Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Їж простіше, живи довше: експерт розповідає, як один і той самий продукт може бути як корисним, так і шкідливим

Їж простіше, живи довше: експерт розповідає, як один і той самий продукт може бути як корисним, так і шкідливим

Важливо, у якому вигляді споживати ці продукти.

3 хв на прочитання09 Квітня 2024, 11:56
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Ми часто сперечаємося про користь м'яса, соку, риби тощо. Але ці суперечки не мають сенсу без уточнення, у якому вигляді споживати ці продукти — і це критично важливо, розповідаєкандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Він наголошує, що обробка та нездорове приготування можуть користь на шкоду. Наприклад, недавнє дослідження показало, що достатньо лише 25 г переробленого м'яса на день (сосиски, бекон, ковбаса), щоб на 44 % збільшити ризик деменції (на 52 % ризик Альцгеймера).

«М'ясо таке шкідливе? Усуваємо цілком і назавжди? Гм, це дослідження виявило, що 50 г непереробленого м'яса щодня пов'язані зі зменшенням ризику деменції на 19 % (на 30 % ризику Альцгеймера)», — говорить експерт.

Андрій Біловешкін підкреслює, що споживання всього однієї порції морепродуктів на тиждень знижує ризик хвороби Альцгеймера у тих, хто має генетичну схильність. Також помірне споживання риби знижує ризик смерті й інших захворювань, тимчасом якщо їсти всього раз на тиждень смажену рибу чи морепродукти, то це вже дещо збільшує ризик смерті. Регулярне споживання овочів знижує ризик багатьох видів раку, а ось регулярне споживання 100 % соків, як і інших напоїв з цукром, збільшує ризик розвитку деяких видів раку.

Що ж стосується «корисного борошна» (наприклад, із бобових), то й тут є каверза, розповідає експерт. Річ у тім, що крохмаль у пшениці перебуває в ендоспермі насіння, а в нуті — у сім'ядолях, і їхні клітини відрізняються будовою стінок. Амілаза, що розщеплює крохмаль, легше проникає до крохмалю пшениці. А якщо зробити дуже дрібний помел, то це збільшить доступ амілази до борошна з нуту та зменшить її очікувану користь у плані низького глікемічного індексу. Тому дрібний помел змінює глікемічний індекс продукту. Розроблено особливий метод помелу, який зберігає стінки клітин, і такий хліб дає реакцію на 40 % менше, ніж зі звичайного борошна. Вид готування впливає також на глікемічний індекс, наприклад, ГІ вареного батату — 41, а запеченого — 82, тобто різниця у 2 рази. Якщо ваша картопля охолоне і ви будете їсти її в салаті чи вінегреті, то її глікемічний індекс буде нижчим на 30-40 %, ніж у свіжовареної, пояснює Андрій Біловешкін.

Що ж робити? Все дуже просто, говорить експерт: якісний продукт зі щадною обробкою йде на користь вашому здоров'ю.

«Немає нічого страшного, якщо ви іноді з'їдаєте щось смажене. Але важливо пам'ятати, що глибока переробка й агресивне приготування можуть помітно зменшити користь навіть корисних продуктів, тому їх регулярне споживання варто обмежити. Їж простіше, живи довше», — напучує науковець.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
19 травня Україна відзначає День сімейної медицини
1 хв на прочитання31 хвилину тому
Фото ілюстративне
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами: в Україні зростає захворюваність
3 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Зміна клімату загрожує вагітним жінкам — екстремальна спека підвищує ризик передчасних пологів
2 хв на прочитання4 години тому
Прорив у медицині: створено універсальну протиотруту від укусів змій. Фото ілюстративне
Імунологи створили універсальну протиотруту від укусів отруйних змій на основі крові "людини-імунітету"
2 хв на прочитанняВчора
У Німеччині пасажирський літак опинився без керування на висоті 10 тисяч метрів
1 хв на прочитанняВчора
Як алкоголь впливає на тиск: від короткочасного підвищення до хронічної гіпертонії
2 хв на прочитанняВчора
Українці за кордоном можуть пройти оцінку для підтвердження інвалідності
2 хв на прочитанняВчора
Похибки глюкометра: коли цифри брешуть і як їх зрозуміти
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: Максим Нікітін
Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Озеленення дахів — тренд 2025 року: як перетворити міське житло та присадибну ділянку на зелену оазу
3 хв на прочитання10 годин тому
Фото: Рixabay
Достатньо, аби забезпечити домогосподарства на 3,5 роки: Туреччина виявила нові запаси газу в Чорному морі
1 хв на прочитання10 годин тому
Вирощуємо цибулю правильно: секрети щедрого врожаю. Фото ілюстративне
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитанняВчора
Астрологічний прогноз на 19 травня 2025 року
6 хв на прочитанняВчора
Львів стане першим містом в Україні з повноцінним 5G-зв'язком
2 хв на прочитанняВчора
"Укрнафта" отримала право на розробку Олеської газової ділянки, яка раніше належала Chevron
1 хв на прочитанняВчора
Австрія перемогла на Євробаченні-2025, Україна – дев'ята
1 хв на прочитанняВчора