Догори
Дати відгук

Житель Тайваню заснув обличчям униз і за ніч осліп на одне око — ось у чому причина

Деякі люди, які «відлежали» око так само, згодом повідомляють про відновлення зору.

2 хв на прочитання12 Лютого 2024, 01:21
Фото: New England Journal of Medicine Фото: New England Journal of Medicine
Поділитись:

44-річний тайванець повністю осліп на одне око після того, як заснув обличчям униз і провів у такому положенні кілька годин. Перед цим він вживав спиртне і прийняв ліки від безсоння. Про випадок, описаний The New England Journal of Medicine, розповідає «Дзеркало».

Житель Тайваню звернувся до відділення невідкладної допомоги зі скаргами на триденну втрату зору та біль у лівому оці. Чоловік розповів, що це сталося після того, як він випив спиртне, прийняв ліки від безсоння та заснув обличчям униз, притиснувши око. У цьому положенні він провів близько трьох годин.

Під час огляду лікарі виявили, що ліва зіниця пацієнта не рухалася і не реагувала на світло. Також у нього спостерігалися сильне зміщення очного яблука вперед (тобто око було витріщене) та параліч очних м'язів.

Медики з'ясували, що тиск на око призвів до розриву кровоносних судин у районі кон'юнктиви, крововиливу та набряку тканин, що оточують око. Пацієнту діагностували ішемічну оптичну нейропатію (ІОН) та хоріоїдопатію.

ІОН — це пошкодження зорового нерва внаслідок закупорювання кровоносної судини. Втрата зору при цьому зазвичай незворотна, оскільки зоровий нерв перестає працювати належним чином і відмирає. Проте у пацієнтів з ІОН, як правило, певною мірою зберігається периферичний зір.

Люди з такими захворюваннями, як артеріальна гіпертензія, високий рівень холестерину, хвороби серця та діабет, схильні до більш високого ризику розвитку ІОН, оскільки всі вони здатні погіршити кровообіг.

Хоріоїдопатія — це захворювання, при якому рідина накопичується під сітківкою ока, що може призвести до її відшарування.

Експерти зазначають, що випадок тайванця відомий у науці як «ретинопатія суботнього вечора» через його зв'язок із одночасним вживанням алкоголю та седативних речовин і здавлюванням очного яблука під час сну.

Деякі люди, які «відлежали» око так само, згодом повідомляють про відновлення зору. Однак через чотири місяці після початкового обстеження тайванець, як і раніше, сліпий на ліве око.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.