Догори
Дати відгук

Володимир Зеленський підписав закон про ринок землі

Основні положення закону про земельну децентралізацію.

3 хв на прочитання24 Травня 2021, 11:22
Фото: Куркуль Фото: Куркуль
Поділитись:

Сьогодні на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля» президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» № 2194.

Цим він дав старт земельній децентралізації в Україні. Закон № 2194 — це другий за вагою закон у пакеті земельної реформи.

Закон про земельну децентралізацію визначає правила обігу с/г землі в Україні. Документ розроблено на основі законопроєкту № 2178, запропонованого урядом та з урахуванням побажань експертів аграрного ринку.

Ключові положення документу:

  1. Передати землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій)  до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.
  2. Встановити на законодавчому рівні чіткий, організаційно простий і незатратний механізм порядку встановлення та фіксування в Державному земельному кадастрі меж громад, у тому числі об’єднаних.
  3. Надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності.
  4. Надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо затвердження планів детального планування території за межами населених пунктів.
  5. Відмовитися від існування спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, із передбаченням існування натомість центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних.
  6. Надати повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель: обласним державним адміністраціям (які у перспективі, після завершення реформи децентралізації, будуть трансформовані у префектури), виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

Враховуючи різний стан забезпеченості органів місцевого самоврядування фінансовими та кадровими ресурсами, пропонується встановити, що цих повноважень виконавчі органи місцевого самоврядування набувають у разі прийняття відповідною радою рішення про їх здійснення.

  1. Закріпити за центральним органом виконавчої влади, що здійснює державний контроль за у сфері охорони навколишнього природного середовища, функцію контролю за дотриманням природоохоронного законодавства.
  2. Скасувати інститути державної експертизи землевпорядної документації та агрохімічної паспортизації земель.
  3. Скасувати повноваження Верховної Ради України стосовно погодження зміни цільового призначення особливо цінних земель, вилучення земельних ділянок для розміщення й обслуговування будівель і споруд дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій.
  4. На законодавчому рівні встановити правило, за яким зміна цільового призначення вказаних земельних ділянок не впливає на особливий режим використання територій у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, а також земель, на яких розташовані пам'ятки культурної спадщини.

Нагадаємо, що Рада ухвалила закон, за яким землю продаватимуть через електронні аукціони.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.