Догори
Дати відгук

Зміцнюємо імунітет: що потрібно знати про лимони та лайми

Цедру цих цитрусових не бажано викидати

3 хв на прочитання04 Жовтня 2022, 22:00
Поділитись:

Лайм або лимон? Чи часто в магазині перед полицею цитрусових ви розмірковуєте, який фрукт краще вибрати? Адже вони неначе схожі й походять з одного ботанічного сімейства. Однак, лайми та лимони мають відмінності у користі для нашого організму. На перший погляд, вони можуть заміняти один одного у стравах. Але й це далеко не так. Тож розбираємося, щоб наступного разу було простіше зробити вибір. Про це йдеться на порталі відомого кулінара Євгена Клопотенка.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ЛИМОНА ТА ЛАЙМА

Користь лимона В одному плоді міститься близько 30 мг вітаміну С, що є половиною добової норми. Цей антиоксидант допомагає клітинам людського організму відновлюватися, зміцнює імунну систему та стимулює виробіток колагену. Також лимони є джерелом вітамінів групи В, А, кальцію, фосфору, магнію та калію, містять багато фітонцидів й ефірних олій. Яскраво-жовтий цитрусовий позитивно впливає на здоров’я серця, органів травлення, а ще може захищати нирки від утворення каменів. Якщо ранок розпочинати з ковтка теплої води з лимоном, то напій може прискорювати й метаболізм.

Користь лайма Лайм теж містить вітамін С – в одному плоді приблизно 19 мг. Однак аскорбінова кислота в цьому цитрусі швидко руйнується, якщо сік чи філе лайма піддавати термічній обробці. Невеличкий зелений плід має магній, фосфор, мідь, калій, вітамін А та групи В. Поживні речовини лайма здатні знижувати ризики виникнення ожиріння, сприяють здоров’ю шкіри, запобігають захворюванням дихальних шляхів. До того ж лайм менш кислий за лимон, тому не настільки агресивний для шлунку, чутливого до кислоти.

Лимон та лайм особливо важливі для нашого раціону в зимові місяці. Бо їжа з високим вмістом вітаміну С може допомагати імунній системі боротися з сезонними застудами та грипом.

ЧИМ КОРИСНА ЦЕДРА ЛИМОНА ТА ЛАЙМА

Про шкірку лайма і лимона ми вирішили розказати окремо. Більшість з нас її викидає після використання. Але уявіть-но, що у поверхневій оболонці цитрусових міститься у кілька разів більше вітамінів та мінералів, ніж у соку чи м’якоті! Цитрусові біофлавоноїди у шкірці обох фруктів можуть виводити з організму токсичні сполуки, покращувати стан кісток, знижувати рівень поганого холестерину, та сприяти здоров’ю серця. Також шкірка допомагає в боротьбі з захворюваннями зубів та кровоточивості ясен, профілактикою таких захворювань, як, наприклад, гінгівіт.

Як ви вже зрозуміли, цедру цих цитрусових не бажано викидати. Її можна вживати свіжою, замороженою, дегідрованою, подрібненою або з цукром. Цікаво, що висушена шкірка в раціоні може навіть частково замінити сіль. Для цього достатньо цедру подрібнити та перемішати з сіллю та перцем.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора