Пальмітинова кислота з пальмової олії може поширювати ракові клітини
У інших жирних кислот, які входять до складу олії, аналогічного ефекту не виявлено.
Пальмітинова кислота з пальмової олії може активувати поширення ракових клітин — дослідженняІспанські дослідники-біологи з Барселонського інституту науки і технологій дійшли висновку, що пальмітинова кислота, яка є високій концентрації в пальмовій олії, може діяти як активатор поширення (метастазування) ракових клітин. Результати експерименту були опубліковані в науковому журналі Nature, інформує GreenPost з посиланням на Newsyou.
Вчені досліджували вплив жирних кислот, що містяться в пальмовій олії, на розвиток раку. Вони застосовували високі дози цих кислот на людські пухлинні клітини, які згодом переносили в організм мишей.
Експеримент виявив, що саме пальмітинова кислота спричиняє небезпечний ефект:
- Під її впливом ракові клітини ставали високометастатичними.
- У гризунів речовина спричинила розвиток метастаз раку ротової порожнини та шкіри.
- Важливо: дослідники констатували, що пальмітинова кислота не впливала на появу самих пухлин, але активувала їхнє подальше поширення.
Аналогічного ефекту, що підвищує метастатичність, не було виявлено у інших жирних кислот, які входять до складу олії, таких як омега-9 та омега-6.
Більше новин читайте на GreenPost.

