- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Яблука на зиму без цукру: добірка найкращих рецептів
Яблука на зиму без цукру: добірка найкращих рецептів
Яблука на зиму можна заготовлювати у вигляді варення, желе, компотів, повидла, пастили тощо.
Заготовки на зиму без цукру стають дедалі популярнішими. Таких рецептів заготовок, які дають можливість зберігати яблука до наступного врожаю, є чимало. Яблука на зиму можна заготовлювати у вигляді варення, желе, компотів, повидла, пастили, можна їх маринувати, мочити тощо. GreenPost зробив добірку найкращих рецептів заготовок яблук на зиму без цукру.
Мочені яблука з додаванням меду
На дно діжки або каструлі викласти шар листя смородини, потім 2 шари яблук, шар вишневого листя, 2 шари яблук, зверху шар м'яти і шар яблук. Зверху покласти листя смородини і м'яти, гілочки і листя вишні і накрити дерев'яним кругом, зверху покласти вантаж.
Воду трохи підігріти і розчинити в ній усі інгредієнти, дати охолонути й залити під гніт. Він має бути постійно під водою. Через півтора місяці фрукти будуть готові. Тримати їх потрібно в прохолодному приміщенні.
На 10 л води — 150 г солі, 200 г житнього борошна.
Яблучний сік
Сік, отриманий із соковитискача, вилити в каструлю і поставити на вогонь. Довести сік до кипіння і відразу розлити в стерильні банки та закрити стерильними кришками. Накрити ковдрою, почекати, поки банки охолонуть, і поставити в прохолодне місце.
Сік яблучно-морквяний
Яблука з морквою очистити і нарізати шматочками. Пропустити через соковитискач. Аби піна не потрапила в сік, профільтрувати її через марлю, складену вчетверо. Тепер соку потрібно дати покипіти 10 хвилин і відразу гарячим закрутити його в стерильні банки.
На 10 кг яблук — 2,5 кг моркви.
Консервовані яблука
Перший рецепт. Очистити яблука, нарізати їх на часточки й укласти в банки ємністю 1 або 2 л. Банки поставити на рушник або полотняну ганчірку, до самого верху залити окропом і прикрити кришками. Дати постояти так 3 хвилини. Потім злити воду і залити новим окропом. Процедуру повторити 3 рази і закрутити банки стерильними кришками.
Якщо банок кілька, треба займатися кожною окремо, не даючи воді охолонути.
Другий рецепт. Почистити і вирізати серцевину у яблук, порізати їх на часточки. Бланшувати їх в окропі хвилин 5 і охолодити. Потім укласти часточки яблук у банки і залити гарячою водою. Прикрити стерильними кришками і стерилізувати банки відповідно до їхнього літражу. Після стерилізації банки закрутити.
Ніжне яблучне пюре
Яблука добре промити, порізати на дольки, вирізати серцевину і покласти в каструлю. На дні каструлі повинна бути вода. Кип'ятити вміст на повільному вогні, закривши каструлю кришкою. Коли яблука стануть м'якими, протерти їх через дрібне сито і знову кип'ятити одну хвилину. Готове пюре укласти в стерильні банки і закрити кришками. Таке пюре годиться для киселю, з нього готують соуси до різного роду десертних страв.
Пюре з печених яблук
Яблука помити, звільнити від серцевини і червоточини, розрізати навпіл кожне й укласти на деко зрізом донизу. Налити трохи питної води, щоб вони не підгоріли, і пюре вийшло більш соковитим. Запікати в розігрітій до 180 – 190 °С духовці 15 – 20 хвилин. Остудити до кімнатної температури.
Частинами завантажити запечені яблука в блендер. Отримане пюре розкласти по пластикових баночках або пакетиках і скласти в морозилку до зими.
Якщо у вас кислий сорт яблук, то взимку ви можете додати в пюре тростинний цукор, фруктовий пекмез або сироп чи улюблений мед.
Пюре яблучно-гарбузове
Кислі яблука, нарізані часточками, і гарбуз, нарізаний шматочками, варити на пару в каструлі-пароварці чи соковарці протягом 10-15 хвилин до м'якості. У гарячому вигляді протерти через друшляк або сито, додати цедру за смаком. Пюре прогріти при помішуванні до 90 °С і в гарячому вигляді розкласти в півлітрові банки. Пастеризувати 10-12 хвилин при температурі 90 °С.
На 1 кг яблук — 1 кг гарбуза, 1 ч. л. лимонної або апельсинової цедри.
Класичне яблучне повидло
Порізати яблука на шматочки, залити водою і варити на невеликому вогні чверть години. Проваривши яблука, протерти їх через дрібне сито. Пюре варити доти, доки не отримаємо потрібну для повидла консистенцію. Повидло важливо весь час помішувати, а інакше воно може підгоріти. Банки для повидла необхідно стерилізувати і вже в них розкладати гаряче повидло. Далі банки закрутити стерильними кришками і пастеризувати при температурі 100 °С. Для півлітрових банок достатньо 15 хвилин, а для літрових — 20. Повидло можна зберігати рік.
