Догори
Дати відгук

Як правильно вибрати кавун: хвостик, колір і документ

Розріжте його і огляньте.

5 хв на прочитання11 Червня 2022, 23:50
Поділитись:

Кавун – усіма улюблені ласощі з дитинства. Він не лише смачний, але і корисний. Але деякі люди досі не знають, як його вибирати. Іноді нам попадається смачний і соковитий кавун, а іншим разом він взагалі не має ніякого смаку. Якщо ви маєте таку ж проблему, прочитайте цю статтю. Вона обов’язково вам допоможе.

Усі ми бачили, як на ринках кавуни лежать прямо на землі. Але тут їх краще не купувати. Придбати цей товар краще в магазині. Так, що в магазин, що на ринок кавуни поставляють з одних і тих же місць, але в другому місці дотримуються санітарні норми. Кавуни необхідно купувати в приміщеннях, де полиці і спеціальні лотки обладнані для зберігання таких продуктів. Про це пише yizhainfo

Якщо ви думаєте, що кавун із землі безпечний людському здоров’ю, ви глибоко помиляєтеся. Так, пил через товсту шкірку не потрапить всередину, але мікроорганізмам нічого не варто туди потрапити через мікротріщини.

Кожен плід дозріває в певний час. І кавуни не виключення. Він відноситься до баштанних культур, це теплолюбний вид. Навіть у жарких країнах вони дозрівають не раніше другої половини літа, а в нашому кліматі в ще пізніший час. Тому, хороший кавун можна купити не раніше середини серпня.

Не потрібно слухати байки продавців про те, що це ранній сорт. Насправді вони вирощені в теплицях на добривах. Навіть, якщо він виявиться солодким, його нітратна начинка буде щедрою.

Є ще декілька речей, на які вам варто звернути увагу при купівлі кавуна, і сьогодні ми з вами про них поговоримо:

  • Колір. Якщо смуги яскраві і контрастні, значить, кавун стиглий і смачний. Кірка повинна блищати і бути міцною. Її неможливо проткнути нігтем, але легко подряпати.
  • Цілісність. Кавун має бути стиглим, цілим, не мати ніяких тріщин і вм’ятин. Через тріщини в кавун можуть потрапити бактерії, які люблять живитися його м’якушем. Таким кавуном можна отруїтися.
  • Розмір. Чим кавун більший – значить він стиглий. Хоча важать більше 10 кг тільки представники окремих сортів. Але навіть у них таких розмірів досягають тільки ті плоди, які добре дозріли і вдосталь наповнені рідиною. Якщо хочете вибрати дійсно смачний кавун, вибирайте плід більшого розміру. Він дійсно виявиться соковитим і смачним.
  • Хвостик. Якщо кавун стиглий, то його хвостик буде повністю сухим. Будь-який плід, в міру наситившись вологою і поживними речовинами, перестає живитися від куща. Це ж відбувається і з кавуном. Хвостик може бути зламаний через те, що він висох. Такий кавун буде стиглим і смачним. Буває, що продавці спеціально відрізують його, щоб ввести покупця в оману і продати товар. Відрізнити зламаний хвостик від відрізаного досить просто. Якщо хвостик зрізаний, на нім буде виразно видно рівний зріз.
  • Колір щічки. Щічка – це плямочка на кавуні, що залишилася без забарвлення, з’являється вона на тому місці, на якому він лежав. Якщо кавун незрілий, то вона буде білою, якщо ж навпаки, це стиглий плід, щічка буде жовтуватою або помаранчевою.
  • Стать. Кавуни ділять на хлопчиків і дівчаток. Кавуни-дівчатка вважаються солодше. Щоб визначити стать кавуна, необхідно подивитися на його низ. У хлопчиків він опуклий з маленькими кружечками, а у дівчаток – плоский і кружечки більшого розміру.

Практично усі знають, що коли вибираєш кавун, необхідно постукати по ньому, але не усі можуть пояснити для чого це робиться і яким має бути звук. Якщо плід дозрів, звук буде ясний та дзвінкий. Якщо кавун ще зелений, він буде глухий. Також можете прикласти кавун до вуха і злегка його стиснути, якщо плід стиглий, він затріщить.

Не забудьте запитати про документи на товар! У будь-якого продавця ви маєте право попросити відповідний документ, який повинен гарантувати, що кавун, що продається, можна вживати людям без застереження за своє здоров’я. У цьому документі має бути вказана інформація: в якій країні вирощений плід, час складання урожаю, вміст нітратів та інші характеристики. Якщо продавець показуватиме вам ксерокопію документу, зверніть увагу на друк. Вона має бути кольоровою, а не чорно-білою.

Коли ви купили кавун і принесли додому, необхідно перевірити його на нітрати. Розріжте його і огляньте. Якщо м’якуш дуже червоний з бузковим відтінком і в ньому спостерігаються жовті волокна, кавун з нітратами. Також зверніть увагу на його зріз. Він має бути крупинчатим, а не мати гладкий глянець. Нітрати концентруються ближче до кірки, тому для дітей краще залишити середину. До того ж, вона найсолодша.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро