Догори
Дати відгук

Кілька лайфхаків, які допоможуть зберегти гарбузи до кінця зими

Гарбузи потрібно правильно зібрати, а тоді «створити їм умови».

4 хв на прочитання13 Вересня 2022, 16:55
Поділитись:

Гарбузи здатні «дожити» до кінця зими без консервації, якщо зробити це правильно. Як саме — розповідає «Сад-город».

Як зрозуміти, що гарбуз дозрів і його можна збирати?

Кора. Визначити зрілість плода можна за зовнішніми критеріями, які трохи відрізняються від сорту до сорту. Узагальнюючи ці ознаки, спочатку подивіться на кору:

  • у кущових сортів яскраво виражені смуги жовтого кольору,
  • для великоплідних характерна сітка (густа і темна),
  • у мускатних сортів кора бура, а плями на ній — світлі.

У зрілого гарбуза буде тверда і суха плодоніжка. Побачили зелену плодоніжку? Залишайте її достигати на грядці, вона ще не дозріла.

Колір. У рослини листя буде жовтим або трохи сухим. Колір залежить від обраного сорту і має бути насиченим: помаранчевий, жовтий або зелений із сірим відтінком.

Щільність кірки. Вона повинна бути жорсткою, а після натискання вм'ятин бути не повинно.

Звук. Постукайте по плоду, як ви зазвичай перевірити кавун на стиглість: якщо звук дзвінкий — можна зрізати.

Не варто зрізати недозрілі плоди. Якщо іншого вибору немає — зрізайте, але обов'язково покладіть на місце, де тепло і немає вологи.

Як прискорити дозрівання гарбуза? Якщо найближчим часом потрібно збирати урожай, а плоди ще не дозріли — укрийте білою поліетиленовою плівкою.

Ще один лайфхак: восени випадає багато опадів, а гарбуз зайву вологу не любить і починає гнити, тому, щоби плоди не гнили, підкладаємо пластик або шматок деревини під кожен екземпляр.

Коли збирати гарбуз? Закладка на зберігання

Не потрібно зволікати із збиранням плодів, оскільки вона буде приваблювати слимаків та інших непроханих гостей городу. Плоди збирати вдень, за сухої і сонячної погоди. Якщо 3 дні тому були опади, овочі потрібно розмістити на осонні, щоб вони як слід просохли.

За спостереженням фермерів, мускатні сорти не можна зберігати ніде, крім підвалу, а екземпляри з товстою шкіркою чудово зберігаються й у квартирних умовах.

Збирати можна починати, коли температура вночі опуститься до позначки в +5 ℃.

Зрізати стиглий гарбуз треба правильно:

  • Використовувати лише чистий секатор або ніж.
  • Залишити хвостик завдовжки 6 см, щоби плід краще зберігався.
  • Зріз робити рівний і акуратний.
  • Переносити великий плід за плодоніжку не можна, краще притримати знизу.

Огляньте всі екземпляри, перш ніж прибрати їх на зберігання. Добре зберігатимуться лише гладкі та здорові, а плоди з деформаціями або зовнішніми пошкодженнями потрібно використовувати для приготування страв.

Відразу після збору не можна заносити гарбузи у погріб — 2 тижні урожай обов'язково повинен перебувати в сухому і теплому місці при температурі +20 ℃.

Для зберігання використовуйте льох або просто залиште вільне місце в квартирі. Для зберігання у погребі підходить температура +4 ℃, а для квартири +16...+21 ℃ буде цілком комфортною. Перевіряйте рівень вологості — він не повинен бути вище 80 %, інакше овочі будуть гнити. В таких умовах овочі збережуть зовнішні і смакові якості протягом півроку і більше.

Намагайтеся, щоб плоди сильно не стикалися один з одним, а плодоніжка повинна дивитися вбік або вгору.

У квартирі гарбуз можна зберігати в дерев'яних ящиках.

На дно покладіть папір, а верхнім шаром послужить і стара ковдра.

На лінолеум плоди не кладіть — підкладіть дерев'яні дошки, навіть якщо хочете зберігати врожай під ліжком.

Якщо гарбуз розрізаний, він пролежить не більше 10 днів у холодильнику, або довше, але в морозильній камері.

Поріжте гарбуз кубиками, покладіть у зіп-пакет і приберіть у морозилку — так ви збережете вітаміни і корисні властивості до 8 місяців.

Також ми писали, що час підживлювати свій сад: правила підживлення плодових дерев восени.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Смачна страва Пиріг з грибами Рецепт приготування
Як приготувати апетитний пиріг з грибами замість звичайної піци
1 хв на прочитання2 години тому
Універсальний засіб Знищити бур’яни Гідрокарбонат натрію
Універсальний засіб, який допоможе «омолодити» кущі троянд, виростити помідори та знищити бур’яни
1 хв на прочитання9 годин тому
Як приготувати Овочева галета Альтернатива піци
Як приготувати найпростішу овочеву галету: корисна альтернатива піци
1 хв на прочитання13 годин тому
Підживлення для Кімнатних рослин Зубна паста
Підживлення для кімнатних рослин із зубної пасти: оригінальний спосіб з вражаючим результатом
1 хв на прочитання15 годин тому
11 фактів незаконної передачі землі: екскерівництво ГУ Держгеокадастру Миколаївщини отримало підозри
1 хв на прочитанняВчора
Кабмін сьогодні прийняв низку рішень у сфері агросектору та екології 
3 хв на прочитанняВчора
Які продукти не можна збергіати у пластикових пакетах
1 хв на прочитанняВчора
ЄС може ввести квоти на український мед уже з червня
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Комахи Укуси та свербіж Антигістамінні препарати Лікарі попереджають
Киян масово атакують рої мошок: є ризик летальних наслідків
1 хв на прочитаннягодина тому
Магістральний водогін на Дніпропетровщині Вода
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання3 години тому
 Епідемія кашлюку охопила Європу В зоні ризику діти
Епідемія кашлюку охопила Європу, повідомляє агентство охорони здоров'я
2 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання6 годин тому
Неврологи виявили, що цілісність білої речовини мозку у людей похилого віку не погіршується — це пояснює гостру пам'ять
2 хв на прочитання7 годин тому
Користь їжі без солі: секрети довголіття і здорового способу життя
3 хв на прочитання8 годин тому
Викиди CO₂ від виробництва електроенергії у 2023 р. були рекордно високі, та є й гарні новини про захист клімату — звіт
5 хв на прочитання9 годин тому
Інновації для екологічно чистого майбутнього: об’єднання 15-ти стартапів для зміни глобальних продовольчих систем
2 хв на прочитання10 годин тому