Догори
Дати відгук

Якщо під час війни продавати антибіотики лише за рецептами, це спричинить масові захворювання та смерті — епідеміолог

Із 1 серпня на підконтрольних Україні територіях запроваджують виключно рецептурний продаж антибіотиків.

3 хв на прочитання20 Липня 2022, 16:16
Поділитись:

Із 1 серпня антибіотики в Україні можна буде придбати лише за рецептом — виняток зроблять для медзакладів, розташованих на окупованих територіях і в районах ведення бойових дій.

Нововведення поступово впроваджуватиметься у рамках перехідного періоду. В медичних закладах, що працюють із електронною системою охорони здоров'я (ЕСОЗ), видаватимуть електронний рецепт, в інших, як і раніше, виписуватимуть паперовий рецепт.

Наслідки запровадження виключно рецептурного продажу антибіотиків під час війни будуть катастрофічними, переконаний лікар-інфекціоніст, епідеміолог Олексій Галімський.

Зокрема лікар прогнозує різке зростання захворюваності дітей на кашлюк — з'явиться значуща смертність дітей перших років життя від цієї недуги.

Другий прогнозований епідеміологом наслідок цього рішення — зростання числа випадків дифтерії, значуща смертність від неї в усіх вікових групах через непризначення й/або несвоєчасне призначення антибіотикотерапії амбулаторним пацієнтам з ангінами, фарингітами (тривали болем у горлі).

«Адже дифтерія — це ангіна, викликана бактерією дифтерії. Звісно золотим стандартом лікування ангіни є консультація ЛОР/інфекціоніста, бакпосів до початку антибіотикотерапії (на чутливість до антибіотиків і на дифтерію), призначення емпіричної антибіотикотерапії, заміна антибіотика згідно виявленої чутливості. Проте 60% пацієнтів в сімейного лікаря лікують ангіну по телефону», — пояснює інфекціоніст.

Також лікар прогнозує різке зростання випадків правцю серед амбулаторних пацієнтів з інфікованими ранами.

«Травматологи не будуть виписувати рецепти на антибіотики амбулаторним пацієнтам травмпунктів, побоюючись санкцій НСЗУ за помилку, відправляючи пацієнтів до хірургів у поліклініку. До хірурга поліклініки можна потрапити лише через сімейного лікаря. Відтак зростатиме час до отримання першої дози антибіотику до кількох діб. Деякі пацієнти взагалі не отримуватимуть антибіотик», — застерігає Олексій Галімський.

Четвертий наслідок, який, на думку епідеміолога, матиме заборона у воюючій країні продажу антибіотиків без рецепту, — масова загибель людей літнього віку з тяжкими хронічними захворюваннями, що потребують антибіотикотерапії всіх респіраторних інфекцій (при ГРВІ їм проводиться антибіотиками профілактика бактеріальних ускладнень) і дітей перших років життя та дітей-інвалідів усіх вікових груп, особливо в сільській місцевості.

Лікар наводить цитату з коментаря під одним своїм дописом для ілюстрації.

«В регіонах гостра нестача сімейних лікарів. Нема з ким підписати декларацію. Моя мама, в селі, лежить з переломом шийки стегна. Сімейний лікар звільнилася, а з новим підписати декларацію вона фізично не може. Та й нема з ким. За чотири місяці два рази хворіла на пневмонію. Температура під 40, болі в грудях, кашель. Швидка не їде. Лікар не прийде. До села ще доїхати треба. Війна. Врятувало її тільки те, що я змогла спокійно купити антибіотики в аптеці», — ідеться в коментарі.

Олексій Галімський говорить, що таких наслідків можна нарахувати десятки, і всі вони зводяться до масового захворювання та смерті людей.

Також ми розповідали, що безкоштовна медицина все: ВР ухвалила закон.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитання7 годин тому
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитання18 годин тому
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитанняВчора
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитанняВчора
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитанняВчора
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
Більше з GreenPost