Догори
Дати відгук

Як викиди CO₂, тільки навпаки: серед нових методів видалення вуглекислого газу з повітря є справжня «поп-зірка»

На жаргоні захисту клімату ця ідея називається CDR.

6 хв на прочитання10 Червня 2024, 13:27
В Олфусі (Ісландія) вже є завод для зберігання CO₂ з сусідньої електростанції. Фото: Marko Djurica/Reuters В Олфусі (Ісландія) вже є завод для зберігання CO₂ з сусідньої електростанції. Фото: Marko Djurica/Reuters
Поділитись:

Щойно молекула вуглекислого газу потрапляє в атмосферу, на неї чекає довгий шлях. Вона, ймовірно, залишиться там на сотні років, перш ніж її поглине, наприклад, листя дерева, і її вуглець зв'яжеться в деревині. До того часу кожна молекула CO₂ в повітрі трохи нагріває планету. Ось чому так важливо різко скоротити подальші викиди. Однак також має сенс видаляти CO₂ з атмосфери Землі — і таким чином повертати назад те, що було надмірно вдмухнуто в повітря деінде. Про це розповідає Die Zeit.

На жаргоні захисту клімату ця ідея називається видаленням вуглекислого газу (CDR).

«Це не просто історія про майбутнє», — підкреслює Олівер Геден з Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки (SWP) в Берліні. Геден не розробляє технологію CDR сам, а досліджує, так би мовити, дитинство і юність цього типу захисту клімату. Він знає, що CDR уже давно стала реальністю — як компонент кліматичних сценаріїв, як тема досліджень, а також як бізнес. Постачальники вже продають сертифікати на викиди вуглекислого газу з повітря іншим компаніям. Вони компенсують ці сертифікати власними викидами, щоби стати кліматично нейтральними. Можна сказати, що CDR — це двійник скорочення викидів, інший вид захисту клімату. 

У науковому дослідженні State of Carbon Dioxide Removal Геден та ще близько 50 експертів підбивають підсумки стану видалення вуглекислого газу в усьому світі. Вперше вони зробили це на початку 2023 року.

«Це терміново потрібно нам для досягнення Паризьких кліматичних цілей — на додаток до скорочення викидів», — сказав про методи CDR співавтор Гедена Ян Мінкс з Берлінського інституту Меркатора.

Через півтора року з'явилося перше оновлення. 

98 % проаналізованих кліматичних сценаріїв проаналізованих сценаріїв включали лісовідновлення.

Сьогодні з повітря вже видаляється добрих 2 Гт CO₂. «Гіга» означає дев'ять нулів і звучить як багато, але 2 млрд — це не так уже й багато у порівнянні з приблизно 37 млрд т CO₂, які щорічно викидаються в атмосферу в усьому світі. Ба більше, левова частка цього видобутку просто здійснюється матір'ю-природою: переважають проекти з лісовідновлення на рівнині. Дослідники працюють над іншими, інноваційними методами. Вони варіюються від прискореного вивітрювання гірських порід (оранка базальтового борошна на полях) до зберігання вуглецю зі швидкозростаючих енергетичних культур (біоенергетика з уловлюванням та зберіганням вуглецю, BECCS). І, звичайно, серед нових методів є поп-зірка: пряме захоплення повітря (DAC) передбачає вилучення CO₂ з повітря за допомогою величезних систем, схожих на вентилятори. У травні компанія Climeworks, що базується в Цюріху, відкрила свій найбільший на сьогоднішній день завод DAC в Ісландії, в місті Мамонт. Назва звучить грандіозно. Але поки що частка нових методів у видаленні CO₂ становить лише один на мільйон.

Однак Геден та його співавтори аналізують, що нові методи отримують значні інвестиції, незважаючи на їхню кількісну незначущість — хтозна, можливо, це стане поштовхом до майбутніх проривів, а можливо, це просто хайп. Можливо, через кілька років про сьогоднішню поп-зірку вже ніхто не говоритиме. З іншого боку, коли йдеться про фінансування досліджень, традиційні методи випереджають: у 2000 році у світі було надано 50 грантів на проекти, у 2022 році — майже 1200.

