Догори
Дати відгук

Закон не встановлює обов'язку проходити ПЛР-тестування, тому оплачувати його має держава — юрист

Поради для тих, кого змушують власним коштом робити тести на COVID-19 для відвідування роботи або громадських місць.

3 хв на прочитання10 Листопада 2021, 11:37
Поділитись:

Очільниця Експертної Ради суспільних досліджень і проектів у сфері національного здоров’я та соціального захисту Інна Березюк радить тим, кого змушують власним коштом робити тести на COVID-19 для відвідування роботи або громадських місць, відразу фіксувати такий випадок за допомогою виклику 102 і, зібравши докази, звернутися до суду.

Медик пропонує подавати позов на того, хто це зробив, а в процесі такого позову на центральні органи виконавчої влади, яка запровадила таке «правове нововведення».

«Справа виграшна.

Відповідно до законодавства України, поки вони його не змінили (а змінять, то ми підемо до суду вже за всю країну), ніхто й ніяк не може змусити вас платити чи обмежувати ваші права та свободи в неправовий спосіб. Це забороняє Конституція. Це зафіксовано в Адміністративному та Кримінальному кодексі України.

І тоді виставляйте в суді одразу не лише матеріальні збитки від примусового тестування зі своєї кишені, що протизаконно згідно з Конституцією України, а й моральні, включаючи витрати часу на все це, звуження прав і свобод та збитки від цього нематеріального характеру, але які мають матеріальні наслідки, а також (що головне! тому що це будуть уже далі права на статті Кримінального Кодексу України щодо зараження особливо небезпечними інфекціями, ними ж прописані торік додатково за коронавірусом) і небезпеку зараження від вакцинованих, яким усе дозволено в цих громадських місцях», — говорить Інна Березюк.

Вона рекомендує людям, які мають право на безоплатну правову допомогу та супровід у суді (пенсіонери з низьким доходом, люди з інвалідністю, незаможні громадяни з доходом нижче 1,5 прожиткового мінімуму, УБД та інші пільгові категорії), користуватися цим правом — у цьому разі не треба буде сплачувати послуги адвоката та судовий збір.

«Ще раз усім кажу: поки нам ще не запропонували остаточно диктатуру, то є одна дорога за захистом — до судів. У суді будь-якої інстанції — від першої до касації — хоч є надія реально виграти справу, якщо суддя попадеться порядний і не боягуз. Потрібно бити по морді цю владу лише юридично й законно. У такому разі ви поступово та терпляче, якщо вам відмовлять унизу, торуйте собі дорогу навіть у ЄСПЛ. А там уже будуть інші суми позовів. А якщо буде багато позовів, і хоча б один із них буде кимось виграний, то цей один дасть далі автоматично право всім на будь-якому рівні судової влади користуватися юридичною калькою», — говорить Інна Березюк.

У коментарі GreenPost юрист Ростислав Кравець наголосив, що оплачувати тестування повинен той, кому це потрібно.

«У цьому випадку держава хоче — будь ласка, нехай оплачує тест. Із погляду юриспруденції нікого не можна змусити робити те, що не передбачено законом. Наразі жодним законом не встановлено обов'язок громадян України проходити ПЛР-тестування, тим паче воно не дає 100-відсотково коректний результат», — говорить юрист.

Також ми розповідали, що в «Дії» тепер можна буде самостійно згенерувати COVID-сертифікат після вакцинації або ПЛР-тесту (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Рецепт ідеальної випічки Паска Великдень
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання29 хвилин тому
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання2 години тому
Смачний чизкейк Рецепт приготування Смачний десерт
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання2 години тому
Мінагрополітики Врожай зернових Прогноз
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання3 години тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання4 години тому
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитання4 години тому
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Дикі рослини, які варто включити до меню: рецепти популярних салатів
7 хв на прочитання11 годин тому