Догори
Дати відгук

Взуття, яке зупинить варикоз: консультує лікар-подолог

Чи дійсно небезпечні туфлі на високих підборах і як вибрати черевики, щоб не вбити ноги?

4 хв на прочитання08 Лютого 2023, 00:22
Поділитись:

Гемодинаміка, тобто рух крові венозної системи — це складний механізм. На неї можуть впливати деформації стопи, фізичне навантаження, положення тіла, температура навколишнього середовища і навіть взуття, яке ми носимо. Основний механізм, що дозволяє крові від нижніх кінцівок підніматися до серця, долаючи силу гравітації — це робота литкових м'язів, так звана м'язова помпа. А наші звички можуть допомогти роботі вен або завадити їм.

Про це розповідає лікар-подолог Ольга Чижевська.

Як взуття може впливати на вени

Взуття впливає не лише на зовнішній вигляд, а й на те, як ми ставимо ногу, які м'язи працюють при ходьбі, як змінюється наша хода. Висота підборів, жорсткість і пружність підошви — все це може стати як методом профілактики, так і причиною появи варикозного розширення вен.

Саме фаза відштовхування стопи від землі нагнітає кров у систему вен.

Якщо роботи м'язів у цей момент не відбувається, то й гемодинаміка страждає. Як, наприклад, при ходьбі на високих підборах. І навпаки, взуття на нестійкій підошві додатково навантажує м'язи нижніх кінцівок і покращує венозний кровотік.

Ще один приклад — це рух у суглобах стопи, при якому може перекриватися кровотік у ділянці ахіллового сухожилля. Як результат — порушення гемодинаміки та набряку ніг.

Від чого варто відмовитись

У взутті на високих підборах основне навантаження лягає на передній відділ стопи. Довжина кроку зменшується, згинання підошви збільшується, м'язи переднього відділу перенапружуються аж до спазмів. У результаті венозна кров застоюється в ногах, тиск на стінки вен зростає, вони починають стоншуватися. Виникає запальний процес і з'являються варикозні вузли.

Ще один проблемний момент — вузьке й тісне взуття. Крім безпосереднього тиску на тканини стопи та судини, тісне взуття також може призвести до деформації суглобів стопи. Що своєю чергою впливає на біомеханіку ходи та на погіршення роботи м'язово-венозної помпи.

Третій «ворог вен» — це платформа. Взуття з жорсткою підошвою, таке як сабо чи туфлі на платформі, а також черевики з високою і жорсткою халявою іммобілізують гомілковостопний суглоб, тобто вимикають його з процесу ходьби. М'язи гомілки перестають працювати, рух крові сповільнюється, що призводить до появи набряків і збільшення навантаження на вени.

Корисне для вен взуття

Спортивне взуття для бігу саме собою має м'яку підошву з гарною амортизацією. Вона змінює нашу ходу — порівняно з ходьбою босоніж довжина кроку збільшується, а частота зменшується. Все це активує м'язову помпу та посилює венозний кровотік.

Тобто навіть саме собою носіння спортивного взуття благотворно діє на здоров'я вен нижніх кінцівок. А у поєднанні з фізичною активністю ефект значно посилюється.

При виборі спортивного взуття потрібно звернути увагу на його підошву: воно має бути досить гнучким і при цьому пружним, не надто м'яким.

Верх повинен бути м'яким, аби щільно сидіти на нозі, але при цьому давати достатню амплітуду руху гомілковостопному суглобу.

Допоможе зберегти здоров'я вен і так звана рокерна, тобто скошена в передній частині підошва. Вона стимулює збільшення амплітуди рухів, розвантажує передній відділ стопи та сприятливо діє на роботу м'язів. В результаті покращуються показники венозного кровотоку, зменшуються набряки та ходьба сама по собі стає ефективною профілактикою варикозного розширення вен.

Ще один елемент взуття, що впливає на стан венозного кровотоку — це устілки. Правильно виготовлені ортопедичні устілки впливають на положення та роботу численних суглобів стопи та гомілкостопа, на покращення роботи м'язової системи. Якщо коротко, то індивідуально виготовлені устілки роблять роботу м'язів і суглобів ефективнішою і навіть діють як тренажер для вен.

Пам'ятайте, що правильне взуття має бути передусім зручним. Якщо після прогулянки на ногах з'явилися набряки чи мозолі, якщо ввечері ви відчуваєте тяжкість чи судоми — не терпіть. Поміняйте взуття на зручніше.

Якщо вдень ви ходите в офісі на підборах, увечері перевзуйтеся в кросівки і пройдіть додому в них.

Якщо ви йдете на корпоратив, окрім шикарного взуття на шпильках, візьміть із собою зручні туфлі, що гарно зарекомендували себе, на невисокому підборі. У середині вечора таку зміну взуття ніхто не помітить, а ви почуватиметеся набагато комфортніше, ніж більшість колег.

Також ми розповідали про сидячу роботу: флеболог радить, як урятувати ноги від варикозу.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.