Догори
Дати відгук

Як пережити спеку без шкоди для здоров’я: поради кардіолога

Зв’язок між спекою та серцево-судинними захворюваннями найпряміший.

6 хв на прочитання06 Липня 2024, 08:24
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Аномальна спека створює ризики для здоров’я, кажуть фахівці. Сьогодні, 6 липня, відзначають Всесвітній день кардіолога — ось що радять у ДУ «Нацiональний iнститут терапії iм. Л.Т. Малої НАМН України», аби пережити літо.

Особливу обережність слід проявляти людям, які мають патологію серцево-судинної системи (ССС). У групі ризику люди старше 55 років, маленькі діти до 3 років, люди, які мають хронічні захворювання — цукровий діабет, бронхіти, гастрити, ішемічну хворобу серця. Зв’язок між спекою та серцево-судинними захворюваннями (ССЗ) найпряміший. У період спеки найчастіше виникають інфаркти, інсульти, відбувається загострення ішемічної хвороби серця (ІХС), гіпертонії. Це пов’язано з тим, що організм втрачає багато рідини та мінеральних солей і калію, магнію тощо. Кров згущується, збільшується ризик утворення тромбів.

Під час сильної спеки у людей зі слабким серцем збільшується частота серцевих скорочень, підвищується, а потім падає артеріальний тиск, частішає дихання, рефлекторно розширюються судини шкіри та периферичні судини, температура шкіри підвищується, набрякають ноги, згущується кров, зростає ймовірність утворення тромбів. Особливо шкідливі для здоров’я різкі температурні скачки. Перший час роботі серця допомагають резервні сили організму, але вони не безмежні. Тривала теплова атака може погіршити самопочуття людей зі слабким серцем і підвищеною метеочутливістю, викликати теплове «виснаження», тепловий удар, у групах високого ризику можливий навіть летальний результат. Основним механізмом регуляції в разі перегрівання є посилене потовиділення. На тепло сприйняття впливає не тільки температура навколишнього середовища, але також вологість і інтенсивність руху повітря. Особливо несприятливо поєднання високої температури і підвищеної вологості.

У спеку необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

✔ Уникайте прямих сонячних променів. Краще перебувати в затінку.

✔ По можливості обмежте час перебування надворі.

✔ Носіть світлий просторий одяг із натуральних тканин. До речі одяг із синтетичних тканин може призвести до шкірних захворювань у таку спеку.

✔ Носіть головний убір — особливо це стосується осіб старше 55 років. Ходіть із парасолькою — вона прекрасно захищає від сонячних променів.

✔ Поменше проводьте часу за кермом. Через спеку значно знижується уважність і зібраність водія, порушуються деякі реакції, і, як наслідок, підвищується кількість ДТП.

✔ Пийте більше рідини та вживайте фрукти — це основний постачальник мінеральних солей і вітамінів. Фрукти можна вживати в необмеженій кількості. Воду краще пити кип’ячену, охолоджену до кімнатної температури чи негазовану мінеральну воду. Слідкуйте, щоб вода не була холодною, оскільки в спеку зростає ризик захворіти на ангіну і ГРЗ, у зв’язку з тим, що відбувається зниження імунітету.

✔ Купання — це гарний спосіб охолодити організм. Тільки слід дотримуватися правил купання і ні в якому разі не вживати алкоголь.

✔ Не охолоджуйте занадто повітря в оселі кондиціонером або вентилятором.

✔ Не варто збільшувати фізичне навантаження — організму і так важко. Спека — це вже навантаження на ССС.

✔ Особам, які страждають на серцево-судинні та легеневі захворювання, не рекомендується користуватися міським транспортом у спекотний час доби.

✔ Кардіологи радять уникати влітку вживання алкоголю — особливо це стосується важких алкогольних напоїв.

✔ Хворим із захворюваннями серцево-судинної системи необхідно чітко виконувати рекомендації лікаря та вчасно приймати призначені медикаменти. Людям, що страждають на артеріальну гіпертонію, необхідно регулярно контролювати свій артеріальний тиск. Хворим на цукровий діабет потрібно більш ретельно стежити за рівнем цукру в крові.

✔ Особам, які приймають антибіотики, категорично не рекомендується перебувати на сонці, оскільки деякі антибіотики підвищують чутливість до ультрафіолету, що призводить до сонячних опіків шкіри. Те ж саме стосується людей, які страждають на онкологічні захворювання та які отримують хіміотерапевтичні препарати.

✔ У спеку слід випивати близько 2-2,5 л рідини, хворим на ССЗ кількість рідини коригується залежно від важкості їх стану. Тамувати спрагу краще прохолодними, а не холодними, напоями: кип’яченою водою, негазованою мінеральною водою, зеленим чаєм, соками, але не кавою чи пивом.

✔ Для тамування спраги рекомендується пити невеликими порціями (по 100-200 мл) через кожні 20-30 хв. Не пийте дуже холодні напої, холодна (нижче 20 °С) вода спрагу практично не втамовує та майже не всмоктується, поки не нагріється до температури тіла. Доцільно більшу частину рідини випивати вранці й у вечірні години, коли спека спадає.

✔ Вода повинна надходити не тільки з питвом — можна обтирати шкіру мокрими серветками чи рушником.

✔ Варто скоротити калорійність раціону. Потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5 %, а отже, нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа.

✔ Слід забути про жирне м’ясо, торти, млинці й олів’є, натомість налягати на овочі, фрукти та молочні продукти. Однак це зовсім не означає, що потрібно повністю відмовитися від жирів. Фахівці з харчування рекомендують наступний добовий раціон у спеку:

  • 28 % жирів (із них 2/3 припадає на рослинні жири);
  • 55 % білків (рослинні і тваринні білки в співвідношенні 50 х 50);
  • 17 % вуглеводів.

✔ Дієтологи рекомендують зміщений режим харчування, коли основні прийоми їжі переносяться на прохолодну пору доби. Снідати краще якомога раніше — о 6-7 ранку. Обід — до настання полуденної спеки, об 11 – 11.30. Вечеря — о 18.00. Для тих, хто не може заснути з порожнім шлунком, передбачений невеликий перекус о 20 – 21.00.При цьому калорійність добового раціону повинна розподілятися наступним чином:

  • сніданок — 35 %;
  • обід — 25 %;
  • вечеря — 25 %;
  • пізній перекус — 15 %.

Бажано харчуватися часто, малими порціями.

✔ Варто вживати продукти, багаті на калій: печену картоплю, сир, смородину, горіхи, курагу, банани. Оптимальною для серця вважається так звана середземноморська дієта, яка включає помірну кількість риби, трохи м’яса, йогурти, оливкову олію, картоплю, горіхи, овочі, фрукти, зелень.

✔ У розпал літньої спеки найпростіше влаштовувати собі розвантажувальні дні, проведені на воді, фруктах, овочах, салатах

✔ Також варто досолювати їжу трохи більше, ніж зазвичай. До речі, у спеку ми частіше схильні до різних кишкових інфекцій, тому необхідно дуже ретельно мити фрукти, овочі та зелень. Швидкопсувні продукти зберігати в холодильнику. Не купуйте кондитерські вироби з кремом.

Використовуючи ці прості заходи профілактики, можна легше пережити спекотні дні й уникнути погіршення стану здоров’я.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
«Моя дівчина спілкується з колишніми»: психолог пояснив, як правильно вчинити
3 хв на прочитанняВчора
Лікарня №4 Сіаню оприлюднила цей ультразвуковий знімок, який, за її словами, був зроблений під час вагітності Лі.
«Один випадок на мільйон»: у Китаї жінка з рідкісною подвійною маткою народила двійню
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Жах чорної магії: в Індії педколектив «приніс у жертву» другокласника заради «слави, успіху, процвітання» школи
2 хв на прочитанняВчора
Медсестри оглядають пацієнтів у лікувальному закладі Mpox у Демократичній Республіці Конго. Фото: Glody Murhabazi/AFP/Getty Images
ВООЗ уперше надає екстрений дозвіл на тест на Mpox
2 хв на прочитанняВчора
Знову «мавпяча віспа»: понад 800 смертей від вірусу Mpox в Африці з січня, ситуація не під контролем
1 хв на прочитанняВчора
Укрзалізниця запустила спеціалізований інклюзивний потяг
1 хв на прочитанняВчора
Стало відомо, яка аптека першою запустить продаж ліків з канабісом
1 хв на прочитанняВчора
Руанда повідомляє про різке зростання випадків захворювання на хворобу, викликану вірусом Марбурга — ось що радить ВООЗ
3 хв на прочитанняВчора