Догори
Дати відгук

Підвищення зарплат медикам не буде — експерт

Медики підозрювали про це, але довести не могли.

3 хв на прочитання22 Червня 2021, 17:28
Зарплата Зарплата
Поділитись:

Напередодні Дня медичного працівника Президент України видав указ, у якому було виконано вимогу медиків про підвищення зарплати.

Проте медики не поспішають радіти — кажуть, що в них дежавю, бо президент торік уже обіцяв їм такі зарплати.

Окрім того, медики вважають, що підписаний у червні указ, який «запрацює» із 2022 року, коли буде прийнято бюджет, — не найкращий подарунок.

«І ще невідомо, чи візьме цей указ до уваги ВР, затверджуючи бюджет на наступний рік», — підкреслила в коментарі GreenPost головна організаторка акції медиків Ніна Козловська, колишня медсестра у ЦРЛ Києво-Святошинського району.

Медичний експерт Дмитро Підтуркін, засновник Української медичної експертної спільноти, пояснює, яким чином можна було б реалізувати президентську обіцянку, якою той привітав медиків із їхнім професійним святом — адже в указі Зеленського КМУ зобов'язано під час формування Держбюджету на 2022 рік визначити мінімальну заробітну плату лікарям у розмірі 20 тис. грн, а середнього медперсоналу — 13,5 тис. грн.

«Ми знаємо, що медицина хронічно недофінансовувалася весь період незалежності. І завжди грошей на медицину не було. То скільки потрібно додаткового бюджетного фінансування для виконання президентських вказівок і чи можливо його знайти в бюджеті?

Ми говоримо тільки про бюджетне фінансування, тому що в Законі України «Про Державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» єдиним джерелом фінансування програми державних гарантій медичного обслуговування населення є держбюджет, так і в Указі Президента, чітко говориться, що підвищені тарифи мають увійти саме у програму медгарантій бюджету на наступний рік», — пояснює Дмитро Підтуркін.

За розрахунками експерта на цей момент в Україні працює приблизно 160 тис. лікарів і 330 тис. середнього медперсоналу. Виконання рішення Президента про підвищення заробітних палат призведе до зростання середньої заробітної плати в медицині (без урахування заробітної плати адміністративного персоналу) до 15,6 тис. грн.

«Наразі середня заробітна плата в галузі за даними Держстату до 12 тис. грн, але це з величезними зарплатами адміністрацій. У середньому ж по Україні зарплата лікаря — 11 тис. грн, середнього медперсоналу — 9 тис. грн, що дорівнює середній зарплаті в галузі — 9,6 тис. грн. Щоб виконати президентську обіцянку, в середньому кожному медику потрібно підняти зарплату на 6 тис. грн або понад на 65 %. Для цього в держбюджеті на 2022 рік на фінансування охорони здоров'я тільки на додаткову заробітну плату необхідно закласти понад 35 млрд грн.

А ще додайте відсотків 20 на відрахування (ЄСВ + військовий збір). Отримаємо понад 40 млрд грн додатково.

Як це можливо зробити, не зменшуючи фінансування власне процесу лікування пацієнтів, необхідності закупівлі клініками ліків відповідно до Нацпереліку для лікування пацієнтів у межах тарифів НСЗУ, централізованої закупівлі дорогих ліків для важких пацієнтів і ще багатьох невідкладних статей витрат?» — запитує Дмитро Підтуркін.

Також ми розповідали, як українські медики святкують своє професійне свято — без зарплат, премій і коронавірусних доплат.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання2 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання3 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання4 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання5 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання5 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання6 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання7 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання7 годин тому