Догори
Дати відгук

З’їжте свою вакцину: науковці розробляють технологію перетворення їстівних рослин на фабрики мРНК-вакцин

Незабаром фермери зможуть вирощувати цілі поля їстівних вакцин.

2 хв на прочитання20 Вересня 2021, 14:17
Їжа Їжа
Поділитись:

У майбутньому вакцинація матиме вигляд поїдання салату. Науковці з Університету Каліфорнії у Ріверсайді вивчають, чи можна перетворити їстівні рослини, такі як салат, на фабрики мРНК-вакцин.

Технологія  доставки РНК або мРНК, що використовується у вакцинах проти COVID-19, працює, навчаючи наші клітини розпізнавати та захищати нас від інфекційних захворювань, ідеться у повідомленні.

Однією із проблем цієї нової технології є те, що її необхідно зберігати в холоді. Якщо ж новий проєкт буде успішним, їстівні вакцини на основі рослинної мРНК могли би подолати цю проблему, адже зберігати їх можна за кімнатної температури.

Цілі проекту, досягнуті за рахунок гранту від Національного наукового фонду в розмірі 500 тис. доларів США, потрійні:

  • демонстрація того, що ДНК, яка містить вакцини з мРНК, може бути успішно доставлена ​​в ту частину рослинних клітин, де вона буде розмножуватися;
  • демонстрація, що рослини можуть виробляти достатню кількість мРНК, аби конкурувати із традиційними уколами;
  • визначення правильної дози.

«В ідеалі одна рослина буде виробляти достатню кількість мРНК для вакцинації однієї людини. Ми перевіряємо цей підхід зі шпинатом та салатом і маємо довгострокові цілі, щоб люди вирощували його у власних садах. Фермери також можуть із часом виростити цілі поля», — сказав Хуан Пабло Гіральдо, доцент кафедри ботаніки та рослинних наук Університету Каліфорнії у Ріверсайді, який очолює дослідження, проведене у співпраці з вченими з Каліфорнійського університету Сан-Дієго та Університету Карнегі-Меллона.

Рослинні віруси забезпечують природні наночастинки, які перебудовуються для доставки генів у клітини рослин.

«Наша ідея полягає в тому, щоб перепрофілювати природні наночастинки, а саме віруси рослин, для доставки генів до рослин. Деякі інженери вдаються до цього, щоб наночастинки потрапляли до хлоропластів, а також робили їх неінфекційними щодо рослин», — говорить Ніколь Штейнметц, професор наноінженерії з університету Сан-Дієго.

Також ми розповідали про те, що японці виявили сторонні речовини у вакцині Pfizer.

Окрім того, у Харкові збираються виробляти власну вакцину проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО ілюстративне
Хабар за порятунок шахтного обладнання: Деталі корупційної схеми у вугільній галузі, викритої на Київщині
1 хв на прочитання2 години тому
Корупція на морському транспорті: розкрито схему заволодіння базою флоту
Корупція на морському транспорті: розкрито схему заволодіння базою флоту
2 хв на прочитання6 годин тому
Нічний удар по Одещині: постраждали об'єкти енергетики та житлові будинки
Нічний удар по Одещині: постраждали об'єкти енергетики та житлові будинки
1 хв на прочитання12 годин тому
Екопрофесії 2025: що змінює український ринок праці — аналітика Jooble
Екопрофесії 2025: що змінює український ринок праці
3 хв на прочитання14 годин тому
У неділю, 23 листопада, обмеження електропостачання в Україні триватимуть, але ситуація покращується
1 хв на прочитання22 години тому
Як смажити яйця без олії, води та прилипання: секретний інгредієнт, який усі мають на кухні
2 хв на прочитання23 години тому
Економія під час блекауту: чи варто ставити фольгу за батарею
2 хв на прочитанняВчора
Грибкова плівка може замінити одноразовий пластик
2 хв на прочитанняВчора