Догори
Дати відгук

Вчені знайшли спосіб омолоджувати мозок

Експерименти останніх років щодо часткового або повного омолодження тварин породили безліч суперечок щодо природи подібних операцій.

3 хв на прочитання24 Січня 2021, 23:30
Поділитись:

Молекулярні біологи відкрили взаємозв'язок між старінням мозку і роботою макрофагів - одного з ключових типів імунних клітин в організмі людей і інших ссавців. Завдяки цьому вчені придумали, як поліпшити пам'ять і розумові здібності. Для цього треба змінити характер життєдіяльності макрофагів. Статтю з результатами їх роботи опублікував науковий журнал Nature.

"Досліди на мишах показують, що за допомогою тонкої настройки імунітету можна в буквальному сенсі зупинити старіння мозку. А експерименти на культурах людських клітин говорять про те, що подібне омолодження нервової системи буде працювати і в організмі людей", - розповіла Кетрін Андреассон, професор Стенфордського університету (США) і один з авторів дослідження.

Експерименти останніх років щодо часткового або повного омолодження тварин породили безліч суперечок щодо природи подібних операцій. В результаті вчені зацікавилися, які компоненти крові можуть прискорювати або сповільнювати старіння. В ході нового дослідження Андреассон і її колеги, можливо, знайшли відповідь на це питання.

Вони стежили, як старіння організму впливає на роботу імунних клітин, які знаходяться всередині мозку або періодично потрапляють в нього з кровоносної системи. Для цього вчені витягли їх з організму літніх і молодих людей і проаналізували, як відрізняється життєдіяльність культур цих клітин.

Виявилося, що старіння дуже сильно впливало на поведінку макрофагів - клітин "чистильників", які відповідають за переробку білкового сміття і боротьбу з бактеріями. Як правило, в мозку молодих людей макрофаги правильно виконують свою роботу. Однак у міру старіння їх робота стрімко порушується. В результаті через макрофаги починаються хронічні запалення нервової тканини, що негативно впливає на роботу всієї нервової системи.

Вивчивши ці порушення, Андреассон і її колеги припустили, чому так відбувається. На думку вчених, організм літніх людей виробляв незвично багато молекул гормону PGE2, який відповідає за запуск запальних процесів. Через це гормони макрофаги стимулюють запалення, PGE2 виробляється ще більше, і запалення посилюється по наростаючій.

Керуючись подібними міркуваннями, вчені простежили, що станеться, якщо заблокувати розташовані на поверхні макрофагів рецептори, які відповідають за зчитування молекул PGE2. Для цього біологи ввели в мозок кільком літнім мишам експериментальний препарат C52, який заважає молекулам цього гормону зв'язуватися з поверхнею макрофагів.

В результаті пам'ять і розумові здібності мишей, яким вводили ці ліки, різко покращилася приблизно через місяць після початку експерименту. Подібні гризуни так само добре запам'ятовували, де знаходиться вихід з лабіринту, і вирішували інші завдання так само, як їхні молоді родичі.

Аналогічні зміни відбулися в активності їх нервових клітин, а також в їх білковому складі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.