Догори
Дати відгук

Як військовослужбовцеві відмовитися від «добровільної» вакцинації проти COVID-19

Адже в армії діють не лише закони України, а й статут.

3 хв на прочитання23 Липня 2021, 14:30
Як військовослужбовцеві відмовитися від «добровільної» вакцинації проти COVID-19 Як військовослужбовцеві відмовитися від «добровільної» вакцинації проти COVID-19
Поділитись:

У Збройних Силах України збираються вакцинувати проти коронавірусу 100 % особового складу незалежно від наявності бажання. Відповідальність за вакцинацію покладена на командирів військових частин.

Ukrainian Military Pages оприлюднили рішення про охоплення всього особового складу щепленням проти COVID-19, прийняте головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Русланом Хомчаком за результатами службової наради з керівним складом ЗСУ та начальниками медичних закладів, яка відбулася 14 липня 2021 року.

У МОЗ неодноразово наголошували, що вакцинація проти COVID-19 є суто добровільною. Дорожня карта з впровадження вакцини проти COVID-19 визначає військовослужбовців другою за пріоритетністю категорією в черзі на вакцину, однак навіть Статут ЗСУ не зобов’язує їх користуватися цим привілеєм.

«Усім військовослужбовцям проводяться запобіжні щеплення проти основних інфекційних хвороб. Щеплення можуть бути плановими і проводитися за епідемічними показаннями.

Планові запобіжні щеплення всьому особовому складові військової частини проводяться відповідно до календаря щеплень, а щеплення за епідемічними показаннями — за наказом старшого командира (начальника).

Від проведення щеплень військовослужбовці звільняються тільки за висновком лікаря.

Відмітки про щеплення заносяться у військові квитки і засвідчуються печаткою військової частини, а до медичних книжок додатково заносяться відмітки про звільнення від щеплень», — ідеться в ст. 243 Статуту ЗСУ.

Тому, оскільки за Статутом ЗСУ щеплення за епідпоказами проводяться за наказом командира, Вероніка Сідоренко, очільниця ГО «Вакцинація: вільний вибір», пропонує такий алгоритм відмови від примусового щеплення проти COVID-19.

  1. Запитати наказ командира з підписом і печаткою, згадавши, що засвідчені копії зберігатимуться у родичів імовірного вакцинованого і будуть розголошені в разі настання будь-яких побічок.
  2. Запитати епідситуацію в зазначеній частині щодо ковіду (командування повинно надати її, ви не повинні самі надсилати запити в Лабцентр).
  3. У разі надання того чи іншого письмово зажадати повне обстеження організму з метою виявлення можливих протипоказань і фіксації побічних ефектів від вакцинації.

Активістка говорить, що все залежить від конкретної ситуації.

«Наразі телефонують військові, розповідають, що їм погрожують: комусь невиходом у відпустку, комусь невидачею премії, навіть фізичним насильством. Такі випадки лежать поза правовим полем, і щось радити щодо захисту прав складно. Хіба що фіксувати всі вимоги, вимагати письмових наказів, обґрунтувань рішень командування  Щодо наказу командування — звертаю увагу, що наказ про організацію проведення щеплень не позначає досягнення 100 % охоплення. Важливий і адресат наказу. Якщо немає прямого наказу певній категорії військових пройти вакцинацію, якщо не визначені епідемічні показники — а вакцинація військових за наказом командування проводиться саме за епідпоказниками — такі накази не є законними. До того ж, Конституція України (ст. 28) та Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (ст. 12) чітко передбачають проведення щеплень винятково за згодою особи. Військові не визначені в жодному законі України як категорія, яка підлягає обов'язковій вакцинації», — сказала Вероніка Сідоренко у коментарі GreenPost. 

Нагадаємо, юрист публічно закликає очільника МОЗ зупинити примусову вакцинацію проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.