Догори
Дати відгук

Як зробити каву кориснішою: для веганів і не тільки

Кава нового покоління поліпшує роботу кишківника та імунітет.

2 хв на прочитання03 Листопада 2021, 07:30
Поділитись:

Асоціація дієтологів України розповідає про кавовий напій, розроблений науковцями NUS (Національного університету Сінгапуру), котрі займаються харчовими технологіями. Така кава збагачена живими пробіотиками та їхніми метаболітами, які сприяють здоров’ю, позитивно впливаючи на кишківник та імунітет.

Дієтологи розповідають, що в усьому світі 40 % дорослих осіб страждає від шлунково-кишкових розладів, які можуть негативно вплинути на якість життя. Пробіотики — це мікроорганізми, які за клінічними даними покращують здоров'я кишківника, можуть допомогти полегшити прояви шлунково-кишкових розладів та зберегти здоров'я. Однак кількість традиційних носіїв пробіотичних культур значною мірою обмежена, адже зазвичай із цією метою використовуються добавки та молочні продукти (наприклад, йогурт та кисломолочні продукти). Споживачі з незносністю лактози та вегани вважають це обмеженням.

Дослідницька група на чолі з професором Лю Шао Цюанем із Департаменту харчових наук і технологій Національного університету Сінгапуру розробила ферментований кавовий напій, збагачений пробіотиками з клінічно доведеними корисними ефектами, придатними для споживання широкими верствами населення.

Дослідницька група розробила кавовий напій, додавши до обсмаженої кави спеціально підібрані поживні речовини, а потім ретельно підібрані пробіотики. Завдяки природному процесу бродіння кожна чашка кави може містити щонайменше 1 мільярд живих мікроорганізмів із пробіотичними властивостями. Такий продукт можна зберігати щонайменше шість місяців в умовах довкілля без шкоди для життєздатності пробіотиків. Процес пробіотичного бродіння забезпечує кавовий напій корисними метаболітами, такими як індол-3-лактат, 1H-індол-3-карбоксальдегід, 4-гідроксифенілактат і 3-феніллактат. Науково доведено, що крім поліпшення здоров’я кишківника, ці метаболіти також відповідальні за протимікробну, імуномодулюючу та антиліполітичну дію. Результати досліджень потенційно можуть дати споживачам значно більше переваг при щоденному споживанні кофеїну.

«Ми зробили все можливе для того, щоб оригінальні аромати кави не постраждали, незважаючи на пробіотичний елемент бродіння. Наприклад, кислотні сполуки, які зазвичай виробляються пробіотиками, розщеплюючи цукор у напої, можуть призвести до формування неприємної кислинки. Це вирішується шляхом ретельно розробленої рецептури, яка гарантує, що кислинка не буде помітною», — запевняє Алсін Чан член дослідницької групи.

Дослідницька група подала патент на рецептуру пробіотичної кави і сподівається співпрацювати з галузевими партнерами, щоб комерціалізувати результати дослідження та донести переваги пробіотичного кавового напою до широкої громадськості.

Також ми розповідали, що коронавірус SARS-CoV-2 інфікує клітини жирової тканини — дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання21 хвилину тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитаннягодина тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання2 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання3 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання3 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання4 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання4 години тому