Догори
Дати відгук

Зима йде: як подбати про свої дерева, доки не почалися холоди

Є кілька народних і хімічних способів, які з успіхом застосовують досвідчені садівники.

4 хв на прочитання24 Вересня 2022, 08:31
Поділитись:

На багатьох дорослих деревах, особливо на старих стовбурах і основах нижніх скелетних гілок розселилися мохи та лишайники. Кора потріскалась і відшаровується. Все це потрібно зчистити. Як це зробити, розповідає «Барра».

У досвідчених садівників є спеціальні пристосування, але можна обійтись і підручними засобами. Найкращі способи очищення — щадні: руками в тканинних рукавичках або саморобною мочалкою з пластикового шпагату, згорнутого в кілька шарів.

Очищення стовбура пластиковою мочалкою

Чистку проводять у вологу погоду. Тріщинки і заглиблення обробляють дерев’яним ножиком або навіть загостреною тріскою, щоб не травмувати стовбур. Прихильники цього підходу категорично проти металевих щіток, скребків і мочалок. І вже тим більше проти чистки сапкою або полотном пилки, які можуть сильно поранити дерево. Інші садівники застосовують їх роками і вважають це нормою. Вибирати вам, головне — дотримуватися принципу «не нашкодь».

У будь-якому випадку перед очищенням стовбура потрібно розстелити під деревом клейонку чи щільну тканину. На неї падають стертий мох, лишайники, шматочки кори і вміст тріщин, де знайшли зимовий притулок шкідники. Все це треба буде віднести подалі від дерев і спалити.

Після чистки штамба обов’язково дезінфікуйте всю очищену поверхню, а також ті місця, де є рани і тріщини. Для чого це потрібно? По-перше, щоби знищити шкідників і збудників хвороб, які вже проникли в затишні куточки. По-друге, щоб знезаразити нові травми, які ви ненароком могли завдати дереву при очищенні стовбурів. Адже будь-яка рана — це широкі ворота для інфекції.

Як і чим провести дезінфекцію

Є кілька народних і хімічних способів, які з успіхом застосовують досвідчені садівники. Розглянемо найпоширеніші і недорогі.

Зольний (зольно-мильний) настій. 2,5-3 кг просіяного попелу розвести в 10 л гарячої води і додати 50-60 г господарського мила для прилипання. Обмивати стовбур і гілки, коли рідина ще тепла (добре, якщо її температура буде вище + 40 °С).

Зольний луг. Ретельно перемішати 2,5-3 кг просіяного попелу в 10 л води, довести до кипіння і залишити остигати. Вся рідина, яка вище осяде, — це зольний луг. Для обприскування стовбурів і гілок його розводять у пропорції 1: 1 або 1: 2.

Мідьвмісні препарати. 3-5 % розчин мідного купоросу (розвести 300-500 г мідного купоросу в 10 л води); бордоська суміш; «ХОМ» (фунгіцид системно-локальної і контактної дії) в концентрації 30-40 г на 10 л води; «Оксихом» (системно-контактний фунгіцид широкого спектру дії) в концентрації 20 г на 10 л води.

Розчин залізного купоросу. Залізний купорос можна використовувати в концентрації 3-5 % або 6-8 %. Для цього потрібно розвести 300-500 г залізного купоросу (або 600-800 г відповідно) в 10 л води.

Увага! Хоча хімічні препарати ефективні, користуватися ними щорічно все ж не варто. І мідь, і залізо нікуди не зникають. Вони благополучно накопичуються в корі й у ґрунті, куди змиваються опадами, і врешті-решт, досягнувши «потрібної концентрації», стають отрутою і для дерева, і для нас.

Обробка (замазування) ран

Після очищення стовбура всі ранки дерева — як на долоні. Кожна — магніт для всіляких інфекцій, тому їх потрібно обробити спеціальною маззю для надійного захисту.

Садівники застосовують багато різних за складом мастик: глиняну бовтанку, садовий вар, пасти і біомаску. Їх можна купити в спеціалізованих магазинах або приготувати власноруч.

Садовий вар. Використовується для загоєння і захисту ран дерева від висихання, потрапляння опадів і інфекції.

Готові пасти і біомаска. Це спеціальні сучасні замазки для захисту стовбурів дерев від несприятливих погодних умов і шкідників.

Садова паста «Раннет». Паста-замазка для дезінфекції та загоєння ран дерева. До складу входять мідний купорос і гумат. Тому можна обійтися без попередньої обробки мідьвмісними складами. Така паста зручніша за саморобний вар: вона готова до вживання, добре лягає і чудово прилипає.

Садова замазка «БлагоСад». Універсальна замазка від українського виробника. Дуже добре себе зарекомендувала. Виготовлена ​​на натуральній жировій основі, прекрасно справляється з загоєнням ранок і довго тримається на стовбурі.

Також ми наводили календар догляду за плодовими деревами на осінь.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Незаконна рубка лісу Судитимуть Шкода довкіллю
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитаннягодина тому
Небезпечні відходи Правила утилізації Міндовкілля
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитання2 години тому
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання2 години тому
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання4 години тому
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання5 годин тому
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання6 годин тому
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання6 годин тому
Клематис Міс Бейтман — чудово виглядає на арках, трійникових конструкціях, балконних ящиках або обрамленнях (ФОТО)
1 хв на прочитання14 годин тому