Догори
Дати відгук

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з гепатитом

1 хв на прочитання28 Липня 2020, 09:00
Поділитись:

Щорічно 28 липня проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом. Його мета – підвищення інформованості про вірусний гепатит. Це запалення печінки, яке викликає цілий ряд проблем зі здоров'ям, включаючи рак печінки.

Тема цього року – «Вільне від гепатиту майбутнє». Таким чином особливу увагу намагаються приділити проблемі профілактики гепатиту B серед матерів і новонароджених.

Існує п'ять основних вірусів гепатиту, званих типами А, В, С, D і Е. Разом узяті віруси гепатиту B і C є найбільш поширеною причиною смерті і щорічно забирають 1,3 мільйона життів.

Профілактика від вірусного гепатиту можлива – це вакцинація. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вводити першу дозу вакцини уже протягом перших 24 годин життя немовляти. А потім робити ще два щеплення.

Протягом останніх років світова спільнота сягнула значного прогресу в охопленні дітей вакцинами. Так, у 2019 році охоплення усіх дітей світу триразовою вакцинацією сягнуло 85%. Ще у 2000 році цей показник складав лише 30%.

Однак тотальні карантинні заходи через COVID-19 спричинили серйозні збої у глобальних програмах вакцинації. У ВООЗ стверджують, що це може призвести до того, що протягом наступних десяти років кількість дітей, хронічно уражених вірусним гепатитом, зросте додатково на 5,3 мільйона. 1 мільйон з них помре від цієї хвороби.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.