Вверх
Дать отзыв
  • Главная
  • Видео
  • У столиці є отруйні павуки: смертельно небезпечного ерезуса кияни знайшли на пікніку (ВІДЕО)

У столиці є отруйні павуки: смертельно небезпечного ерезуса кияни знайшли на пікніку (ВІДЕО)

3:34
Поделиться:

Побачити таке — рідкість, говорять науковці. Бо павуки цього виду живуть приховано.

Найотруйнішого павука України — червонокнижного Ерезуса (лат. Eresus niger Petagna), знайшли у лісі на  Троєщині, біля озера Діамантове. 

Влаштувати пікнік на природі вирішила родина Банацьких, першим павука побачив син, коли, граючись із сестрою, побачив, як стежкою повзе червоний павук.

«Бо я знаю цього павука давно. По фотках по Інтернету знаю, як він живе і все таке. Моє захоплення із дитинства. Не лише красивий, але й небезпечний. Але не смертельно. Укус може викликати набряки, біль і оніміння кінцівок щонайменше на тиждень. Тож поводилися із пухнастим обережно. Ну на руки ми його не брали, він не стрибає. Коли я його фотографував, то він насторожувався, але потім заспокоївся та побіг далі», — сказав киянин Ігор Банацький.

Оксана Мороз, біолог-дослідниця відділу акватераріуму Київського зоопарку, зазначає, побачити  зараз  цього павука — це унікальний випадок, тому що вони норні тварини, не бігають лісом як інші павуки, сидять у нірках і чекають на здобич.

Також вона пояснила, чому ж він все-таки виліз із нори.

«Зараз він мігрує і шукає самицю, щоб спаритися. Павуки ці вже давно занесені до Червоної книги. Не знайти їх і в зоопарках. Здебільшого вони мешкають у лісах на півночі Євразії. За незвичайний зовнішній вигляд їх дуже цінують арахнологи — люди, які вивчають павуків», — говорить Оксана Мороз.

До слова, у Чикаго підприємці ходять на роботу з котами — щоб ті відловлювали мишей (ВІДЕО).