безрукий.
Експерт нагадує, що поняття «якість» і «безпека» не тотожні.
«У нас дуже часто — особливо чиновники — люблять говорити про якість продуктів, забуваючи, що держава (тобто вони самі) відповідає лише за показники безпеки. Це означає, що продукт може бути абсолютно несмачним, але він буде безпечним і дозволеним до реалізації», — говорить він.
Експерт радить звертати увагу на склад продукту: що довший список зі складом, то гірша якість продукції. Хоча це не означає, що він небезпечний.
Безпека з погляду нормативів — це те, за чим слідкує держава, нагадує Валентин Безрукий. Це:
- мікробіологія (це те, через що виникає найбільша кількість проблем у людському організмі тут і зараз, тобто те, через що людина може отруїтись і навіть померти);
- наявність важких металів (ними отруїтися важко, бо зазвичай їх у продуктах багато не буває, але, на жаль, вони мають звичку накопичуватися і дуже важко виводяться з організму, що може привести до загального отруєння організму з часом);
- наявність радіонуклідів;
- наявність пестицидів (українські аграрії для одержання врожаю використовують багато як хімічних добрив, так і пестицидів).
Експерт говорить: самостійно споживач не визначить нічого, крім запаху та зовнішнього вигляду.
«Насамперед це запах. На нього може вплинути дуже багато процесів, тому будь-який підозрілий, невластивий цьому продукту запах свідчить про те, що цей продукт варто проігнорувати. Те саме зі смаком», — наголошує Валентин Безрукий.
Також ми писали про всесвітній день безпеки харчових продуктів: що має бути вказано на упаковці продукту.