Догори
Дати відгук

Як Міндовкілля дозволило спорудження заводу з утилізації та знешкодження небезпечних відходів у Кам’янську

Аналіз звіту з ОВД свідчить про халатність та непрофесійність міністерства при аналізі документів

7 хв на прочитання10 Грудня 2020, 17:38
Фото з Фейсбуку Екологія - Право - Людина (ЕПЛ) Фото з Фейсбуку Екологія - Право - Людина (ЕПЛ)
Поділитись:

Першого жовтня 2020 року Міндовкілля оприлюднило висновок з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності «Збирання, перевезення, зберігання, оброблення та утилізація небезпечних відходів, та подальшим виготовленням м’ясокістної муки, тваринних кормів, що буде споруджено за адресою: Дніпропетровська обл. м. Кам’янське, пров. Баглійський, 2».

Про це повідомляє  правозахисна організація в сфері охорони довкілля, підтримання, відновлення та покращення його стану та надає правову допомогу в захисті інших, насамперед дотичних до екологічних прав людини ЕПЛ на своїй сторінці у Фейсбук.

В організації зазначають, що свої підписи під висновком поставили директор Департаменту екологічної оцінки та контролю Марина Тіщенкова та заступник міністра Роман Шахматенко. Номер справи: 201910294740. Замовником висновку є ТОВ «Рокобан» із м. Київ. Міндовкілля зробило висновок про допустимість планованої діяльності, хоча інвестор планує спалювати до 10 000 т небезпечних відходів в рік та пропускати через піролізну установку до 10 000 т небезпечних відходів. На майданчику буде встановлено 4 піролізні установки та 1 інсинератор.

У ЕПЛ зазначають, що  надіслали опис устаткування для утилізації небезпечних відходів ТОВ «Рокобан» нашим колегам із Європейської асоціації небезпечних відходів. Після ознайомлення з матеріалами правозахисники отримали відповідь: «Oh My God!»  

Ідеться про те, що для утилізації небезпечних відходів ТОВ «Рокобан» із Китаю замовило установку Mоделі DY-12, 1412-00-000 TX ПС для низькотемпературного піролізу ТПВ та інших відходів .

"Слід зазначити, що у звіті з ОВД виробника не вказано тип моделі установки. Гугл пошук такої моделі не дав результатів зовсім, що вже є дивним. Такі моделі установок розробляє Henan Doing Environmental Protection Technology Co., Ltd. Аналіз матеріалів сайту цієї китайської компанії свідчить, що вони пропонують піролізні установки для утилізації або використаних шин, або пластику та відходів із пластику. На сайті компанії немає згадки про можливість використання даної піролізної установки для утилізації небезпечних відходів різного типу (тверді, рідкі і пастоподібні відходи 3-4 класу небезпеки, масла, відходи масел, пластики, медичні відходи класів А,В,С, фармацевтичні відходи та інші небезпечні відходи, як то планує інвестор. Отож, ТОВ «Рокобан» буде в піролізній установці спалювати широкий спектр небезпечних відходів. Проте, чи розраховували китайські виробники цю установку на таке «благородне» бажання інвестора: очистити Україну від всіх видів небезпечних відходів?" — зауважують у ЕПЛ.

І додають, що проєкти Henan Doing Environmental Protection Technology Co., Ltd по Європі свідчать про невелику популярність таких установок, а також про їхню купівлю саме країнами, що не дуже дбають про довкілля (Румунія, Албанія, Росія, Сербія та ін.).

"Найцікавіше, що ці китайські піролізні установки клієнти з Європи купували для утилізації або шин, або пластику, але аж ніяк не міксу небезпечних відходів! На сайті навіть є повідомлення про доставку установки по піролізній утилізації відходів шин до України. Ймовірно, саме на такій установці ТОВ «Рокобан» утилізуватиме небезпечні відходи в м. Кам’янське, маючи «зелене світло» від Міндовкілля!" — ідеться у публікації правозахисної організації.

Зазначається, що у звіті з ОВД надано екологічні показники роботи комплексу, а саме ГДК в атмосферному повітрі (де саме – в робочій зоні чи в межах СЗЗ – невідомо), і зазначено, що викидів свинцю і ртуті не передбачається. Питання: де подінеться ртуть і із шин, чи свинець, наприклад?

Також правозахисники говорять, що  ще слід розібратися із іншими модулями заводу з утилізації та знешкодження небезпечних відходів, а саме із Теплогенератором модульним транспортабельним ТМ-Т-3000 «OVK-KZOT» – К-3000+О, який відповідає ТУ У 25.2-38718237-001:2014. Так, виробником цього «утилізатора термічного», як його назвав ТОВ «Рокобан», є Коростенський завод теплотехнічного обладнання КЗОТ. На ФБ сторінці цього заводу є повідомлення про теплогенератор модульний транспортабельний ТМ-Т-1400 «OVK-KZOT»-К-1400, паливом для якого є тверде паливо та пелета, а основним призначенням:

а) опалення, вентиляції та гарячого водопостачання підприємств, заводів и житлових приміщень;

б) вироблення пару для технологічного виробництва.

"Отже, такий модуль – це просто блочно модульна котельня, а не термічний утилізатор, як його назвав інвестор!

Згідно зі звітом з ОВД, цей теплогенератор призначено для оброблення, утилізації, знешкодження та видалення небезпечних відходів різного походження і складу, в тому числі органічного, рослинного, тваринного, біологічного, медичного, харчового, побутового, ветеринарного, як вказано на ст.27 звіту з ОВД. Така установка буде працювати на пелетах, трісці, дизпаливі, піролізному рідкому паливі, енергетичному паливному газі, як вказано ст.28 звіту з ОВД.

Отже, інвестори і тут «підтасували» документи по теплогенератору модульному транспортабельному під інсинератор для небезпечних відходів, а Міндовкілля не перевірило ні ТУ, яким відповідає цей котел, ні сайт заводу-виробника, і врешті дозволило спалювати небезпечні відходів в промисловому теплогенеруючому котлі", — деталізують в ЕПЛ.

Правозахисники уточнюють, що колеги із Європи повідомили, що є практика роботи інсинераторів для небезпечних відходів на проммаданчиках із хімічними підприємствами, де утворюється багато небезпечних відходів. Це дешево і зручно, проте така практика має бути в скорому часі припинена в Європі, оскільки такі установки викидають багато СО2, а також сукупні викиди таких підприємств не є в межах норм.

Як ідеться у публікації, ще одна суперечлива позиція у звіті з ОВД – це видалення шламів від печі інсинератора небезпечних відходів на звалище твердих побутових відходів в якості прошарку.

"Міндовкілля вважає це прийнятною практикою! Золошлакові відходи, які будуть утворюватися в піролізній установці, будуть вивозитися на сміттєзвалище. Такі відходи вважаються речовинами 4-го класу небезпеки. Насправді всі небезпечні забруднюючі речовини із відходів згодом після спалювання присутні також і в золі, шламах, тому в Європейському Союзі для такого типу небезпечних відходів передбачені полігони для небезпечних відходів. А у м. Камянське на підприємстві ТОВ «Рокобан» щороку буде утворюватися біля 70 т шлаку та нелеткого залишку, що попаде на найближче сміттєзвалище. А що буде з рідкими відходами на водяній основі від очищення газу та від спалювання відходів, що становлять100 м3 щороку, не зовсім зрозуміло. В екологічних умовах підприємство зобов’язали забезпечити утилізацію рідких відходів у відповідності до укладених із спеціалізованою організаціями договорів", — доводять у ЕПЛ.

Правозахисники переконані: згідно зі статтею 2 Закону про ОВД Міндовкілля повинно було провести аналіз інформації, наданої у звіті з оцінки впливу на довкілля, будь-якої додаткової інформації, яку надає суб’єкт господарювання, а також інформації, отриманої від громадськості під час громадського обговорення, іншої інформації, і надати мотивований висновок з оцінки впливу на довкілля, що враховує результати аналізу.

"Проте якість аналізу звіту з ОВД планованої діяльності «Збирання, перевезення, зберігання, оброблення та утилізація небезпечних відходів, та подальшим виготовленням м’ясокістної муки, тваринних кормів, що буде споруджено за адресою: Дніпропетровська обл. м. Кам’янське, пров. Баглійський, 2» свідчить про халатність та непрофесійність міністерства при аналізі документів, адже мінімальна перевірка проєкту ТОВ «Рокобан» через загальнодоступні інтернет-ресурси свідчить про чергову сміттєву «аферу» із небезпечними відходами, яку погодило Міндовкілля", — резюмують в правозахисній організації.

Відомо, під прикриттям пандемії COVID-19 Міндовкілля творить «великі діла», які впливають на стан здоров’я людей гірше за вірус.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 хвилини тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання55 хвилин тому
Численні кити-лоцмани, викинуті на мілководдя на західному узбережжі Австралії. Фото: AAP/imago images
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора