Догори
Дати відгук

Українців закликають здати тест на гепатит, щоб «видихнути або пролікуватися»

І те, і те – безкоштовно

2 хв на прочитання28 Липня 2020, 17:57
Поділитись:

За даними Центру медичної статистики МОЗ України, за 2019 р. серед причин відведення від донорства було 4 324 випадки  наявності антитіл до вірусу гепатиту C(HCV).

Олена Зубленко, консультантка із соціальних питань відділення вірусних гепатитів 5-ї клінічної лікарні м. Києва, вважає, що це пояснюється браком інформації.

«Дуже мало хто знає, де можна здати швидкий тест на гепатит», – сказала вона у своєму коментарі GreenPost. На її думку, гепатит С в Україні недостатньо тестують, і більшість українців дуже мало знає про цю хворобу.

«Коли ви востаннє робили тест на гепатит? – запитує Олена Зубленко. – А коли лікувались у стоматолога? Де гарантія, що він добре обробляє інструменти? Чому ви не тестувалися?»

Консультантка  вважає, що людям потрібно більше інформації про ризики – де можна захворіти, які симптоми тощо. А також більше доступу до швидких тестів.

«Вони у нас безкоштовні – люди, приходьте, тестуйтеся!» – говорить  Зубленко.

І пояснює: якщо тест буде позитивним, то людину направлять на розширений тест – ПЛР. Це дасть можливість встановити, чи йдеться саме про гепатит, чи лише про антитіла, які не загрожують організму.

У 5-й лікарні ПЛР-тест коштуватиме 211 грн, у приватних київських клініках – від 300 грн. Лікування гепатиту С – безкоштовне: «Ми реалізуємо державні програми та програми благодійних фондів». 

Вона розповідає, що до їхнього закладу перенаправляють від сімейних лікарів або з клініко-діагностичних центрів. Бувають і самозвернення – якщо людина має підозри, що її хронічна втома, агресія тощо – це симптоми гепатиту.

Консультантка закликає всіх здати тест на гепатит, щоб «видихнути або пролікуватися». І запевняє: на нинішньому етапі гепатит С цілком виліковний.

«Це не те, що було 10 років тому – цілий рік Інтерферон у живіт, – говорить вона, додаючи, що тепер лікування хронічного вірусного гепатиту триває 3 місяці амбулаторно. Люди приходять, здають кров, їх оглядає інфекціоніст, заводять картку, вони спілкуються зі мною – я розповідаю, як вживати ліки, що можна й чого не можна (які є заборони під час лікування, яка дієта). Вони отримують на 28 днів пігулки й ідуть додому. Через 5 днів передзвонять, щоб розповісти про самопочуття, а через 28 днів прийдуть за новою порцією».

Ми писали, що сьогодні – Всесвітній день боротьби з гепатитом.

Також ми повідомляли, що лише 6,5% українців з гепатитом С знають про свій діагноз.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.