Догори
Дати відгук

В МОЗ хочуть «скасувати» інвалідність: юрист пояснює, чи дозволить це відправити на фронт більше людей

Самого законопроекту в мережі поки що не можна знайти.

2 хв на прочитання14 Жовтня 2023, 18:48
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Російські ЗМІ поширюють новину про те, що з українського законодавства вилучать поняття «інвалід», щоб скоротити соціальні виплати та відправити на фронт побільше людей.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко справді повідомив, що Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроект, який змінює методологію встановлення інвалідності та пропонує замінити її на оцінку втрати функціональності.

Юристи застерігають, що люди, які раніше мали пожиттєву групу інвалідності, можуть втратити цей статус. Таким чином десяткам, якщо не сотням тисяч людей можуть зменшити соціальні гарантії.

Адвокат Ростислав Кравець називає три можливі загальні причини зміни підходу МОЗ до інвалідності:

  • перерозподіл грошових потоків;
  • зменшення навантаження на бюджет;
  • збільшення кількості людей, придатних до мобілізації.

Однак фахівці StopFake зазначили, що ні про яке скасування «інвалідності» не йдеться — метою міністерства є зміна підходу держави до проведення експертизи та встановлення інвалідності.

«Перехід від інвалідності до втрати функціональності не означає, що пільги та виплати мають бути скасовані. Навпаки — для людей з інвалідністю мають створити більше можливостей і послуг: доступ до освіти, перекваліфікацію, відновлення працездатності, більше допоміжних засобів реабілітації. Також у Міністерстві охорони здоров’я заявили, що зміни почнуть діяти з 2025 року, що свідчить про те, що реформи ніяк не пов’язані з мобілізацією», — запевняють у StopFake.

Ростислав Кравець вважає, що чутки для російської пропаганди та ІПСО виникають через такі маніпуляції та недомовки.

Він наголошує, що поки що не знайшов у мережі самого законопроекту. Тому невідомо, чи справді всім знову доведеться проходити обстеження на встановлення рівня втрати функціональності замість групи інвалідності. Тому, на думку адвоката, наразі це більше виглядає як намагання перерозподілити грошові потоки від процедури встановлення інвалідності (втрати функціональності), ніж дійсна турбота про українців та підвищення ефективності соціального захисту.

«Бо вся країна вже побачила ту "турботу" про українців на прикладі медичних експериментів з примусовою необов'язковою вакцинацією неперевіреними вакцинами та медичних експериментах над українцями й приховуванням інформації про це», — говорить Ростислав Кравець.

Також ми розповідали про інвалідність і перетин кордону: актуальні зміни до законодавства.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.