Догори
Дати відгук

Як [не] захворіти на гепатит у країні, що належить до десятки найбільш уражених цією хворобою держав

28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом.

6 хв на прочитання28 Липня 2021, 14:40
28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом. 28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом.
Поділитись:

Чи знаєте ви, що таке гепатит? Більшість українців відповість: «ні». Але проблема захворюваності на гепатит для України дуже гостра. Річ у тім, що багато людей не підозрюють, що хворі на гепатит, тому система охорони здоров’я не може їм допомогти, адже часто поява симптомів свідчить, що час уже згаяно. Який же вихід?

Про те, як не захворіти на гепатит та що робити, якщо це все ж сталося, у бліц-інтерв’ю  GreenPost розповів менеджер напряму вірусних гепатитів БО «100 відсотків життя. Київський регіон» Сергій Піддубний.

Різні гепатити мають різний прогноз

Хочу підкреслити, що будь-який гепатит можна вилікувати, якщо вчасно звернутися по допомогу — на сьогодні є ліки, і держава їх закуповує. Але передусім слід дізнатися свій статус — прийти до свого сімейного лікаря та протестуватися на гепатит С, В. Це безкоштовно, якщо ви підписали декларацію з лікарем.

Хоча гепатити виліковні, проте слід враховувати, що гепатитом С можна заразитися повторно та хворіти навіть щороку, якщо людина не дотримується правил, аби себе убезпечити.

А ось від гепатиту В людину хоч і можна вилікувати, але вона потім на пожиттєвому контролі. Людина все життя буде носієм цього вірусу, тож вона має дотримуватися правил, які попередять інфікування людей зі свого оточення.

Як не захворіти на гепатит. Ні на який

Заразитися гепатитом можна дуже легко, на жаль.

Гепатити А та Е більш поширені у країнах, де недостатня якість обробка води, і в нас теж такі випадки трапляються. Передача відбувається через забруднену воду, немиті фрукти чи овочі, брудний посуд — наприклад, у ресторані кухар не дотримується правил, не миє руки після вбиральні, береться за кухонні предмети — і страва швидко подається на стіл.

Найпоширеніші й найагресивніші гепатити — В і С – здебільшого передаються під час статевого акту та через кров.

Також В і С передаються від матері до дитини, під час переливання крові або через нестерильні інструменти. Тому будь-яка людина, яка ходила до стоматолога або на манікюр чи педикюр, має хоча б раз на рік перевірятися на гепатит, бо він не дрімає.

Провокують гепатит незахищене статеве життя, алкоголізм, вживання наркотиків, навіть вживання великої кількості медикаментів — це негативно впливає на печінку, і вона не може належним чином виконувати свої функції, знижуючи здатність організму до самовиліковування гепатитів. Тому часто буває так, що гепатит є супутньою інфекцією у людей із ВІЛ або туберкульозом. Але якщо люди з ВІЛ охоплені послугами лікування гепатиту на базі національної мережі кабінетів «Довіра» та СНІД-центрів  (щорічне тестування й оперативний початок лікування), то у людей із туберкульозом усе набагато складніше: за чутливих форм туберкульозу не можна водночас лікувати і гепатит, і туберкульоз, бо навантаження на печінку завелике.

Про що свідчить статистика

За розрахунком міжнародних фахівців і Центру громадського здоров’я України станом на 1 квітня 2021 р. оціночна кількість інфікованих вірусним гепатитом С сягає позначки 2 122 400 осіб (5 % усього населення країни!), а хронічний вірус гепатиту С мають 1 528 128 осіб (3,6 %).

Гепатитом В, згідно з оцінками експертів, станом на початок 2019 р. в Україні інфіковано 1,5 % (632 298) осіб, з яких лише приблизно одна з 25 осіб перебуває під медичним наглядом. Тобто наша країна належить до десятки найбільш уражених гепатитом С.

Приблизно 127 тисяч киян інфіковані гепатитом С, із них хронічно хворі до 100 тисяч. Кожен 20-й киянин імовірно інфікований гепатитом С. Якщо у вагоні метро їде 120 людей, то з них шестеро точно інфіковані гепатитом С.

20 % людей на планеті переносять гепатит В і С без ускладнень і самовиліковуються. Натомість у 80 % вірус розвивається протягом 10–15 років, він поступово нищить печінку, організм намагається регенерувати, заміщуючи ушкоджені ділянки сполучною тканиною, таким чином на печінці з’являються рубці — починається фіброз (від латинського «фібра» — рубець), а якщо далі не лікувати, то печінка «обростає» цими рублями й не може належно виконувати свої функції — починається цироз, відмирання тканини. Закінчується все карциномою — це онкологічне захворювання. Цироз і карцинома дуже погано лікуються, високий відсоток летальних випадків.

Інкубаційний період

Коли з’являються перші прояви гепатиту або як можна виявити антитіла? Антитіла — це те, що демонструє, що в нашому організмі був цей вірус. У гепатиту А вони з’являються у діапазоні від 2 до 3,5 тижнів, гепатит В — від 1 до 6 місяців, гепатит С — до 6 місяців і гепатит Е — до двох місяців. Власне симптоми дуже довго не проявляються — якщо людина умовно здорова без важких імунних захворювань, але «підхопила» гепатит С або В, то може перші п’ять років навіть не знати про своє захворювання. Тому дуже важливо робити тестування у свого сімейного лікаря чи хоча б у найближчій лабораторії — це коштує від 200 до 300 грн, але діагностика на останніх етапах захворювання  коштуватиме в рази дорожче. Тож тут діє принцип: гепатит не чекатиме!

Симптоми, які свідчать, що варто звернутися до лікаря

Підвищення температури понад 37,2, пожовтіння очей (це зазвичай у разі гепатиту А), діарея, темний колір сечі, світлий колір калу, втрата апетиту, гіркота в роті, нудота, розлади травлення. Втома та швидка втрата енергії — теж сигнал, що ви під ударом інфекції. Як ми знаємо, власне печінка не болить — у ній нема нервових закінчень, болить підшлункова залоза, болять легені, на які тисне розбухла печінка, болить шлунок або жовчний міхур. Але це все вже болить, коли печінка вражена вірусом достатньо глибоко та сильно. Тож слідкуйте за собою.

Куди звернутися, якщо є запитання щодо вірусного гепатиту

До свого сімейного лікаря або районного лікаря-інфекціоніста (в консультаційно-діагностичному центрі). Якщо є додаткові запитання, то працює національна безкоштовна гаряча лінія з питань вірусних гепатитів — 0800503310. Звертайтеся у громадські та благодійні організації БО «100 відсотків життя. Київський регіон» та в усіх регіонах України, ГО «BCD», МБФ «Альянс громадського здоров’я». Будьте здорові!

До слова,   інфекціоніст розповідає,  що «правець — не коронавірус» і  як «правильно боятися» хвороби. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost