Догори
Дати відгук

В Україні створять Державну інформаційну систему трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин

Можливості системи дозволять у майбутньому оперативніше шукати донорів.

2 хв на прочитання22 Листопада 2023, 08:30
Пересадка стовбурових клітин в Україні Пересадка стовбурових клітин в Україні
Поділитись:

Уряд схвалив постанову про затвердження положення про Державну інформаційну систему трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

Пересадка стовбурових клітин може знадобитися за трьох видах хвороб:

  • гематологічні. Наприклад, гострий лейкоз, множинна мієлома, плазмоклітинний лейкоз, лімфома Ходжкіна, неходжкінські лімфоми;
  • негематологічні. Наприклад, L амілоїдоз чи POEMS-синдром;
  • аутоімунні.

У пошуку донора стовбурових клітин найголовніше — швидкість визначення клітинної спорідненості. Функціональні можливості системи дозволять у майбутньому оперативніше шукати і формувати пару донор-реципієнт, швидко обмінюватися інформацією та документами з іншими інформаційними системами.

Отже, після наповнення системи інформацією про «біологічні паспорти» (або результати обстежень) потенційних донорів гемопоетичних стовбурових клітин, збільшиться кількість людей, яким буде надано медичну допомогу цим методом лікування.

До її складу входитиме реєстр потенційних донорів гемопоетичних стовбурових клітин. Також визначено порядок і умови наповнення реєстру, його функціонування, доступ до інформації та даних.

«Попри повномасштабну війну галузь трансплантації активно розвивається. В Україні пересаджують нирки, печінку, серце, легені, підшлункову залозу. Зростають і показники трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин. За 9 місяців 2023 року їх провели більше, аніж за повний 2022 рік: 251 трансплантація у нинішньому році і 223 за увесь попередній. Ми чимало зробили і ще чимало маємо зробити. Сьогодні ще один крок вперед – Уряд схвалив положення про Державну інформаційну систему трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин. Чим більша кількість зареєстрованих потенційних донорів – тим більше шансів у пацієнтів на одужання. Однак для того, щоб система запрацювала, важливо також розвивати і культуру донорства кісткового мозку. Кістковий мозок у донора повністю відновлюється протягом декількох тижнів. Тим часом чиєсь життя залишається врятованим», — зазначив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Окрім цього, виконання зазначеного заходу передбачено Державною антикорупційною програмою на 2023-2025 роки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.