Догори
Дати відгук

Якщо у вас COVID-19: поради лікаря

Мануал для тих, хто хотів би перехворіти в легкій формі

3 хв на прочитання12 Травня 2021, 17:06
Поділитись:

Що робити, аби COVID-19 пройшов без ускладнень? Порадами із GreenPost поділився кандидат медичних наук, член Європейської гематологічної асоціації, лікар-гематолог Ростислав Лозинський.

Перше, що слід зробити при інфікуванні коронавірусом, – повідомити свого лікаря. Якщо ж лише контактували з хворим – потрібна ізоляція. Так, ви можете почуватися чудово, але навіть тоді становити небезпеку для інших, передусім для близьких. Неприпустимо хворим і контактним користуватися транспортом, ходити по магазинах. Маска не гарантує, що ви нікого не заразите, але якщо живете не самі, одягайте її навіть удома, коли змушені піти до кухні чи вбиральні, або перебуваєте з іншими в одній кімнаті.

Повірте, краще і дешевше родичів відселити навіть до готелю з однокімнатної квартири, ніж потім ділити з ними реанімацію.

 

Зазвичай хворіють сім’ями. Тому подбайте про ізоляцію близьких.

Якщо у вас симптоми застуди, кашель, температура, незрозуміле «отруєння» з нудотою чи проносом – здайте антиген-тест на коронавірус. Результат буде за кілька хвилин. Якщо він позитивний – ви хворі. Якщо негативний, здайте ще ПЛР-тест на коронавірус. Він дорожчий і його довше чекати, але трохи чутливіший. Це не означає, що коли тест негативний, ви здорові. Якщо симптоми зберігаються, тест слід повторити за кілька днів. Я знаю хворих на COVID-19, у яких і 3 рази був негативний ПЛР-тест, але це – рідкість. Не чекайте ніякий тиждень чи більше! Чекати з тестом варто лише в тому випадку, коли у вас УЗАГАЛІ нема симптомів хвороби і ви – на ізоляції. Тоді тест робиться на 10-ий день після контакту. Якщо ж є симптоми – ви вже виділяєте вірус і його можна виявити антиген- або ПЛР-тестом. Хворі заразні за 2 дні до появи перших симптомів. Безсимптомні інфіковані – теж заразні, але менше.

При коронавірусній інфекції важливо ретельно контролювати свій загальний стан: регулярно міряти температуру, хоч би двічі на добу, вранці та ввечері. Пульсоксиметр – недорога, але дуже потрібна річ. Якщо ще не маєте вдома – купіть. Він заодно міряє також пульс. Треба розуміти, що при гарячці пульс зростає, але якщо менше 100, то для більшості людей це нормальний стан, коли підвищена температура.

Свіже повітря дуже важливе. Зниження сатурації (насичення крові киснем) до рівня 94% і менше – загрозливий симптом, який вказує на появу дихальної недостатності. Тоді може знадобитися госпіталізація і киснева терапія. Якщо хворий використовує кисневий концентратор, необхідне особливо активне провітрювання приміщень. Кисень концентратором береться з повітря у кімнаті. Якщо зачинити вікна і двері, то концентрація кисню в приміщенні буде падати, водночас зі зниженням ефективності кисневого концентратора. Якщо хворому потрібен кисень, то будь-який концентратор буде корисним, але для серйозної дихальної недостатності можуть знадобитися потужніші моделі, які можуть подавати до 10-15 л кисню за хвилину.

Під час коронавірусної інфекції є інтоксикація, тому слід пити багато води (може бути компот, узвар, розведений сік). Якщо людина сильно пітніє, пити треба ще більше. Виняток – захворювання нирок, набряки, серцева недостатність. Тоді зайва рідина може зашкодити.

Раніше ми писали, чому в Україні не фіксують тромбоз після вакцинації проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання3 години тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання4 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання5 годин тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання6 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання7 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання7 годин тому