Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Медреформа
  • Відновитись на посаді та стягнути з роботодавця компенсацію: юрист розповідає, що робити, якщо вас звільнили через відмову вакцинуватися

Відновитись на посаді та стягнути з роботодавця компенсацію: юрист розповідає, що робити, якщо вас звільнили через відмову вакцинуватися

Або просто не допускають до виконання роботи.

2 хв на прочитання20 Вересня 2021, 11:23
Суд Суд
Поділитись:

Адвокат Сніжана Скуратова радить, що робити, коли роботодавці вимагають обов’язково вакцинуватися проти COVID-19, погрожуючи звільнити, не допустити до роботи чи не платити заробітну плату. Сама наявність цих дій уже є порушенням закону, говорить юрист.

Вона нагадує, що Мінекономрозвитку у своєму роз’ясненні зазначило, що в роботодавця не вбачається правових підстав примушувати працівників вакцинуватися проти коронавірусної хвороби COVID-19 та/або притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову від цього щеплення.

Крім того, Парламентська асамблея Ради Європи у пункті 3 своєї Резолюції 2361 (2021) закликає та рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов’язковою та що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації, а також закликає забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вакцинацію.

Адвокат також наголошує, що статтею 43 Конституції України гарантоване право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

А відповідно до статті 21 Кодексу законів про працю України будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників не допускається, зокрема залежно від стану здоров’я.

«Трудовий договір може бути розірвано із працівником на підставах, визначених Кодексом законів про працю України. Звертаю особливу увагу: відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни. Тобто якщо будуть такі маніпуляції, ви маєте це розуміти», — говорить Сніжана Скуратова.

Вона також нагадує, що дорожньою картою із впровадження вакцини проти COVID-19, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я від 24.12.2020 р. № 3018 з поточними змінами, встановлено, що вакцинація проти коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх груп населення та професійних груп.

«Що це означає? Вимоги до вчителів, медиків та інших працівників щодо добровільно-примусової вакцинації є протизаконними! Правових підстав у роботодавця примушувати працівників вакцинуватися проти коронавірусної хвороби COVID-19 та/або притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися проти цієї хвороби немає», — підкреслює Сніжана Скуратова.

Вона пояснює, що таким чином у разі звільнення через відмову щепитися проти коронавірусної інфекції через суд можна:

  1. Відновитися на посаді.
  2. Стягнути з роботодавця компенсацію за вимушений прогул (за весь період часу).
  3. Стягнути з роботодавця компенсацію за моральну шкоду.

Також ми розповідали, що працівник французької лікарні оголосив голодування через примусову вакцинацію проти COVID-19 (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
 Екологія Переробка Забруднення пластиком Глобальний договір про пластик
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання33 хвилини тому
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитаннягодина тому
Розведення гусей на Полтавщині Прибутковий бізнес
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання2 години тому
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання3 години тому
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання4 години тому
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання4 години тому
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання11 годин тому