Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Важкохворі рідше помирають і швидше одужують: науковці назвали нові переваги чищення зубів

Важкохворі рідше помирають і швидше одужують: науковці назвали нові переваги чищення зубів

Близько 300 видів захворювань пов'язані зі здоров’ям ротової порожнини.

2 хв на прочитання26 Липня 2024, 20:16
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Нове дослідження Гарварду показало, що у серйозно хворих пацієнтів у лікарні зменшується ризик розвитку нозокоміальної пневмонії, якщо вони чистить зуби двічі на день. Окрім того, їм рідше потрібні штучні вентиляційні пристрої, вони залишають реанімацію швидше і помирають рідше, ніж пацієнти, які не дотримуються такого режиму чищення зубів. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

У рамках роботи науковці проаналізували 15 досліджень, у яких узяли участь майже 3 тисячі пацієнтів. У учасників експерименту, які чистили зуби двічі на день, імовірність розвитку нозокоміальної пневмонії була на 33 % нижчою. Ефект посилився, якщо люди були на апараті штучної вентиляції легень. Загалом, учасники дослідження на 19 % рідше помирали у відділенні інтенсивної терапії і швидше залишали його, якщо чистили зуби двічі на день.

Лікар наголошує, що це дійсно рятує, оскільки пневмонія у госпіталізованих пацієнтів часто виникає через потрапляння у рот збудників, які налічують понад 700 різних видів (включаючи бактерії, гриби, віруси й інші). Ця проблема особливо актуальна для людей, які перебувають на штучній вентиляції, оскільки дихальна трубка, яка вставляється в горло, передає бактерії вздовж дихальних шляхів. Пацієнти на вентиляції позбавлені природного способу позбутися частини бактерій. Без апарату їх видаляють із тіла через верхні дихальні шляхи.

«Ця робота показала, наскільки важливо піклуватися про зуби та ясна. Близько 300 видів захворювань пов'язані зі здоров’ям ротової порожнини. Її поганий стан провокує деякі проблеми зі здоров’ям і посилює інші. Наприклад, у людей, які страждають від втрати зубів, частіше трапляються інфаркти. І ті, хто не стежить за станом своїх ясен, як правило, гірше контролює рівень цукру в крові. Незважаючи на багатообіцяючу кількість, я ще не можу уявити, як забезпечити регулярну гігієну ротової порожнини у відділеннях, де пацієнти перебувають на пристроях ШВЛ, але нас із вами дослідження неодмінно має надихнути на регулярне очищення», — говорить Олександра Литкіна.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost