Догори
Дати відгук

Як вибрати шампанське до новорічного столу

Напередодні Нового року попит зростає, і виробники не можуть цим не скористатися, виставляючи на прилавки фальсифікат.

7 хв на прочитання28 Грудня 2021, 22:00
Поділитись:

Шампанське вино давно стало незмінним атрибутом новорічного столу. Проте якщо ви хочете придбати не фальсифікат, а справжнє шампанське, при купівлі потрібно звернути увагу на деякі тонкощі. Про них розповідає Vse.ua.

Як відрізнити легальний алкоголь від контрафактного

Насамперед слід звернути увагу на зовнішній вигляд: стан рідини, рівень заповнення пляшок одного бренду та відсутність будь-яких дефектів на упаковці.

Шампанське й ігристе вино розливається тільки в пляшки з товстого і темного скла. Подібна тара витримує сильний тиск і захищає напій від УФ-променів, вплив яких погіршує смак.

Етикетка та контретикетка мають бути наклеєні рівно, без перекосів. Якщо ж вони приклеєні нерівно, мають сліди клею або просто чорнило не чітке чи відсутнє тиснення — відмовтеся від такої покупки.

Етикетка повинна містити інформацію українською мовою. На початку вказується назва, потім склад, після них — дата виробництва та номер партії, а наприкінці йде інформація про виробника (місце виробництва, найменування виробника або імпортера та їх контактна інформація). Якщо ви віддаєте перевагу імпортним напоям, шукайте на тарі номер (лот) партії, який зазвичай починається з латинської літери «L». Його відсутність допустима, якщо лот збігається з датою виробництва, але про це має бути зазначено на етикетці.

Окрім того, на етикетці та контретикетці повинна бути інформація про об’єм, який має співпадати з реальним об’ємом тари.

Жодного осаду всередині пляшки, якщо це не вказано на етикетці, бути не може. Герметичність має бути не порушена.

Наступний крок – перевірка всіх відповідностей вимогам до стандартів. Спочатку дивимося на наявність акцизної марки. Вона використається для алкогольних напоїв міцністю від 8,5% об'ємних одиниць етилового спирту. Колір, реквізити та дизайн марки залежатимуть від виду алкоголю. Але на ній завжди будуть вказані:

  • серія;
  • номер;
  • місяць та рік випуску марки;
  • сума акцизу.

Можна перевірити справжність алкоголю за допомогою QR-коду на акцизній марці. Просто скануйте його за допомогою свого смартфона, і вам буде надана вся інформація про обраний напій.

Можна убезпечити себе від контрафакту, купуючи якісний алкоголь через інтернет або у спеціалізованих точках збуту, що мають ліцензію на його продаж. Також перед купівлею можна зайти на офіційний сайт виробника, на якому зазвичай вказуються способи перевірки їхнього алкоголю на справжність, наведено приклад для порівняння.

Як вибрати шампанське, ігристе вино

Є різні типи вин, які можуть прикрасити ваш новорічний стіл.

Ігристе вино — на відміну від звичайного («тихого») вина насичене вуглекислим газом. Природна газація забезпечується бродінням вина в пляшці або спеціальному резервуарі. Звідси характерна риса — перляж (гра бульбашок). Має особливий смак і букет (сукупність ароматів).

Шампанське — ігристе вино, яке виробляється у Франції (регіон Шампань). Біле і рожеве шампанське виготовляють за спеціальною технологією з білого винограду сортів Шардоне, Піно Меньє, Піно Нуар. Тільки таке вино може називатися Шампанським. Характеризується багатим фруктовим смаком з акцентами суниці та ожини, а також тривалим післясмаком. Вміст алкоголю: 12-12.5 % об.

Креман — французьке ігристе вино. Виготовляється за тими ж стандартами, що й шампанське, але за межами Шампані. Зазвичай в якості сировини використовується Шардоне або Піно Нуар. Креман обійдеться дешевше за шампанське, але має менш яскравий, хоча і приємний смак. У букеті присутній аромат випічки і нотки жовтих фруктів. Вміст алкоголю: 10.5-12 % об.

Кава — ігристе вино, яке виробляється в Іспанії з сортів винограду Макабео, Парельяда або Шарелло. Відрізняється ніжним фруктовим смаком з тонами цитрусових. Кава буває рожевою і білою. Вміст алкоголю: 8.5-12.5 % об.

Просекко — італійське біле ігристе вино. Виготовляється в регіонах Фріулі-Венеція-Джулія і Венето. Вино має солодкуватий смак. В ароматі Просекко чутні квіткові і фруктові тони. Основна сировина — виноград сорту Просекко (Глера). Вміст алкоголю: 11-12 % об.

Фраголіно — італійське ігристе вино, яке виробляється з винограду сорту Ізабелла. Характерна риса — полунично-суничний смак і аромат. Буває білим, рожевим і червоним. Вміст алкоголю: 7.5 % об.

Ламбруско — італійське ігристе вино, яке виготовляється з однойменного сорту винограду в провінціях Емілія-Романья, Ломбардія і П'ємонт. Має солодкий смак з фруктово-квітковими нотками. Існує біле, рожеве, червоне Ламбруско. Вміст алкоголю: 7.5 % об.

Асті — італійське біле ігристе вино, яке виготовляється в регіоні П'ємонт. Асті є найсолодшим ігристим вином. У букеті напою містяться тони меду, груші, яблука, жимолості. Сировина — виноград сорту Мускат білий. Вміст алкоголю: 6-9 % об.

Франчакорта — італійське біле або рожеве ігристе вино, вироблене в однойменному регіоні. Має насичений складний смак із мінеральними тонами. Таке вино коштує досить дорого. Виготовляється за традиційною технологією з винограду сорту Шардоне, Піно Блан, Піно Нуар. Вміст алкоголю: 12.5 % об.

Колір

Білі ігристі вина виготовляються з винограду сорту Шардоне. Білі вина гарні в компанії з чорною ікрою, сьомгою, креветками, канапе, піцею, легкими закусками.

Червоні ігристі вина виробляються з винограду сорту Піно Меньє і Піно Нуар. Червоні сорти ігристого вдало поєднуються з м'ясними стравами зі свинини, сиром, шинкою, пастою, випічкою, тортами.

Рожеві ігристі вина виходять у результаті змішування білого й червоного ігристих вин. Рожеві вина добре поєднуються з лососевим паштетом, омарами, тунцем, запеченою олениною і качкою.

Блакитні ігристі вина виготовляються з винограду сорту Мускат. Також виробники додають органічні пігменти — антоціану й індиго, що надають напоям блакитного кольору. Ці напої рекомендується вживати разом із фруктами, м'якими сирами, рибними стравами, горіхами, закусками.

Країна-виробник

Ігристе вино виготовляється в багатьох країнах світу. Французьке шампанське та інші ігристі вина — найбільш елітні і дорогі. Італійська та іспанська продукція відрізняється збалансованістю ціни і якості. Непогані бюджетні рішення — вино з Німеччини, ПАР і Австралії.

Витримка

Витримка — тривале зберігання ігристого вина в особливих умовах, що покращує його властивості (смак, аромат, колір). Термін витримки обчислюється місяцями і роками. На сьогоднішній день немає єдиного погляду щодо оптимального терміну витримки вина. Тривала витримка збагачує смак і аромат, коротша надає молодому напою свіжість.

Мінімальні терміни витримки ігристого вина:

  • вінтажне– 3 роки;
  • престижне кюве– 6-7 років;
  • невінтажне– 1.5 року.

Зрілість

Ігристе вино необхідно вжити до закінчення гарантійного терміну придатності. Такі напої вживають протягом 2-3 років.

Об’єм

Ігристе вино і шампанське розливається в пляшки такого об’єму:

  • 375 л (Demie) — «Половина»;
  • 75 л (Champenoise) — стандартний об'єм пляшки;
  • 5 л (Magnum) — «Магнум»;
  • 3 л (Double Magnum, Jeroboam) — «Подвійний Магнум», «Єровоам».

Більш місткі пляшки названі в честь біблійних персонажів і царів Вавилона («Ровоам», «Мафусаїл», «Салманасар», «Навуходоносор» і так далі). Їхній об’єм складає 4.5-30 л. Шампанські та ігристі вина в таких пляшках коштують дуже дорого і зустрічаються рідко.

Проте не забувайте: що більша пляшка, то вищий у ній тиск. Своєю чергою тиск безпосередньо визначає тривалість і «гостроту» перляжа. Вино з великої пляшки «гратиме» довше. Тому одна пляшка «Магнума» обійдеться дорожче за дві стандартні пляшки.

Нагадаємо також, як вибрати найкращі «новорічні» мандарини.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання9 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитанняВчора