Їж простіше, живи довше: експерт розповідає, як один і той самий продукт може бути як корисним, так і шкідливим
Важливо, у якому вигляді споживати ці продукти.
![Їж простіше, живи довше: експерт розповідає, як один і той самий продукт може бути як корисним, так і шкідливим Фото ілюстративне](https://greenpost.ua/upload/news/2021/12/22/yizha_965x0.jpg?v=1712614486)
Ми часто сперечаємося про користь м'яса, соку, риби тощо. Але ці суперечки не мають сенсу без уточнення, у якому вигляді споживати ці продукти — і це критично важливо, розповідаєкандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.
Він наголошує, що обробка та нездорове приготування можуть користь на шкоду. Наприклад, недавнє дослідження показало, що достатньо лише 25 г переробленого м'яса на день (сосиски, бекон, ковбаса), щоб на 44 % збільшити ризик деменції (на 52 % ризик Альцгеймера).
«М'ясо таке шкідливе? Усуваємо цілком і назавжди? Гм, це дослідження виявило, що 50 г непереробленого м'яса щодня пов'язані зі зменшенням ризику деменції на 19 % (на 30 % ризику Альцгеймера)», — говорить експерт.
Андрій Біловешкін підкреслює, що споживання всього однієї порції морепродуктів на тиждень знижує ризик хвороби Альцгеймера у тих, хто має генетичну схильність. Також помірне споживання риби знижує ризик смерті й інших захворювань, тимчасом якщо їсти всього раз на тиждень смажену рибу чи морепродукти, то це вже дещо збільшує ризик смерті. Регулярне споживання овочів знижує ризик багатьох видів раку, а ось регулярне споживання 100 % соків, як і інших напоїв з цукром, збільшує ризик розвитку деяких видів раку.
Що ж стосується «корисного борошна» (наприклад, із бобових), то й тут є каверза, розповідає експерт. Річ у тім, що крохмаль у пшениці перебуває в ендоспермі насіння, а в нуті — у сім'ядолях, і їхні клітини відрізняються будовою стінок. Амілаза, що розщеплює крохмаль, легше проникає до крохмалю пшениці. А якщо зробити дуже дрібний помел, то це збільшить доступ амілази до борошна з нуту та зменшить її очікувану користь у плані низького глікемічного індексу. Тому дрібний помел змінює глікемічний індекс продукту. Розроблено особливий метод помелу, який зберігає стінки клітин, і такий хліб дає реакцію на 40 % менше, ніж зі звичайного борошна. Вид готування впливає також на глікемічний індекс, наприклад, ГІ вареного батату — 41, а запеченого — 82, тобто різниця у 2 рази. Якщо ваша картопля охолоне і ви будете їсти її в салаті чи вінегреті, то її глікемічний індекс буде нижчим на 30-40 %, ніж у свіжовареної, пояснює Андрій Біловешкін.
Що ж робити? Все дуже просто, говорить експерт: якісний продукт зі щадною обробкою йде на користь вашому здоров'ю.
«Немає нічого страшного, якщо ви іноді з'їдаєте щось смажене. Але важливо пам'ятати, що глибока переробка й агресивне приготування можуть помітно зменшити користь навіть корисних продуктів, тому їх регулярне споживання варто обмежити. Їж простіше, живи довше», — напучує науковець.
Більше новин читайте на GreenPost.
![Вчені назвали продукти, які містять "антиоксидант довголіття" Антиоксидант довголіття Корисні продукти Молодість](https://greenpost.ua/upload/news/2022/08/07/dovgolittya_305x320.png?v=1722017515)
![На вихідних Землю накриє потужна магнітна буря Сильна Магнітна буря Коливання на сонці Погане самопочуття](https://greenpost.ua/upload/news/2024/07/17/magnitni-buri-atmosfera_305x320.jpg?v=1722016568)
![Важкохворі рідше помирають і швидше одужують: науковці назвали нові переваги чищення зубів Фото ілюстративне](https://greenpost.ua/upload/news/2022/08/29/divchyna-chystyt-zuby_305x320.jpg?v=1722013102)
![У Литві пацієнтам почали виписувати рецепти на кроки Фото ілюстративне](https://greenpost.ua/upload/news/2021/08/31/progulyanka-zag_305x320.jpg?v=1722008350)
![Найпростіший спосіб профілактики проти павутинного кліща Павутинний кліщ Екологічний засіб Гарний врожай](https://greenpost.ua/upload/news/2024/06/24/kropyty-vid-shkidnykiv_305x320.jpg?v=1722019268)
![ЮНЕСКО критикує Німеччину, Данію та Нідерланди за видобуток копалин у Ваттовому морі Фото: Deutsche Welle](https://greenpost.ua/upload/news/2024/07/26/vydobutok-kopalyn-u-vattovomu-mori_305x320.jpg?v=1722014360)
![Вчені встановили, що доба стає довшою через уповільнення Землі Всесвітній день Матері-Землі](https://greenpost.ua/upload/news/2023/01/03/zemlya_305x320.jpg?v=1721983301)