Догори
Дати відгук

За тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіли понад 114 тисяч українців

Майже 60% госпіталізованих - діти.

2 хв на прочитання8 годин тому
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:

В Україні почався епідемічний сезон - час підвищеної захворюваності на ГРВІ, COVID-19 та грип. За перший тиждень жовтня медики зареєстрували 114 487 випадків захворювань на ГРВІ. До лікарень госпіталізували 2 826 пацієнтів, 1 678 p яких - діти. Впродовж тижня зареєстровано 11 летальних випадків внаслідок ускладнень COVID-19 серед дорослих. За даними медиків померлі не мали профілактичних щеплень проти коронавірусної інфекції. 

У МОЗ нагадують: найдієвіша профілактика COVID-19 та грипу - це щорічна вакцинація, зокрема для людей з груп ризику. Вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Натомість щеплення проти цих хвороб можна робити в один день або з мінімальним інтервалом. 

Щеплення проти COVID-19 залишаються безоплатними для населення. Наразі медики використовують омікрон-специфічні вакцини Comirnaty від Pfizer для дорослих та дітей. Зробити щеплення можна, звернувшись до свого сімейного лікаря. 

За оновленими рекомендаціями для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти COVID-19. Ревакцинація кожні 6-12 місяців рекомендована людям із груп ризику:

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;
  • вагітним;
  • людям старше 60 років;
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

За тяжкого перебігу грип може спричиняти небезпечні ускладнення: ураження серця, легенів, нирок тощо. Саме тому щорічна вакцинація проти грипу є рекомендованою, хоча і не входить до переліку безоплатних щеплень. Вакцини проти грипу французького та корейського виробництва з початку жовтня вже доступні в аптеках. Вони сертифіковані та пройшли державний контроль якості.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я