Догори
Дати відгук

Як зробити каву кориснішою: для веганів і не тільки

Кава нового покоління поліпшує роботу кишківника та імунітет.

2 хв на прочитання03 Листопада 2021, 07:30
Поділитись:

Асоціація дієтологів України розповідає про кавовий напій, розроблений науковцями NUS (Національного університету Сінгапуру), котрі займаються харчовими технологіями. Така кава збагачена живими пробіотиками та їхніми метаболітами, які сприяють здоров’ю, позитивно впливаючи на кишківник та імунітет.

Дієтологи розповідають, що в усьому світі 40 % дорослих осіб страждає від шлунково-кишкових розладів, які можуть негативно вплинути на якість життя. Пробіотики — це мікроорганізми, які за клінічними даними покращують здоров'я кишківника, можуть допомогти полегшити прояви шлунково-кишкових розладів та зберегти здоров'я. Однак кількість традиційних носіїв пробіотичних культур значною мірою обмежена, адже зазвичай із цією метою використовуються добавки та молочні продукти (наприклад, йогурт та кисломолочні продукти). Споживачі з незносністю лактози та вегани вважають це обмеженням.

Дослідницька група на чолі з професором Лю Шао Цюанем із Департаменту харчових наук і технологій Національного університету Сінгапуру розробила ферментований кавовий напій, збагачений пробіотиками з клінічно доведеними корисними ефектами, придатними для споживання широкими верствами населення.

Дослідницька група розробила кавовий напій, додавши до обсмаженої кави спеціально підібрані поживні речовини, а потім ретельно підібрані пробіотики. Завдяки природному процесу бродіння кожна чашка кави може містити щонайменше 1 мільярд живих мікроорганізмів із пробіотичними властивостями. Такий продукт можна зберігати щонайменше шість місяців в умовах довкілля без шкоди для життєздатності пробіотиків. Процес пробіотичного бродіння забезпечує кавовий напій корисними метаболітами, такими як індол-3-лактат, 1H-індол-3-карбоксальдегід, 4-гідроксифенілактат і 3-феніллактат. Науково доведено, що крім поліпшення здоров’я кишківника, ці метаболіти також відповідальні за протимікробну, імуномодулюючу та антиліполітичну дію. Результати досліджень потенційно можуть дати споживачам значно більше переваг при щоденному споживанні кофеїну.

«Ми зробили все можливе для того, щоб оригінальні аромати кави не постраждали, незважаючи на пробіотичний елемент бродіння. Наприклад, кислотні сполуки, які зазвичай виробляються пробіотиками, розщеплюючи цукор у напої, можуть призвести до формування неприємної кислинки. Це вирішується шляхом ретельно розробленої рецептури, яка гарантує, що кислинка не буде помітною», — запевняє Алсін Чан член дослідницької групи.

Дослідницька група подала патент на рецептуру пробіотичної кави і сподівається співпрацювати з галузевими партнерами, щоб комерціалізувати результати дослідження та донести переваги пробіотичного кавового напою до широкої громадськості.

Також ми розповідали, що коронавірус SARS-CoV-2 інфікує клітини жирової тканини — дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: Uwaterloo.ca
Від аналогового до цифрового: ШІ пише медичні нотатки, щоб лікарі рятували життя швидше
2 хв на прочитання19 Серпня 2025
Анастасія Дерев'янко / Фото:facebook.com/vadym.filashkin
Україна увійшла до трійки лідерів на Всесвітніх іграх-2025, виборовши 44 медалі
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Biology.utah.edu
Невидимі сусіди в нирках: нове дослідження показало, що у нирках та інших органах живуть мікробіоми
2 хв на прочитання3 години тому
Зображення має ілюстративний характер. Фото: pexels.com/Deon Black
Міф про "великий пеніс": сексологиня пояснила, який розмір насправді приносить задоволення
1 хв на прочитання4 години тому
Українські боксери U23 тріумфували в Сараєво, виборовши 11 медалей та першість у турнірі
1 хв на прочитання6 годин тому
Молоко, ромашковий чай чи індичка? Що насправді допомагає заснути
3 хв на прочитання6 годин тому
Глибинна небезпека ботоксу: ботулізм
3 хв на прочитання8 годин тому
Смерть від вентилятора: прихована небезпека, особливо гостра у спеку
2 хв на прочитання11 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: Acozykitchen.com
Простий рецепт закритої піци, що тане в роті: кальцоне
1 хв на прочитання19 Серпня 2025
Фото: Sky.com
Британська екологічна мрія розбилась об американський імпорт
2 хв на прочитання5 годин тому
Ядерна енергетика як альтернатива вугіллю: Франція оцінила потенціал Сербії
Ядерна енергетика може стати альтернативою вугіллю в Сербії
1 хв на прочитання7 годин тому
Директорку підрозділу Черкаської міськради підозрюють у розтраті 3,2 млн грн на закупівлі продуктів
Директорку підрозділу Черкаської міськради підозрюють у розтраті понад 3,2 млн грн на закупівлі продуктових наборів
1 хв на прочитання9 годин тому
Невидима революція: як приховані прориви здешевили сонячну енергію на 99%
3 хв на прочитання9 годин тому
На Тузлівських лиманах затримано браконьєра: збитки державі оцінено в понад 7 млн грн
1 хв на прочитання10 годин тому
9,4 тис. доларів за імпорт кави: до суду скеровано справу щодо групи, яка вимагала хабарі на митниці
1 хв на прочитання12 годин тому
Штучний інтелект на передовій: науковці MIT розробили нові антибіотики проти «супербактерій»
2 хв на прочитання13 годин тому