Догори
Дати відгук

Крупи, які слід покласти до продуктового кошика при діабеті

Продумане харчування дозволяє пацієнтам запобігти серйозних ускладнень діабету: сліпоти, ампутацій, інфаркту, інсульту.

2 хв на прочитання28 Листопада 2021, 07:53
Поділитись:

Для людей з цукровим діабетом збалансоване харчування є необхідною умовою досягнення цілі лікування — показника глікованого гемоглобіну ≤ 7% та компенсації ЦД. Тому у групі «Діабет. Допоможемо разом» радять обирати цільнозернові крупи — адже вони насичують організм енергією та є джерелом необхідних для організму харчових волокон, вітамінів і мікроелементів

Людям із діабетом рекомендоване вживання круп із низьким та середнім глікемічним індексом (ГІ). Такі продукти повільно розщеплюються у шлунково-кишковому тракті, відповідно цукор у крові підвищується поступово. Це дозволяє пацієнтам контролювати свій стан та уникати стійкого підвищення рівня глюкози крові, що може стати причиною серйозних ускладнень діабету: сліпоти, ампутацій, інфаркту, інсульту.

Отже, які крупи людям з цукровим діабетом варто покласти до свого продуктового кошика:

  • перлову крупу (ГІ: 20-30) — вона містить мало калорій, поліпшує зір, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту та знижує холестерин;
  • чорний дикий рис (ГІ: 35) — містить велику кількість клітковини, амінокислот, вітаміни E та В, залізо та магній;
  • ячну (ГІ: 35) — уповільнює засвоєння вуглеводів, містить клітковину та амінокислоти;
  • булгур (ГІ: 35-45) — прискорює обмін речовин, містить фолієву кислоту, вітаміни А, В5 та В1;
  • пшеничну (ГІ: 40-50) — нормалізує роботу кишківника;
  • вівсяну (ГІ: 40-50) — очищає судини та приводить у норму рівень холестерину.

При цьому варто обмежити споживання до кількох разів на тиждень круп із середнім глікемічним індексом — гречки (ГІ: 50-55) та бурого рису (ГІ: 50-55), а також зовсім виключити з раціону манну крупу (ГІ: 80-85), кукурудзяну (ГІ: 70-75) та білий шліфований рис (ГІ: 70).

«Проте пам’ятайте, що глікемічний індекс залежить від способу приготування крупи: що густіша каша, то нижчий її індекс, розварені каші мають більший глікемічний індекс», — ідеться в повідомленні.

Також ми наводили вісім порад, щоб «їсти все» при діабеті.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Лаборантка тримає кролика. Зображення згенероване ШІ
Досліди на тваринах. Що насправді відбувається з тваринами у лабораторіях?
4 хв на прочитання7 хвилин тому
Прапор Євросоюзу та вітряки та сонячні панелі. Зображення створено ШІ
Європейський Союз планує зменшити викиди CO2 на 90 % до 2040 року. Чи можливо?
5 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Ландшафтний дизайн»
Секрети сучасного ландшафтного дизайну: як створити стильний і невибагливий сад на невеликій ділянці (ФОТО)
3 хв на прочитання6 годин тому
Швейцарська АЕС Лайбштадт. Фото взято з Вікіпедії
«Гарячий атом» — Швейцарія зупинила блок АЕС через аномальну спеку
2 хв на прочитання7 годин тому
Сезон лохини в розпалі: ціни на ягоду в Україні стрімко падають
1 хв на прочитанняВчора
Українську "зелену" енергію інтегрують в ринок ЄС - Кабмін подав до Ради ключовий законопроєкт
2 хв на прочитанняВчора
Трагедія на Житомирщині: уряд ліквідовує наслідки потужного вибуху
1 хв на прочитанняВчора
Рубки на 57 млн грн: ДБР повідомило про підозру керівництву лісгоспу на Тернопільщині
1 хв на прочитанняВчора