Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Висококалорійний сніданок допомагає у боротьбі із зайвою вагою: лікар розповідає, скільки потрібно їсти вранці

Висококалорійний сніданок допомагає у боротьбі із зайвою вагою: лікар розповідає, скільки потрібно їсти вранці

Снідати потрібно щонайпізніше за годину після пробудження, обідати годині о 2-3 дня, а вечеряти за 2-4 години до сну.

2 хв на прочитання13 Січня 2023, 08:23
Поділитись:

Є думка, що на ранковий прийом їжі має припадати близько 25 % денної норми калорій. За цією ж версією найщільнішим має бути обід, а вечеря не повинна бути надто поживною, в ідеалі вона займає близько 15-25 % від добового раціону. Проте лікар Олександра Литкіна розповідає, що фахівці з університету Любека показали: висококалорійний сніданок допомагає у боротьбі із зайвою вагою. В експерименті німецьких науковців узяли участь 16 дорослих чоловіків із нормальною вагою. Спочатку вони тривалий час щільно снідали і легко перекушували в середині дня. Потім умови змінювалися: добровольці з'їдали зовсім небагато їжі з ранку, натомість в обід споживали багато. При цьому об’єм з'їденого протягом дня залишався приблизно однаковим.

Наприкінці експерименту у всіх піддослідних заміряли рівень цукру в крові та кількість енергії, що виробляється організмом. Виявилося, що що більше людина з'їдає з ранку, то вища кількість калорій, необхідних тілу для вироблення тепла. Після ситного сніданку на це йшло в середньому в 2,5 рази більше енергії, ніж після такого ж калорійного обіду чи вечері. Це означає, що людина спалювала більше калорій. Окрім того, науковці звернули увагу, що при легкому ранковому перекусі відчуття голоду і потяг до солодкого протягом дня сильніші, ніж у разі висококалорійного сніданку.

Ідеально снідати через 30-40 хвилин після пробудження. У середньому, прокидаючись о 7 годині ранку, о 7.30 потрібно сідати за стіл. Півгодини якраз підуть на ранковий туалет і приготування сніданку. Снідати потрібно не пізніше, ніж за годину після пробудження. Якщо у вас два ранкові прийоми їжі, то другу трапезу потрібно організовувати собі години через 2-3 після першої, тобто близько 11 ранку. Обідати, як правило, треба годині о 2-3 дня, а от вечеря повинна бути за 2-4 години до сну.

Найважливіше: перший прийом їжі повинен включати їжу, багату на клітковину, білок і корисні жири. Це допомагає відчувати ситість довше, ніж, наприклад, їжа з високим умістом рафінованих вуглеводів. Для сніданку чудово підходять: омлет, яйця круто або яєчня, вівсяномлинець, цільнозернові пластівці з кефіром або молоком, цільнозернові тости з авокадо, лососем, зеленню чи овочами, фруктові чи овочеві смузі, домашні оладки без цукру (можна з олією).

Також ми розповідали, що якщо кави не можна, але дуже хочеться, то… можна: 5 способів зробити каву не лише смачною, а й корисною.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора