Догори
Дати відгук

«В Україні пандемія. Там всі помруть!» Як Донецьк реагує на коронавірус

В окупованому Донецьку його офіційно немає

5 хв на прочитання19 Березня 2020, 14:23
Залізничний вокзал Донецька. Березень 2020 року. Фото: hochu_domoy.ua Залізничний вокзал Донецька. Березень 2020 року. Фото: hochu_domoy.ua
Поділитись:

Хронологія думок і заяв щодо коронавірусу в “ДНР”: «біологічна зброя з Китаю», «ні, це Америка нас хоче вбити», «коронавірусу не пройти», «Україні не вижити».

Вчора, 18 березня, на сайті  МОЗ України повідомили про перший випадок коронавірусу на підконтрольній Україні частині Донецької області. Будь-яка інша інформація з цього приводу, зокрема й щодо захворювань на окупованій Донеччині – відсутня. Керівник місцевих терористів Пушилін заявляє:  коронавірусу у Донецьку немає і не буде.

Ми спробували з’ясувати, яка там ситуація з COVID-19 і як місцевим жителям доносять інформацію про пандемію.

На зв’язок з GreenPost вийшла   жителька Донецька Юліана (з очевидних безпекових  причин вона попросила не називати прізвище – ред.).

Розповідає, що так звана «влада» нарешті почала вести  роз’яснювальні роботи по місцевому телебаченню і навіть у так званому «Міністерстві охорони здоров’я» відкрили гарячу лінію щодо коронавірусу.

“До цього часу інформування про коронавірус було в конспіративних теоріях. Казали, що це біологічна зброя з Китаю, потім казали, що з Америки. Потім розказували, що коронавірус вбиває азіатів. Згодом, коли з’явились перші випадки в Європі, інформаційна ситуація змінилась. Зараз в основному по ТБ акцентують на Україні. Кажуть, що наче там пандемія і всі помруть, а ми тут у безпеці», - розповідає Юлія.

Натомість на непідконтрольних Україні територіях відсутня будь-яка інформація про наявність тест-систем. Окрім інформації з телеекранів, що тести на COVID-19 начебто поставили з Росії.

«Краще б розказали, як і де пройти тест на коронавірус і скільки є тестів та в яких лікарнях є в Донецьку”, -  резюмує вона.

Того ж дня так званий міністр охорони “ДНР” Ольга Долгошапко заявила:

“Засоби для перевірки коронавірусу дорогі. Ми отримуємо їх як гуманітарну допомогу і будемо використовувати тільки при виявленню чітких симптомів цієї хвороби”.

Долгошапко додала, що зараз для “ДНР” страшнішим за коронавірус COVID-19 є H1N1 – так званий свинячий грип.

Про те, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей відсутні тести на визначення COVID-19, лікарі не мають змоги встановити етіологію пневмонії написала у своєму Facebook омбудсмен Людмила Денісова.

За її інформацією, за минулий тиждень на окупованому Донбасі близько 600 осіб звернулися до лікарів із симптомами ГРВІ.

Водночас наша співрозмовниця Юліана каже, що жителів міста постійно запевняють в безпеці. З ранку до ночі на  місцевих телеканалах повторюють,  що коронавірус немає жодних шансів потрапити на Донбас.

“Офіційно коронавірусу тут типу немає, бо вчора Пушилін (ред.: Денис Пушилін - ватажок терористичної організації “ДНР”) по всіх каналах сказав, що не зафіксовано жодного випадку коронавірусу. Нам залишається тільки в це вірити”, - зазначила Юліана. 

Раніше, 13 березня, під час виїзного позачергового засідання уряду, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що у нього є попередня інформація про 12 випадків захворювання на коронавірус в окупованій Горлівці на Донеччині.

15 березня на сайті Прикордонної служби України з’явилася інформація про тимчасові обмеження щодо перетину лінії розмежування з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Обмеження діятимуть до 3 квітня.

Координаторка гарячої лінії “Донбас SOS” Віолетта Артемчук розповідає GreenPost, що протягом останніх днів майже вдвічі збільшилася кількість дзвінків з  окупованих територій.

“Якщо зазвичай близько 100 дзвінків на добу, то 16 березня їх було понад 300, 17 березня - 205, вчора, 18 березня - 160. Суттєво збільшилось”, - каже Віолетта.

Вона додає, що більшість питань стосувались труднощів перетину КПВВ. Про коронавірус питань не було:

“Прямо нас про коронавірус не питали. Це не зовсім специфіка нашої гарячої лінії, але це не означає, що в жителів на окупованій території цих питань немає”.

Увечері 18 березня в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій, віце-прем‘єр-міністр Олексій Резніков заявив: “українців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей пропускатимуть на підконтрольну Уряду територію України під час карантину у разі критично важливих життєвих обставин”.

З’ясувати, чи готове так зване міністерство охорони здоров’я “ДНР” до лікування людей з коронавірусом і чи місцеві лікарні забезпечені спеціальними технічними засобами для надання допомоги – немає змоги. Навряд чи інформацію на так званому сайті МОЗ “ДНР” можна сприймати серйозно та наразі й вона відсутня.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання4 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання6 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання7 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання8 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання8 годин тому