«Наукові знання — вимірювані кількістю опублікованих фахових статей — зростали навіть швидше, ніж фінансування й інвестиції в дослідження», — говорить він.

Видалити 1 т CO₂ з повітря за допомогою нових методів CDR зараз коштує у 100 разів більше, ніж уникнути її викиду.

CDR необхідний просто тому, що не всіх викидів можна повністю уникнути — але в той же час країни вже встановили для себе терміни, до яких вони хочуть стати кліматично нейтральними. Та оскільки жодна економіка, ймовірно, не зможе повністю досягти нульового рівня викидів, замість цього вони намагаються викидати не більше парникових газів, ніж вловлюють в інших місцях. CDR також чітко запланований у сценаріях Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату. У новому звіті наводяться математичні розрахунки: щоб досягти кліматичних цілей Паризької кліматичної угоди, сьогоднішній видобуток близько 2 Гт повинен збільшитися до 7-9 Гт на рік до 2050 року. (Точна кількість залежить від того, який подальший захист клімату передбачається.) Однак зобов'язань, узятих на себе країнами в рамках CDR на сьогоднішній день, недостатньо для досягнення цієї мети. Геден і його співавтори говорять про «CDR-розрив», тобто про розрив у видаленні вуглекислого газу. (Ця ж команда раніше засуджувала це в науковому журналі Nature Climate Change.)

27 країн разом з ЄС виступили з пропозиціями розширити цей розрив до 2050 року.

«Викидів від використання добрив у сільському господарстві чи спалювання відходів, наприклад, важко повністю уникнути. Ми можемо досягти “чистого нуля” викидів, лише якщо видалимо таку ж кількість CO₂ з атмосфери», — каже географ Юлія Понграц, яка викладає в Мюнхенському університеті та представляє німецький дослідницький консорціум CDRterra.

Також вона застерігає, що при використанні видалення CO₂ слід очікувати конфлікту цілей і розподілу. Наприклад, лісовідновлення та ренатуралізація боліт займають простір, який більше не може бути використаний для інших цілей. З іншого боку, нові технології, такі як DAC, потребують величезних обсягів «зеленої» електроенергії, якої сьогодні все ще бракує. 

99,9 % від кількості CO₂, що вже видобувається сьогодні (близько 2,2 Гт на рік), припадає на традиційні методи, такі як лісовідновлення.

Фундаментальне питання про те, які саме викиди CO₂ повинні бути нейтралізовані за допомогою CDR, вже є джерелом конфлікту. Міжурядова група експертів з питань зміни клімату говорить про викиди, які «важко зменшити». Але що це означає? Чи може важка промисловість продовжувати викидати CO₂, чи може нафтова промисловість використовувати CDR для «зеленого промивання»? Чи повинні неминучі викиди метану та закису азоту в сільському господарстві компенсуватися негативними викидами за допомогою CDR? Чи просто все, що добре оплачується? І наскільки це взагалі можливо?

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
 ТЕЦ Переробка сміття Паливо Зелена енергетика Виробництво електроенергії
У Києві планують побудувати ТЕЦ, які зможуть використовувати сміття як паливо
1 хв на прочитання24 хвилини тому
Дачники розповіли як Відлякати комарів Без Хімічних засобів
Дачники розповіли, чим можна відлякати комарів, щоб не використовувати хімічних засобів
1 хв на прочитанняВчора
Інфографіка: Die Zeit.
Екстремальні лісові пожежі стають дедалі частішими: кому слід готуватись і до чого тут зміна клімату
4 хв на прочитанняВчора
Фото: Телеграм-канал «Життя в порядку»
9 ідей, які допомагають звільнити простір у шафі
3 хв на прочитанняВчора
Неймовірна смерть: на зіркового актора «Піратів Карибського моря» напала акула на Гаваях
1 хв на прочитанняВчора
У Полтаві пройшов дводенний форум «Практичне застосування норм Закону «Про управління відходами»
3 хв на прочитанняВчора
ДБР на Миколаївщині викрили посадовця, який постачав деревину з 20% націнкою
1 хв на прочитанняВчора
Острів Капрі ввів тимчасову заборону на в'їзд для туристів через брак питної води
2 хв на прочитанняВчора