Догори
Дати відгук

Як зберігати яблука, щоб їх можна було їсти до кінця зими

При виборі температури зберігання обов'язково потрібно враховувати особливості кожного сорту.

4 хв на прочитання15 Вересня 2022, 22:37
Поділитись:

Користь яблук загальновідома: вміст води в яблуках залежно від сорту коливається від 84 до 90 %, клітковини — до 1,38 %, цукрів (переважає фруктоза) — 5-15 %, дубильних речовин — 0,025-0,27 %; є пектин, білкові речовини, вітаміни В1, В2, В6, РР, С, Е, каротин, фолієва кислота. з мінеральних речовин присутні: натрій — 28 мг, калій — 248 мг, кальцій — 16 мг, магній — 9 мг, фосфор — 11 мг, залізо — 2,2 мг на 100 г маси плодів. У порівнянні з іншими плодами видно, що в яблуках міститься багато заліза, яке відіграє важливу роль у фізіологічних процесах. Яблука завдяки вмісту великої кількості фруктози і пектину необхідні для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту, поліпшення травлення. Яблучна кислота збуджує апетит, сприяє кращому засвоєнню їжі.

Stale ділиться тонкощами, які допоможуть зберегти яблука якнайдовше.

Найбільш поширені сорти яблук: із літніх — Грушівка московська, Мелба, Папірка; з осінніх — Оксамитове, Боровинка, Коричне смугасте, Китайка; з зимових — Антонівка, Мінське, Пепін шафранний, Уелс, Джонатан; із пізньо-зимових — Аврора кримська, Бабусине, Бананове, Білоруський синап, Бойкен.

Розрізняють два ступені зрілості яблук: знімну і споживчу. Знімна, або ботанічна, зрілість настає із закінченням росту. При цьому яблука припиняють збільшуватися в об'ємі й у більшості випадків легко відокремлюються від дерева. Споживчої, або їстівної, зрілості плоди досягають при появі властивою сорту забарвлення, смаку й аромату.

У літніх сортів знімна і споживча зрілість яблук збігається за часом. У осінніх і зимових сортів споживча зрілість настає значно пізніше: на 15-45 днів у осінніх і до 180 днів у зимових сортів.

Яблука осінніх і зимових сортів, призначених для тривалого зберігання, знімають при досягненні знімної зрілості. При занадто ранній прибирання плоди у багатьох сортів кислі, не тільки погано зберігаються, а й залишаються грубими, малосоковитими, гірше забарвленими. Запізнення зі збиранням призводить зазвичай до масового обпадання плодів, які стають уже непридатними для тривалого зберігання.

Термін знімання встановлюють також з урахуванням умов зберігання. Якщо яблука будуть закладатися в холодильник, тоді їх можна знімати більш зрілими, якщо в сховище без охолодження — раніше, тобто менш зрілими. Перед закладанням на зберігання потрібно розібрати яблука за розміром, оскільки дрібні плоди здатні зберігатися довше за великі.

Шкірка плоду — основний бар'єр від проникнення мікробів у тканини м'якоті. Тому навіть незначне пошкодження — подряпини, натиски, проколи або удари стають причиною загнивання плодів.

Правильно зняте яблуко повинне мати також цілу плодоніжку.

При виборі температури зберігання обов'язково потрібно враховувати особливості кожного сорту. Так, оптимальна температура зберігання сорту Пепин шафранний — від 2 до 1 ° С, сорти Антонівка — від 2 до 4 ° С. Яблука можна зберігати, упакувавши їх в полімерні пакети або плівки, через 0,5-1 місяць в упаковці створюється стійка газове середовище (5-7 відсотків вуглекислого газу, 14-16 відсотків кисню).

Так можна зберігати Бойкен, Голден Делішес, Пепін шафранний, Уелс і деякі інші сорти. Щоби плоди довше зберігалися, потрібно готові пакети заповнити яблуками, перенести в сховище і тільки після охолодження герметично закрити.

Можна зберегти яблука і без холодильника, наприклад, у теплому цегляному погребі, в якому температура не піднімається вище 4 °С. Розміщувати яблука краще в невеликих ящиках, обкладаючи стінки і дно папером. Для збереження високої якості плодів необхідно підтримувати велику вологість, розставивши посуд із водою. Краще зберігаються в таких умовах Антонівка нова, Бабусине, Ранет шампанський, Переможець та ін.

Також ми розповідали про кілька лайфхаків, які допоможуть зберегти гарбузи до кінця зими.

Окрім того, ми писали про яблука на зиму без цукру: добірка найкращих рецептів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання45 хвилин тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання2 години тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання2 години тому
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання3 години тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання5 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання6 годин тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання8 годин тому