Догори
Дати відгук

За чинним законодавством зарплата лікаря має становити 33,7 тис. грн — експерт

А поки що Радуцький обіцяє підвищити зарплати медикам, але не каже, де взяти на це гроші.

3 хв на прочитання24 Червня 2021, 09:21
За чинним законодавством зарплата лікаря має становити 33,7 тис. грн — експерт За чинним законодавством зарплата лікаря має становити 33,7 тис. грн — експерт
Поділитись:

Автоматично підняти рівень заробітної плати медикам указом президента, постановою уряду чи рішенням Верховної Ради майже неможливо. Про це голова Комітету з питань здоров’я нації ВРУ, голова тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров'я Михайло Радуцький повідомив у соцмережі Фейсбук.

«Держава здатна лише створити умови для збільшення фінансування медичних закладів. А також розробити інструменти захисту прав лікарів та механізми контролю, щоб гроші не загубились «по дорозі» і дійшли до медиків», — написав Михайло Радуцький.

Депутат розповів про передбачений у президентському указі комплекс завдань для уряду, обласних адміністрацій та місцевої влади. Зокрема Президент доручив:

  • Збільшити фінансування програми медичних гарантій до прописаних у законодавстві 5 % ВВП. НСЗУ має розраховувати тарифи ПМГ на 2022 рік таким чином, щоб це дало змогу медичним закладам сплачувати працівникам зарплату на рівні не нижчому, ніж задекларовано Президентом.
  • Запустити механізми державно-приватного партнерства у сфері охорони здоров’я, щоб залучити в медицину кошти інвесторів. «Медзаклади зможуть направити більшу частину коштів, зароблених на ПМГ, на зарплати. А, наприклад, закупку сучасного обладнання візьме на себе інвестор», — так це уявляє собі Михайло Радуцький.
  • Затвердити концепцію розвитку медичного самоврядування. «Трапляється, на рахунках лікарні зберігаються десятки та сотні мільйонів гривень, однак рівень зарплат лікарів залишається на тому ж низькому рівні. У керівництва медзакладу — інші пріоритети. В такому разі трудовий колектив повинен вміти захистити права співробітників за допомогою колективного трудового договору. Якщо колектив із різних причин не здатен цього зробити самостійно — на допомогу мають прийти потужні профспілкові організації, незалежні структури лікарського самоврядування», — написав Михайло Радуцький.
  • Посилити контроль за розподілом коштів у медичному закладі. Це має зробити місцева влада шляхом створення спостережних/опікунських рад у лікарнях із залученням депутатів місцевих рад і представників громадськості. Адже наразі повноваження головного лікаря дають йому змогу на власний розсуд вирішувати більшість управлінських питань (зокрема питання зарплати).
  • Долучити високоспеціалізовану медичну допомогу до ПМГ. На думку Михайла Радуцького, таким чином підвищення зарплат «запрацює» і для високоспеціалізованої допомоги.

«Указ президента — це програма дій для Кабміну, МОЗ, НСЗУ і Комітету здоров’я нації на найближчу перспективу», — запевняє голова Комітету з питань здоров’я нації.

Проте медичний експерт Дмитро Підтуркін, засновник Української медичної експертної спільноти, звертає увагу на те, що Михайло Радуцький нічого не каже про те, де ж узяти гроші на це підвищення зарплат медикам. Окрім тези про 5 % ВВП, усі інші взагалі не має відношення до фінансування — йдеться не про поточне фінансування, а про інвестиції, говорить експерт.

«І головне.

Всі давно забули про ще одну норму із закону про Медгарантії: «При розрахунку тарифів та коригувальних коефіцієнтів базою для визначення компонента оплати праці медичних працівників є величина, що є не меншою за 250 % середньої заробітної плати в Україні за липень року, що передує року, в якому будуть застосовуватися такі тарифи та коригувальні коефіцієнти». Середня зарплата зараз 13,5 тис. Думаю, до липня особливо не зміниться. 250 % — це зарплата лікаря 33,7 тис. грн.

Тож президентський указ не дотягує за популізмом із нормами вже давно прийнятого закону», — говорить Дмитро Підтуркін.

Нагадаємо, чому підвищення зарплат медикам не буде.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання38 хвилин тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання2 години тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання3 години тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання4 години тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання5 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання6 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання7 годин тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання8 годин тому