Догори
Дати відгук

Не можеш подолати — треба очолити: сьогодні Всесвітній день без алкоголю

У нашому суспільстві алкоголь усім легко доступний, тому більшість людей не вважають його наркотиком.

4 хв на прочитання15 Листопада 2023, 17:53
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Сьогодні, 15 листопада, відзначають Всесвітній день без алкоголю. Це свято запровадила ВООЗ, аби боротися з алкоголізмом у дорослих людей та особливо у підлітків. Однак багаторічна практика показує, що повністю подолати «зеленого змія» майже нереально. Що ж насправді можна зробити в цій ситуації?

Алкоголь — «расист»

Здавалось би, про шкоду алкоголю знають усі, але мало кого це зупиняє. Професор Ерл Мінделл у своїй книзі «Довідник з вітамінів» зокрема пише, що оскільки в нашому суспільстві алкоголь усім легко доступний, більшість людей не вважають його наркотиком. Проте алкоголь справді є найпоширенішим наркотиком, і якщо їм зловживати, він може завдати величезної шкоди організму. Наприклад:

  • алкоголь не є стимулятором — насправді він має седативну та пригнічуючу дію на центральну нервову систему;
  • насправді він не зігріває тіло, а викликає охолодження, оскільки збільшує потовиділення та втрату тепла організмом;
  • руйнує клітини мозку, забираючи в них необхідну вологу;
  • виснажує в організмі запаси вітамінів В1, В2, В6, В12, фолієвої кислоти, вітамінів С, К, цинку, магнію та калію;
  • порушує функції печінки, пов'язані із переробкою жирів;
  • може спричинити розрив вен.

І це далеко не повний перелік.

Фізичний терапевт Єгор Прокопенко розповідає про метаболізм алкоголю — процес, у якому організм розкладає алкоголь більш прості сполуки і видаляє його з організму. Це складний процес, він залежить від багатьох факторів і включає кілька етапів.

Перший етап метаболізму алкоголю — окислення. У цьому процесі алкоголь перетворюється на ацетальдегід за допомогою ферменту алкогольдегідрогенази (ADH). Ацетальдегід — це токсична сполука, яка може спричинити головний біль, нудоту та блювання, тобто похмілля.

Другий етап — окислення ацетальдегіду до оцтової кислоти. Цей процес відбувається за допомогою ферменту ацетальдегіддегідрогенази (ALDH). Оцтова кислота потім може бути використана організмом як джерело енергії чи виведена з організму через сечу.

Третій етап — конверсія оцтової кислоти у вуглекислий газ і воду. Цей процес відбувається в мітохондріях м'язових клітин і головному мозку (отруюючи його) за допомогою ферменту цитохром оксидази.

Метаболізм алкоголю може бути сповільнений, якщо організм не виробляє достатньо ферментів ADH та ALDH. Це може призвести до збільшення рівня алкоголю в крові та посилених побічних ефектів.

Цікаво, що люди різних рас п'яніють із різною швидкістю. Причина полягає в різній здатності організму виробляти алкогольдегідрогеназу й ацетальдегід-дегідрогеназу. У північних народів ці ферменти, що допомагають людині засвоювати та нейтралізувати алкоголь, майже не містяться у крові. Через це чукчі чи індіанці п'яніють набагато швидше за представників європеоїдної раси, частіше неадекватно реагують на алкоголь (тобто бувають агресивні, мають провали в пам'яті тощо), й алкогольна залежність у них також розвивається швидше.

Що з цим можна вдіяти?

Мало хто готовий повністю відмовитися від вживання алкоголю. Але можна принаймні послабити його руйнівний вплив.

Насамперед метаболізм алкоголю може бути прискорений при заняттях спортом і просто фізичною активністю. Фізична активність стимулює роботу печінки і підвищує рівень ферментів ADH і ALDH.

Окрім того, дослідження науковців показали, що якщо експериментальних мишей-алкоголіків годувати живильною їжею, збагаченою вітамінами, то ті швидко втрачають цікавість до алкоголю. Із людьми це також працює, тому що затяті алкоголіки змогли порвати зі своїми звичками при дотриманні правильної дієти з відповідними харчовими добавками. Найкращі результати спостерігалися при використанні вітамінів А, D, Е, C та всіх вітамінів групи B — особливо В12, В6 та В1, а також холіну, інозиту, ніацину, поряд з добавками кальцію та магнію та збагачення харчового раціону білком.

Також ми розповідали, що у Японії запропонували оригінальний спосіб боротьби з алкоголізмом, а білоруські науковці розробляють вакцину проти алкоголізму.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.