Догори
Дати відгук

Захисні маски перетворилися на екологічну зброю

Вони забруднюють ґрунти й вбивають тварин

1 хв на прочитання19 Жовтня 2020, 12:49
Фото: Слово і Діло Фото: Слово і Діло
Поділитись:

Медичні маски та рукавички, які тепер обов'язково носити у громадських місцях по всьому  світу, аби захиститися від коронавірусу, перетворилося на справжню екологічну зброю. Про те, як захисні маски загрожують усьому живому, розповіли на сторінках видання SWI.

Проблема номер один полягає в тому, що медичну маску складно утилізувати. Вона складається з трьох елементів: захисної тканини, металевого дроту, який  затискається на носі і допомагає зберігати стійкість маски, і лямок з прогумованого матеріалу, які чіпляються за вуха. Тому спекатися її, поклавши просто в спеціальну коробку для відходів, як скляну пляшку чи батарейку, не виходить.

Таким чином, маски опиняються на полігонах побутового сміття, звідки потрапляють у дику природу та водойми. Там вони приречені розкладатися протягом кількох століть, адже захисна частина маски зроблена із пластику поліпропілену. Під час розпаду поліпропілен повільно отруює під собою землю та підземні води.

Але найгірше стається, коли маски та рукавички потрапляють у річки, моря та океани. Там вони стають справжніми знаряддями вбивства. Дельфіни та морські черепахи плутають їх із медузами. поїдають і гинуть у муках. 

А птахи, які гніздяться на узбережжях, заплутуються у лямках масок і вмирають від задухи.

Як писав GreenPost раніше, вчені виявили суперфермент, який руйнує пластикову тару в шість разів швидше, ніж вдавалося раніше.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко