Догори
Дати відгук

Всесвітній день молока: скільки і якого молока можна випити без шкоди для здоров’я

Користь молока значно перевищує його шкоду. Але тільки справжнього молока

4 хв на прочитання01 Червня 2021, 19:03
Поділитись:

Із 2001 року відзначається Всесвітній день молока як знак визнання важливості молока для глобального продовольства.

Якщо покласти на терези користь та шкоду молока, то користі набагато більше, переконує лікар-нутриціолог Анна Мельник. Але молоко буває дуже різним, тому розмову про нього слід починати з визначення.

«Кажучи "молоко", кожен розуміє своє: хтось уявляє радянську пляшку, хтось сучасний пластиковий пакет, а хтось бідон на ринку.

Особисто я купую молоко у знайомого фермера або у спеціалізованому кіоску – пастеризоване, оброблене, жирність 2,5%, тобто вершки зняли, молоко нагріли до 80°, убита вся хвороботворна флора, можна пити без кип’ятіння. Це молоко теж натуральне, але менш жирне.

Те, що продається в гастрономі, – це порошок, розведений водою. Тобто з молока зробили порошок, потім із порошку зробили молоко. Для жирності, на жаль, часто додають пальмову олію, рослинні жири. Звісно, у різних людей організм реагуватиме на цей склад по-різному»,

 

 – розповідає GreenPost Анна Мельник.

Вона пояснює: нежирне молоко або 1%-е не краще за 3,2%-е. Жирніше молоко не спровокує ожиріння – це відсоток жиру в нормальному коров’ячому молоці, і на таке молоко здоровий організм реагує позитивно.

Щодо оптимальної кількості молока на день, то думки у фахівців дуже різні. Анна Мельник розповідає про популярну рекомендацію обмежити вживання молока до 200 г, але наголошує: формулювання  обтічне – це може бути як молоко, так і молокопродукти. Проте натуральний сир – це концентроване молоко.

«Є думка, що якщо випивати 1 л молока на день, то це вже шкідливо, і як встановили вчені (навіть не британські, а російські), на 15% може знизити тривалість життя. Хоча якщо ми говоримо про середнього жителя мегаполіса, то важко уявити, як він випиває літр молока. Або візьмімо фермера, який з дитинства пив по літру парного молока на день – він і зараз може продовжувати пити літр молока з-під своєї улюбленої Фіалки чи Марти і прекрасно почуватися», – говорить Анна Мельник.

Не можна звинувачувати молоко в тому, що у дорослих лактозна незносність, говорить нутриціолог.

«Є думка, що дорослим не можна пити молока, бо в дикій природі ви ніколи не бачили дорослих тварин, які п’ють молоко. Гаразд, а чому тоді вважається, що через це дорослі люди мають більше вживати молочнокислі продукти – кефір, сир, тверді сири тощо? Де ви бачили тварин, які їдять кефір, сир і тверді сири?

 

 У тварин нема до цього доступу. Але якщо ви дасте молоко дорослій тварині (наприклад, кішці чи собаці), для них це буде як делікатес, вони це дуже люблять», – розповідає Анна Мельник.

Нутриціолог пояснює: якщо у дорослої людини після вживання молока починається розлад шлунку, це свідчить лише про проблему людини: або про брак лактази (фермента, який перетравлює молочний цукор), або про дисбактеріоз, ферментативну недостатність (не та флора, яка здатна засвоювати). Однак свіжоприготовані (особливо власноруч) сир і йогурт сприяють покращенню флори, після їх систематичного вживання молоко почне потроху засвоюватися.

Нутриціолог нагадує: при нормальній зносності молоко – це профілактика остеопорозу, захворювань товстого кишківника, та й узагалі люди, які постійно п’ють якісне молоко, краще почуваються. У них кращий настрій, бо молоко сприяє синтезу серотоніну (гормону щастя) та мелатоніну (при безсонні можна випити склянку теплого молока та ложечку меду – це м’яке снодійне), а якщо у людини підвищена кислотність шлунку, склянка молока м’яко знижує кислотність.

У звичайному молоці близько 3% білку, 3% жиру і 5% вуглеводів.

«Молоко – це емульсія, тобто завис жирів та білків у воді, тобто це їжа, а не питво. Тому якщо ви проковтнули холодне молоко, то швидше матимете проблеми з горлом, ніж якби випили холодної води. Через це бажано пити молоко кімнатної температури або тепліше і ні в якому разі не можна пити молоко з холодильника, тим більш залпом», – говорить Анна Мельник.

Також ми розповідали, про що слід пам'ятати, вибираючи згущене молоко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання41 хвилину тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання2 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання5 годин тому
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання12 годин тому