Догори
Дати відгук

Безкоштовна медицина все: ВР ухвалила закон

Українцям може довестися доплачувати за все, крім ведення вагітності та пологів.

2 хв на прочитання03 Липня 2022, 09:32
Поділитись:

Із програми медичних гарантій виключать високоспеціалізовану медичну допомогу та дозволять лікарням надавати послуги пацієнтам за плату, розмір якої буде встановлювати заклад охорони здоров’я. При цьому передбачається і в подальшому фінансування коштом держбюджету медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому законопроект №6306 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги, який передбачає, що громадянам доведеться офіційно доплатити з власних кишень за «безкоштовну» медичну допомогу. За відповідне рішення проголосували 248 народних депутатів. Про це розповідає «Судово-юридична газета».

Законопроектом передбачено скорочення переліку послуг, які включаються до програми медичних гарантій, а отже, фінансуються з Державного бюджету. З нього виключається третинна (високоспеціалізована) медична допомога — медична допомога, що надається в амбулаторних або стаціонарних умовах у плановому порядку або в екстрених випадках і передбачає надання консультації, проведення діагностики, лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, ведення фізіологічних станів (під час вагітності та пологів) із застосуванням високотехнологічного обладнання й/або високоспеціалізованих медичних процедур високої складності; направлення пацієнта відповідно до медичних показань для надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги з іншої спеціалізації.

Чинна норма передбачає, що третинна медична допомога надається за медичними показаннями у порядку, встановленому Міністерством охорони здоров’я.

Також передбачається, що заклади охорони здоров’я державної та комунальної форм власності можуть надавати послуги з медичного обслуговування, які не покриваються програмою медичних гарантій із медичного обслуговування населення, а також в інших випадках, встановлених Кабінетом Міністрів України, за плату від юридичних і фізичних осіб. Плата за такі послуги з медичного обслуговування встановлюється закладами охорони здоров’я самостійно. При цьому, за словами очільника профільного парламентського комітету Михайла Радуцького, передбачається, що уряд буде встановлювати відсоток рентабельності платних послуг. Остаточний перелік платних послуг вочевидь буде затверджувати уряд чи МОЗ. Тоді і стане зрозуміло, наскільки схуднуть гаманці пацієнтів.

Також ми писали, що у МОЗ розподілили протитуберкульозну вакцину між усіма регіонами.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитаннягодина тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання3 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання4 години тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання4 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання5 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання5 годин тому