Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • В середньому людина сидить на унітазі 3 місяці свого життя: сьогодні Всесвітній день туалету

В середньому людина сидить на унітазі 3 місяці свого життя: сьогодні Всесвітній день туалету

Ця розкіш доступна не всім — понад 1 млрд осіб по всьому світу досі не мають доступу до належних санітарних умов.

2 хв на прочитання19 Листопада 2023, 13:13
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Поділитись:

Сьогодні, 19 листопада, відзначають Всесвітній день туалету. Це нагадування про важливість санітарних умов для всіх на Землі було започатковано під час міжнародної конференції, проведеної у 2001 році в Сінгапурі — країні, що уславилася бездоганною чистотою своїх туалетів. Тоді понад 200 делегатів з Азії, Європи та Північної Америки, які представляли 17 національних туалетних асоціацій, зустрілися для обговорення нагальних проблем і розгляду нових концепцій розвитку туалетної справи. Результатом роботи конференції зокрема стало рішення створити Всесвітню туалетну організацію (ВТО), яка і пройняла ініціативу щодо впровадження цього свята. Перше святкування Всесвітнього Дня Туалету відбулося 19 листопада 2002 року, і відтоді цей день став міжнародним та офіційним святом ООН.

Всесвітній день туалету — одне з найбільш оригінальних і (за традицією, що склалася) веселих свят. Проте його мета полягає в тому, щоби підкреслити важливість створення санітарних умов для всіх людей на планеті та стимулювати дії для подолання санітарної кризи.

Цікаво, що на планеті наразі мобільних телефонів більше, ніж туалетів, причому що більше функцій має телефон, то більше часу його власник проводить у туалетній кімнаті. До речі, на мобільних телефонах у 18 разів більше бактерій, ніж на туалетних ручках, а на офісному столі — в 400 разів більше, ніж у туалеті.

В середньому людина сидить на унітазі 3 місяці свого життя. Але ця розкіш доступна не всім. Понад 1 мільярд осіб по всьому світу досі не мають доступу до належних санітарних умов. Слід зазначити, що темі туалетів присвячено багато кінострічок — і не лише документальних, а й художніх, та ще й у різних жанрах — від комедії до жахів. Наприклад, «Туалетний хлопчик Ханако» (Японія, 2020), «Туалет: історія кохання» (Індія, 2017), «Кабінка» (Велика Британія, 2013), «Кенні» (Австралія, 2006), «Туалет був замкнений ізсередини» (Франція, 1976).

Принагідно нагадаємо, що експерти радять не брати телефон у туалет — ось чому.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.