Догори
Дати відгук

Як вибрати найкращі «новорічні» мандарини

Неякісні мандарини можуть викликати ниркову недостатність.

5 хв на прочитання27 Грудня 2021, 18:59
Поділитись:

Хоча мандарини не ростуть на ялинці, у значної частини населення нашої країни вони асоціюються з Новим роком. Традиційною окрасою новорічного столу цитрусові стали в радянські часи — їх неодмінно треба було «дістати», хоч би з синьою пліснявою. Сьогодні ж вибір вражає, і зорієнтуватися в асортименті складно, та й винахідливі продавці навчилися використовувати досягнення прогресу у своїх корисливих цілях… Як же в цих умовах вибрати найкращі «новорічні» мандарини? Ми відібрали найкращі поради з відкритих джерел.

Де купити

Починати слід із вибору надійного продавця чи місця. У супермаркеті можна буде лише помацати мандарин, а ось покуштувати не вийде, натомість на базарі гарний продавець завжди дасть таку можливість.

Що шукати

Важливо розрізняти мандарини і клементини — гібрид мандарина і апельсина-королька з підвиду померанець.

Незалежно від сорту, мандарини повинні бути свіжими, стиглими і якісними. Вимоги до різних видів однакові, але клементин має бути цупким та пружним, а мандарин має бути м’яким: що м’якший мандарин, то він солодший.

На що звернути увагу

У різних сортів смак і м’якуш можуть відрізнятися, але мандарин мусить бути соковитим, без сторонніх запахів та присмаків. Цедра при натисканні повинна мати всім відомий «новорічний запах» мандарина. Що цей запах насиченіший, то мандарин стигліший.

Краще брати мандарини з якомога тоншою шкіркою.

Сам фрукт має бути забарвлений рівномірно, з переходами від помаранчевого (навіть ближче до жовтого) до зеленого, але що менше зеленого, то краще: припустимий максимум — 30 % площі.

Зелені плями на мандарині свідчить про хворобу фрукта.

Якщо шкірка легко відстає від плоду відразу майже цілком — мандарин стиглий.

Від природи поверхня мандарина шорстка. Ненатуральний восковий блиск на шкірці означає, що мандарини обробили фунгіцидами. Це роблять для захисту фруктів від грибка. Але великі дози фунгіцидів можуть викликати ниркову недостатність. Особливо їхня згубна дія посилюється при вживанні алкоголю.

Сік, що бризкає зі шкірки мандарина при легкому стисканні, є показником стиглості і свіжості.

Підсохла чи м’яка шкірка мандарина свідчить про його погану якість. Фрукт має бути здоровим, без вологих плям і чорних цяток. Сліди цвілі також неприпустимі. На шкірці мандарина в місцях гниття і цвітіння можна помітити сліди личинок середземноморських мух — небезпечних шкідників, які харчуються шкіркою фруктів і овочів. При вживанні в їжу таких мандаринів ви ризикуєте заразитися личинками паразитів і отримати отруєння.

Якщо мандарин здається вологим і при натисканні на фрукт залишаються вм’ятини від пальців, це означає, що він підморожений при транспортуванні або підгниває. Вживати його не варто.

Обов’язкова наявність плодоніжки (бажано зелена, а не чорна чи коричнева) — без неї мандарин не можна вважати свіжим.

Які мандарини вибрати

Сорти мандаринів відрізняються не лише відсутністю або наявністю кісточок (що багато для кого є принциповим моментом), а й неповторним смаком. Тому при виборі варто поцікавитися країною-виробником.

  • Абхазькі мандарини дрібні, жовто-помаранчевого кольору. Кісточок у них мало, смак кисло-солодкий.
  • Турецькі мандарини зазвичай дешевші, бувають як «кістляві», так і практично без кісточок. Схожі на абхазькі, але більші за розміром. Шкірка світло-оранжева і жовта. Серед турецьких сортів частіше зустрічаються кислуваті мандарини.
  • Іспанським мандаринам притаманна різноманітність: кісточок може бути багато, мало або не бути взагалі. На смак майже завжди солодкі, середнього розміру, колір — яскраво-помаранчевий, з великопористою шкіркою, зазвичай із зеленими гілочками для довшого зберігання. Шкірка легко чиститься.
  • Грузинські мандарини мають репутацію найбільш екологічно чистих, їх найменше обробляють різною хімією для кращого збереження. Шкірка світло-помаранчева, плоди дуже соковиті, кисло-солодкі на смак. Кісточки зустрічаються тільки у деяких сортів.
  • Марокканські мандарини виділяються кольором — насичено-помаранчеві, майже червоні, плід має характерну вм’ятину посередині. Марокканські мандарини майже завжди солодкі і соковиті, кісточок практично немає. Вони теж невеликого розміру, як і турецькі. Шкірка у них тонка.
  • Ізраїльські мандарини з’являються на прилавках пізніше, оскільки сезон їхнього дозрівання — середина зими. Кісточок у них небагато, смак солодкий (але іноді трохи сухуваті), колір шкірки — помаранчевий. Шкірка тонка, легко чиститься.

Чому перед вживанням мандарини необхідно мити

Багато хто думає, що раз ми чистимо мандарин, то мити його не обов’язково. Але насправді слід враховувати, що перевізники вкривають зелені фрукти етиленом, який належить до токсичних речовин і накопичується у печінці. Такі мандарини липкі на дотик. Під час чищення фрукта всі шкідливі речовини потрапляють на руки, а потім на м’якоть. Також це причина не чистити мандарини зубами.

Нагадаємо, кому не можна їсти мандарини: поради медиків.

Також ми розповідали про новорічний настрій при діабеті: чи варто вживати цитрусові.

Окрім того, ми писали, як вибрати і зберігати ковбасу до новорічного столу

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Схожі ІМТ, але різна тяжкість апное
Жирний язик: експерт розповідає, чому це небезпечно і як вирішити проблему
2 хв на прочитання4 хвилини тому
Симптоми інсульту Біль Серцеві хвороби
Цей біль може бути ознакою майбутнього інсульту: лікарі розповіли про симптоми
2 хв на прочитання48 хвилин тому
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора