Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Їж простіше, живи довше: експерт розповідає, як один і той самий продукт може бути як корисним, так і шкідливим

Їж простіше, живи довше: експерт розповідає, як один і той самий продукт може бути як корисним, так і шкідливим

Важливо, у якому вигляді споживати ці продукти.

3 хв на прочитання09 Квітня 2024, 11:56
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Ми часто сперечаємося про користь м'яса, соку, риби тощо. Але ці суперечки не мають сенсу без уточнення, у якому вигляді споживати ці продукти — і це критично важливо, розповідаєкандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Він наголошує, що обробка та нездорове приготування можуть користь на шкоду. Наприклад, недавнє дослідження показало, що достатньо лише 25 г переробленого м'яса на день (сосиски, бекон, ковбаса), щоб на 44 % збільшити ризик деменції (на 52 % ризик Альцгеймера).

«М'ясо таке шкідливе? Усуваємо цілком і назавжди? Гм, це дослідження виявило, що 50 г непереробленого м'яса щодня пов'язані зі зменшенням ризику деменції на 19 % (на 30 % ризику Альцгеймера)», — говорить експерт.

Андрій Біловешкін підкреслює, що споживання всього однієї порції морепродуктів на тиждень знижує ризик хвороби Альцгеймера у тих, хто має генетичну схильність. Також помірне споживання риби знижує ризик смерті й інших захворювань, тимчасом якщо їсти всього раз на тиждень смажену рибу чи морепродукти, то це вже дещо збільшує ризик смерті. Регулярне споживання овочів знижує ризик багатьох видів раку, а ось регулярне споживання 100 % соків, як і інших напоїв з цукром, збільшує ризик розвитку деяких видів раку.

Що ж стосується «корисного борошна» (наприклад, із бобових), то й тут є каверза, розповідає експерт. Річ у тім, що крохмаль у пшениці перебуває в ендоспермі насіння, а в нуті — у сім'ядолях, і їхні клітини відрізняються будовою стінок. Амілаза, що розщеплює крохмаль, легше проникає до крохмалю пшениці. А якщо зробити дуже дрібний помел, то це збільшить доступ амілази до борошна з нуту та зменшить її очікувану користь у плані низького глікемічного індексу. Тому дрібний помел змінює глікемічний індекс продукту. Розроблено особливий метод помелу, який зберігає стінки клітин, і такий хліб дає реакцію на 40 % менше, ніж зі звичайного борошна. Вид готування впливає також на глікемічний індекс, наприклад, ГІ вареного батату — 41, а запеченого — 82, тобто різниця у 2 рази. Якщо ваша картопля охолоне і ви будете їсти її в салаті чи вінегреті, то її глікемічний індекс буде нижчим на 30-40 %, ніж у свіжовареної, пояснює Андрій Біловешкін.

Що ж робити? Все дуже просто, говорить експерт: якісний продукт зі щадною обробкою йде на користь вашому здоров'ю.

«Немає нічого страшного, якщо ви іноді з'їдаєте щось смажене. Але важливо пам'ятати, що глибока переробка й агресивне приготування можуть помітно зменшити користь навіть корисних продуктів, тому їх регулярне споживання варто обмежити. Їж простіше, живи довше», — напучує науковець.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання24 хвилини тому
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитаннягодина тому
Помічники судді одягають маски, щоб налякати немовлят під час фестивалю накі сумо в храмі Сенсо-Ді в Токіо, Японія, 28 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитання3 години тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання4 години тому
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання6 годин тому
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитання12 годин тому
У Польщі можуть заборонити продаж алкоголю на заправних станціях
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я.
Фото: Clemens Ratschan
Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
7 хв на прочитаннягодина тому
Аеропорт Кишинева закривають.
Фото ілюстративне
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Чим підживити абрикос навесні — найкраще добриво
1 хв на прочитання4 години тому
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання5 годин тому
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання6 годин тому
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання8 годин тому
На заказнику Кременчуцького водосховища браконьєр "наловив" риби на 3 роки тюрми
1 хв на прочитання9 годин тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання10 годин тому