На 1 кг яблук — 200 мл води.
Яблучне повидло
Нарізати яблука на шматочки, залити водою і варити 10-15 хвилин, безперервно помішуючи, потім протерти через сито. Отримане пюре варити, доки добре не загусне, стежити, щоби не пригоріло. Потім теплим розкласти його в стерилізовані банки і, закривши прокип'яченому кришками, пастеризувати при температурі 100 °С: банки 0,5 л — 15 хвилин, 1 л — 20, 3 л — 30.
Яблучне повидло можна зберігати протягом року.
На 1 кг яблук — 200 г води.
Яблучна пастила
Яблука будь-якого ступеня стиглості очистити, нарізати скибочками, скласти в каструлю, на дно додати трохи води, щоби вона закривала дно, накрити кришкою і на малому вогні розварити. Потім остудити і протерти через друшляк чи сито. Змастити поверхню кухонної дошки оливковою олією і покласти на неї марлю. Викласти отримане пюре рівно на дошку шаром завтовшки 0,8 мм (інакше буде довго сохнути) і поставити на осоння чи протяг. На наступний день пюре підсихає, і дошку можна нахилити. Через три дні пастила висохне настільки, що її можна зняти з дошки. Цю «яблучну серветку» потім на 2 дні треба підвісити на мотузку. Для тривалого зберігання пастилу скласти стопкою, пересипавши злегка цукровою пудрою, скрутити туго в рулон, покласти в поліетиленовий пакет і помістити в холодильник.
Пастила з яблук із бананами
Яблука помити і вирізати серединки, шкірку знімати не треба. Банан очистити і порізати на шматочки. Все подрібнити в блендері до однорідної маси.
Розкласти отримане пюре на змащені олією піддони елекросушилки і сушити 12 годин. Витягнути піддони, зняти готову пастилу і скрутити в трубочки.
На 300 г яблук — 1 банан.
Яблука сорту Антонівка, мочені в банках
Яблука середнього розміру вимити і щільно вкласти в банки. Спочатку зробити сік за допомогою соковитискача, розвести в рівних пропорціях із водою і кип'ятити 5 хвилин. Залити яблука і покласти в банки палички з дерева хрест-навхрест, аби не дати спливти яблукам. Рідина має закривати яблука приблизно на 4 см. Закрутити банки стерильними кришками і поставити їх у холодне місце.
Яблучне желе
Яблука вимити, видалити серцевину з насінням, нарізати часточками або кружечками, пересипати цукровим піском і ретельно перемішати, потім укласти в один шар на деко і поставити в розігріту духовку (температура 250 °С). Під час термообробки масу перемішувати. Після закипання перекласти її в сухі простерилізовані банки і закрутити стерильними кришками.
Яблучний «сир»
Такий «сир» прекрасно зберігається, зручний у використанні і є ідеальним продуктом для дитячого та дієтичного харчування.
Яблука вимити, нарізати шматками, укласти на дно каструлі, налити трохи води, поставити на повільний вогонь і варити до загустіння. Готову масу протерти через сито, додати кмин, розмішати, викласти в щільну чисту тканину і поставити під гніт на три доби. Потім «сир» дістати, змастити олією й обваляти в насінні кмину. Зберігати в прохолодному місці.
На 1 кг яблучної маси — 1 ст. ложка кмину.
Приправа з яблук
Яблука вимити, вирізати серцевину, нарізати, покласти в каструлю, залити невеликою кількістю води і тушкувати під кришкою, доки вони не стануть м'якими. Гарячу масу протерти через сито 1 остудити. Часник очистити і пропустити через м'ясорубку, змішати його з яблучним пюре, додати сіль, гірчицю, олію і перемішати. Розкласти готову приправу в невеликі банки і поставити на холод.
На 1 кг яблук — 300 г часнику, 1 ст. ложка сухої гірчиці, 100 г олії, 5 г солі.
Компот із шипшиною й лимоном
Закип'ятити воду, додати шипшину і тримати на вогні, доки вариво не закипить. Потім зменшити вогонь і варити близько 10-15 хвилин.
У цей час підготувати фрукти. Порізати їх часточками, видалити насіння і помістити в каструльку до шипшини.
Знову збільшити вогонь і довести відвар до кипіння. Щойно закипить, вимкнути вогонь і залишити на плиті, додавши дрібку лимонного соку.
Процідити.
На 2 яблука — 2 жмені шипшини, 3 л води, лимонна кислота.
Також ми розповідали про кабачки, мариновані з яблуками — дешевий і смачний рецепт.