Догори
Дати відгук

Вакцини проти ковіду пов'язані зі збільшенням серцевих і мозкових розладів — дослідження

«Але ризик наслідків інфікування набагато вищий».

4 хв на прочитання21 Лютого 2024, 01:21
Фото: Getty Imeges Фото: Getty Imeges
Поділитись:

ТОП-вакцини проти COVID-19 від таких компаній, як Pfizer, Moderna і AstraZeneca, були пов'язані з рідкісними випадками розладів серця, мозку і крові, як показало нещодавнє рецензоване дослідження, хоча експерти стверджують, що ризики розвитку COVID-19 значно перевищують ризики вакцинації. Про це розповідає Forbes.

У повідомленні йдеться, що дослідники з Глобальної мережі даних про вакцини — дослідницького підрозділу Всесвітньої організації охорони здоров'я — проаналізували очікувані та спостережувані показники 13 медичних станів, які вважаються «побічними явищами, що становлять особливий інтерес», у досліджуваній популяції з 99 млн вакцинованих людей у восьми країнах, що робить це дослідження найбільшим на сьогоднішній день дослідженням вакцин проти COVID-19.

Рідкісні випадки міокардиту — запалення серця — були виявлені в першій, другій і третій дозах мРНК-вакцини Pfizer-BioNTech і Moderna. За даними дослідження, опублікованого в журналі Vaccine, найвищий показник спостерігався після другої дози вакцини Moderna (в 6,1 разів більше очікуваної кількості випадків).

Інша хвороба серця, яка називається перикардит, мала 6,9-кратний ризик у тих, хто прийняв третю дозу вірусно-векторної вакцини AstraZeneca, тоді як перша та четверта дози вакцини Moderna мали 1,7-кратний та 2,6-кратний ризик відповідно.

Ризик розвитку рідкісного аутоімунного захворювання — синдрому Гійєна-Барре — серед тих, хто приймав вакцину AstraZeneca, був у 2,5 рази вищим, ніж очікували дослідники, а ризик утворення тромбів — у 3,2 рази вищим серед тієї ж групи населення.

За даними дослідження, ризик розвитку неврологічного розладу — гострого розсіяного енцефаломієліту — після введення вакцини Moderna був у 3,8 раза вищим, а після вакцини AstraZeneca — у 2,2 раза вищим, ніж після введення вакцини.

Видання нагадує, що в усьому світі з початку пандемії було введено 13,5 млрд вакцин проти COVID-19, згідно з даними науково-дослідницької організації Our World in Data. Близько 71 % населення світу отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19.

«Імовірність усіх цих несприятливих подій досі набагато вища при інфікуванні SARS-CoV-2 (COVID-19), тому вакцинація все ще залишається більш безпечним вибором», — сказав генеральний директор біотехнологічної компанії Centivaix Джейкоб Гланвілль, який не брав участі в дослідженні.

Вакцини проти COVID-19 призначені для запобігання важкого перебігу інфекції, і дослідження показали, що вакцини Moderna, Pfizer-BioNTech і AstraZeneca ефективно запобігають важким захворюванням, госпіталізації та смерті. Водночас імовірність виникнення неврологічного захворювання після інфікування COVID-19 у 617 разів вища, ніж після вакцинації, що свідчить про те, що «переваги вакцинації суттєво переважають ризики», стверджують дослідники дослідження Vaccine study. За словами Акіко Івасакі, доктора філософії, професора імунобіології Єльського університету, ризик розвитку міокардиту після інфікування коронавірусом вищий, ніж після отримання вакцини проти COVID-19. Ризик міокардиту після другої дози вакцини проти COVID-19 становить 35,9 на 100 000 осіб, порівняно з ризиком 64,9 на 100 000 після інфікування COVID-19. Ризик розвитку синдрому Гійєна-Барре після інфікування COVID-19 був у шість разів вищим, а після вакцинації — у 0,41 рази вищим, ніж у контрольній групі, згідно з дослідженням 2023 року, опублікованим у журналі Neurology.

Швидко поширюваний варіант Covid JN.1 спричинив сплеск захворюваності протягом осінніх і зимових місяців, що призвело до відродження потрійної епідемії — коли одночасно зростає кількість випадків захворювання на COVID-19, грип і респіраторно-синцитіальний вірус. JN.1 склав 96,4 % від усіх випадків за два тижні, що закінчилися 17 лютого. Однак кількість випадків захворювання на Covid (на 0,6 %) і смертей (на 6,9 %) зменшується, хоча кількість госпіталізацій зросла на 0,8 %, що свідчить про завершення потрійної епідемії. У грудні ВООЗ класифікувала цей штам як «варіант, що становить інтерес» — це означає, що він поширюється таким чином, що може становити «новий ризик для глобальної системи охорони здоров'я». JN.1 є відгалуженням високомутованого вірусу Пірола (BA.2.86), який, на думку деяких експертів, не буде захищений від оновлених одновалентних бустерів COVID-19, які спеціально націлені на варіанти XBB. Однак виробники вакцин запевнили, що їхні щеплення забезпечують певний захист.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання6 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора