Догори
Дати відгук

У зоопарку Х'юстона самиця перуанського паличника пошкодила шию — для неї зробили унікальний крихітний «корсет» (ФОТО)

«Ветеринарне лікування паличників не є чимось загальноприйнятим із багатьох причин. Вони напрочуд складні істоти!»

3 хв на прочитання26 Лютого 2024, 11:42
Комаха носила скобу близько чотирьох днів, щоб її екзоскелет затвердів. Фото: Х'юстонський зоопарк Комаха носила скобу близько чотирьох днів, щоб її екзоскелет затвердів. Фото: Х'юстонський зоопарк
Поділитись:

В інсектарії Bug House у зоопарку Х'юстона (США) самиця перуанського паличника скинула екзоскелет під час линяння. Після цього співробітники помітили у комахи ослаблену ділянку в грудному відділі, який нагадує шию. Про це розповідає IFLScience.

Перуанські паличники насправді є різновидом коників, а не паличкокрилих (Stiphra spp). У дикій природі вони живуть у тропічних лісах Південної Америки. Самиці набагато більші за самців і виглядають зовсім інакше — біологічне явище, відоме як статевий диморфізм.

Ці комахи проводять майже весь свій час, лазячи по гілках. Ослаблена шия призводила до того, що під час лазіння самиця зачіпала голову, написала команда на своїй сторінці в блозі.

Ентомолог Джулі ЛаТернер підкреслила, наскільки незвичною є така проблема серед тварин.

«Здебільшого линька перебігає нормально. Ці жуки линяють кілька разів до досягнення дорослого віку. Це досить рідкісне явище, і я вперше бачу щось настільки екстремальне», — говорить вона.

На щастя для комахи, Джулі змогла попрацювати з ветеринарами зоопарку, щоби створити спеціальний шийний «корсет» для стрибуна.

Перуанський паличник Х'юстон Ватні палички
Комаха з шийним бандажем великим планом. Якби не робота команди, її, найімовірніше, довелося би приспати. Фото: зоопарк Х'юстона

«Ветеринарне лікування паличників не є чимось загальноприйнятим із багатьох причин. Вони напрочуд складні істоти! Я не була впевнена, що наш ветеринар, доктор Мелісса, зможе створити щось, що спрацює протягом потрібного нам часу, і навіть що наш коник це витримає», — говорить ентомолог.

Було використано паличку від ватної палички як ідеальний гнучкий матеріал, що підходив для тварини. Ситуація була досить гострою, життя комахи висіло на волосині.

«Якби ми не знайшли рішення, її довелося би піддати евтаназії, вона не змогла б їсти, тримаючи голову в неприродному положенні, й, імовірно, це було б також фізично некомфортно. Зрештою, це дало їй шанс на життя», — пояснила Джулі.

Бандаж виявився дуже успішним: паличниці потрібно було носити його лише близько чотирьох днів, щоб екзоскелет затвердів. Зараз вона нормально пересувається по вольєру та може тримати голову в природному положенні.

«Вона багато чому навчила нас про фізіологію безхребетних та охорону здоров'я. Ми любимо наших безхребетних і дуже хочемо, щоб люди дізналися про них і оцінили широке розмаїття способів життя, звичок і життєвих історій, які вони мають. Коли ви побачите комах у вашому районі, знайдіть хвилинку, щоби подивитися на них і дізнатися про них більше. Ви побачите, що вони такі ж цікаві», — підсумувала Джулі

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost