Догори
Дати відгук

Захоплює нові території, душить культурні рослини і навіть руйнує стіни: як позбутися хмелю

Щоб не «вбити» хімією ґрунт та культурні рослини, можна завдавати точкових ударів по супротивнику.

5 хв на прочитання13 Липня 2023, 11:00
Поділитись:

Завдяки тому, що хміль надзвичайно сильно розмножується, він моментально захоплює нові території, душить культурні рослини і навіть руйнує стіни, якими дереться, тому що його пагони чіпляються за будь-яку нерівність і перетворюють її на тріщини. Тому часто стоїть завдання - вивести хміль. Отже, хмелю необхідно позбутися, і ми хочемо розповісти, як це зробити.

Перше, що спадає на думку, спостерігаючи як ця агресивна ліана плететься по ваших деревах і кущах, а ті від цього чахнуть - викорчувати його з коренем.

Однак, це практично неможливо, тому витрачені трудові зусилля не дадуть потрібного результату. Справа в тому, що коріння хмелю не просто дуже швидко росте, але і дуже потужне і міцне, їх важко перерубати, воно довге і викопати їх все просто неможливо. А найгірше те, що від будь-якого маленького шматочка кореня, що залишилося в землі і не витягнутого назовні, виростає нова ліана хмелю, така сама чіпка і загарбницька. З цієї причини навесні молоду поросль необхідно випалювати та виривати.

Багато садівників сиплять під коріння хмелю багато солі (близько 1 см завтовшки) або теж шаром аміачну селітру. Це не завжди допомагає, дорого виходить, і, головне, земля отруєна залишається, і садити на цьому місці вже нічого не можна.

Перебравши ці та інші способи знищити хміль на ділянці, і зазнавши поразки у цій болісній боротьбі, багато садівників приходять до висновку: рятує тільки хімія!

Причому хімія певна – системний гербіцид на основі солей Гліфосату. Гліфоса́т тут основна діюча речовина, що надійно вбиває будь-які злісні бур'яни, так і наш агресивний і живучий хміль. Торгових назв цього гербіциду багато - це і знаменитий Раундап, і не менш знаменитий Ураган-Форте (виробник Syngenta), і Напалм, і Антібур'ян і так далі.

Після Гліфосату через тиждень-10 днів хміль жухне і жовтіє, і вже через 2-3 тижні гине.

Зазвичай обприскують чагарники хмелю по зеленому листу, і, залежно від масиву, може знадобитися кілька обробок. Деякі садівники збільшують концентрацію розчину в 2 рази (проти інструкції), інші збільшують кількість обробок, ще змішують Ураган-Форте з Лінтуром (гербіцидом по газону). І завжди Раундап, чи його аналоги, допомагають гарантовано!

Але обприскувати потрібно обережно, щоб не пошкодити їстівні рослини, що ростуть поруч. І вибрати час, щоб незабаром не було дощу, бо змиє все.

Щоб не «вбити» хімією ґрунт та культурні рослини, можна завдавати точкових ударів по супротивнику. Для цього зрізаємо хміль і в залишки стебла робимо укол шприцом із розчином: на 1 частину Ураган-Форте або Раундапа 3 частини води. Стебла біля хмелю трубчасті і добре проводять отруту прямо до коріння. А деякі колять прямо в корені або низ стовбура.

Часто хміль міцно переплітається з культурними деревами та чагарниками, причому може повністю забити їх. Адже він обплітає не лише надземну частину рослини, а й коріння в землі теж обплутує «сусідів». Тому батоги необхідно знімати, обрізати, і, загородивши культурну рослину шифером або дошками, пирскати на батоги хмелю гербіцид. Ці батоги пожухнуть і засохнуть, а нові, що з'явилися з кореня, теж пирскати - так реально можна позбутися хмелю і врятувати дерево або кущ.

Ще беруть все той же гербіцид з Гліфосатом, теж розводять, щоб концентрація була сильнішою, ніж за інструкцією, вмочують туди пензлик і мажуть прямо по стеблах і зеленому листку. Це теж ефективно але більш трудомістко - ну, промаж всі листочки. Але, знову-таки, так ви впевнено не торкнетесь кущ, з яким переплевся агресивний хміль.

Якщо ж пирскати гербіцидом ви не хочете, то тільки викопати ваш кущ (малини там чи смородини), ретельно вибрати з його коріння коріння хмелю (вони легко відмінні) і пересадити кущ на інше місце. Однак все це дуже трудомістке і не завжди здійсненне.

Ось це і є надійні способи позбутися хмелю.

Рекомендація: якщо ви все-таки хочете посадити хміль для декоративної мети, то поряд на 0,5 м углиб укопайте в землю шматки шиферу, заліза, пластику і т.д. Це потрібно зробити, щоб зупинити поширення коренів, і не давайте корінням перебиратися через цю огорожу. І не садіть поряд з хмелем жодних рослин - заплете все, і ви замучитеся боротися.

Ще рекомендація: обов'язково раніше зріжте надземну частину хмелю, щоб не допустити появи насіння та самосіву їх по ділянці. І в жодному разі зрізані батоги не залишайте на ділянці – вони знову проростуть.

Дуже важливо: не кидайте ліани хмелю в компост. Тут 2 причини - по-перше, хміль має антимікробну дію і він уб'є корисні бактерії і затримає бродіння вашої компостної ями. І по-друге-насіння хмелю, що залишилося на ліані, не перегнивають і після обов'язково проростуть і засмітять знову всю ділянку.

Відомо, помідори збиратимете відрами: чим потрібно підгодувати томати в липні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.