Догори
Дати відгук

У зоні відчуження провели фотомоніторинг рисі (ФОТО)

Дослідженням було охоплено близько 40% заповідної території, використано більше 100 фотопасток.

1 хв на прочитання01 Травня 2021, 18:32
У зоні відчуження провели фотомоніторинг рисі У зоні відчуження провели фотомоніторинг рисі
Поділитись:

У рамках проєкту "Полісся - дика природа без кордонів" співробітники Чорнобильського заповідника разом з фахівцями Франкфуртського зоологічного товариства   та Українського товариства з охорони птахів   провели фотомоніторинг Рисі Євразійської.

Як ідеться у Фейсбуці заповідника,  Рись Євразійська – вид, який важко зустріти у дикій природі. Він занесений до Червоної книги України, Додатку ІІ Бернської Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення.

У минулому рись була звичним для Полісся звіром. Але внаслідок освоєння лісів і прямого переслідування її людиною ще в ХІХ ст. рись стала рідкісною. Браконьєрство, фрагментація оселищ та збіднення кормової бази призвели до тривалої депресії виду.

Про повернення рисі в наші ліси стали говорити лише в останні десятиріччя. В Україні цей вид зустрічається в Карпатах та на Поліссі.

Науковці говорять, що незважаючи на низьку чисельність і охоронний статус, вид все ще мало вивчений, а його дослідження не є систематичними. Наявність цього рідкісного виду в Заповіднику викликала потребу в його дослідженні.

Дослідженням було охоплено близько 40% заповідної території, використано більше 100 фотопасток.

Присутність рисі зафіксовано на всій території, охопленій фотомоніторингом. Зібрані дані дозволять розробити стратегію ефективного збереження даного виду на території Заповідника та Полісся загалом.

До слова, журналісти порахували скільки хутра та шкіри задекларували українські політики.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost