Догори
Дати відгук

Чому в Україні не фіксують тромбоз після вакцинації проти COVID-19 — лікар

Вакцинація всіма затвердженими ВООЗ вакцинами від коронавірусу точно рятує життя, як бачимо на прикладі Ізраїлю та Британії.

3 хв на прочитання11 Травня 2021, 16:36
Чому в Україні не фіксують тромбоз після вакцинації проти COVID-19 — лікар Чому в Україні не фіксують тромбоз після вакцинації проти COVID-19 — лікар
Поділитись:

Термін VITT (Vaccine-induced Thrombotic Thrombocytopenia — «викликана вакциною тромбоцитопенія з тромбозом») не зовсім коректний, краще вживати абревіатуру TTS (Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome — «синдром тромбозу з тромбоцитопенією»), та й узагалі зв’язок тромбозів із вакциною — цікаве припущення, яке має право на життя, але абсолютно недоведене.

Про це GreenPost розповів кандидат медичних наук, член Європейської гематологічної асоціації, лікар-гематолог Ростислав Лозинський. Він наголосив, що точно відомо лише те, що причиною тромбозів є коронавіруси.

«Особисто мав чимало пацієнтів із тромбозами після COVID-19. Натомість вакцина, запобігаючи хворобі, тим самим ЗМЕНШУЄ ризик утворення тромбів, усуваючи причину — коронавірус. Припускаю, що оскільки вакцина знижує ризик безсимптомної інфекції, але не усуває його, то щеплені пацієнти, у яких виникав TTS, насправді безсимптомно переносили коронавірус, який і був причиною всіх тих ускладнень. Векторна вакцина виробництва АстраЗенека НЕ МІСТИТЬ коронавірусу, а лише ген, з якого потім утворюється один вірусний білок. Такий самий ген є у вакцини виробництва Пфайзер, після використання якої про випадки т. зв. VITT не повідомлялося. Тому здатність саме векторної вакцини від АстраЗенека чи Янсен викликати т. зв. VITT  —  дуже сумнівна.

Цілком імовірно, що жодної VITT насправді не існує, а це лише хибна здогадка, хоч і логічно красива та популярна.

І саме тому VITT й не виявляється зараз у нас», — говорить Ростислав Лозинський.

Проте лікар припускає, що існує банальніше пояснення відсутності TTS/VITT.

«У багатьох державних лікарнях та амбулаторіях дотепер треба окремо уклінно просити, щоб визначили кількість тромбоцитів. Їх просто в лабораторії не порахують. 

Тестів на PF4, необхідних для підтвердження TTS, в Україні не роблять узагалі. А вони, між іншим, потрібні для діагностики ще й іншої, давно відомої хвороби HITP (гепарин-індукованої тромбоцитопенічної пурпури), про яку знали задовго до коронавірусної пандемії.

Думаю, можливість робити тести на PF4 реально з'являться в нас за 1,5–2 місяці, в кращому випадку. Тому навіть якби так звана VITT була реальністю (в чому впевненості зовсім нема), то її діагностувати в нас буде досить важко. Погіршує ситуацію те, що аналізи треба набирати вчасно, у правильні відрізки часу», — розповідає гематолог.

Він наголошує: хворі з подібними станами вмирали задовго до винайдення оксфордської вакцини. Ці стани важкі та досить рідкісні. Їх багато, і їхні назви нічого не скажуть не-лікарю.

«Це жахливо, коли політики беруться зупиняти вакцинацію на підставі недоведених припущень. Вакцинація всіма затвердженими ВООЗ вакцинами від коронавірусу точно рятує життя, як бачимо на прикладі Ізраїлю та Британії. Ризик мати тромбоз у країні, де поширений коронавірус, набагато вищий, якщо не щепитися», — вважає Ростислав Лозинський.

Нагадаємо, лікарі назвали сім ознак тромбів після вакцинації.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитання46 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора