Водорозчинні та жиророзчинні вітаміни: у чому різниця
І відповідно чим відрізняється їх вживання.
У чому різниця між водорозчинними та жиророзчинними вітамінами?
Водорозчинні вітаміни: B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B3 (або PP), B5 (пантотенова кислота), B6, B9 (фолива кислота), B12, C, H (біотин).
Вони розчиняються у воді і, як результат, легко всмоктуються у тканини тіла та метаболізуються швидше, ніж жиророзчинні вітаміни.
Будь-який надлишок водорозчинних вітамінів, таких як комплекс вітамінів В або вітамін С, виводиться з організму в процесі сечовипускання. Багато вітамінів групи B та вітамін C містяться в овочах (наприклад, листовій зелені й інших зелених овочах) і фруктах (наприклад, цитрусових). Оскільки водорозчинні вітаміни або використовуються, або виводяться з організму дуже швидко, нам необхідно постійно отримувати їх через продукти харчування та добавки, які допоможуть заповнити прогалини у нашому раціоні.
Жиророзчинні вітаміни: A, D, E, K.
Розчиняються, як ви вже здогадалися, у жирах. Ці вітаміни всмоктуються жировими кульками в організмі, а потім розносяться кровотоком.
Жиророзчинні вітаміни містяться в джерелах їжі з високим умістом жирів, таких як яєчні жовтки, печінка, яловичина, жирна риба та молочні продукти. На відміну від водорозчинних вітамінів, надлишок жиророзчинних вітамінів не залишає організм відразу. Натомість вони зберігаються в печінці або жировій тканині для подальшого використання. Саме тому варто дотримуватися рекомендацій лікаря щодо їх вживання. Так, якщо вам прописали 2000ME вітаміну D щодня, то не варто самостійно збільшувати дозування до 5000ME.
Також ми розповідали про вітаміни за порами року: коли які варто приймати.